Петя Първанова: Майките с деца в лагера в Харманли са в безопасност (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5895209 www.24chasa.bg
Петя Първанова Снимка БНТ

Три лица от бежанския център в Харманли са се оплакали от неразположение след бунта. Това каза пред журналисти Петя Първанова, председател на Държавната агенция по бежанците, предава Нова телевизия.

„След последния брифинг, когато премиерът си тръгна снощи социални работници и служители в центъра посетиха всичките три халета, в които са настанени афганистански граждани. Три лица са се оплакали от някакво неразположение. Двама са казали, че имат болки в главата, един в ръката. Лицата са заведени, прегледани в болницата в Харманли. Други лица не са заявили, че желаят да посетят болницата“, коментира Петя Първанова.

Тя посочи, че вчера са се провели преговори и са се прибрали по стаите си и внезапно отново са се появили. „Доста добре и едновременно е започнало второто произшествие“, коментира Петя Първанова.

По думите й майките с децата в центъра са в безопасност. „Те и снощи не са напускали сградите. Не е имало по отношение на тях заплаха. Разбира се, като хора, които са в близост до един инцидент естествено е да са се страхували“, обясни Петя Първанова.

Тя обърна внимание, че когато Кале се е запалило, се е запалил и Харманли, а наскоро е имало проблем в Германия в център, а тук се е случило същото.

„Така че те вероятно си говорят помежду си“, обясни тя.

Попитана дали има заплаха за националната сигурност, председателят на ДАБ обясни, че до този момент няма такава информация.

Попитана дали е щяло да се стигне дотук, ако е имало повече от един лекар вътре в лагера, Петя Първанова посочи, че напрежението се е създало изкуствено.

„Един лекар и една сестра плюс фелдшери, които се командироват от Баня и от Пъстрогор и от 4 октомври имаме и общопрактикуващ лекар, който преценява какви направления за специалист да осигурява“, коментира Първанова. По думите й този общопрактикуващ лекар посещава центъра два пъти седмично и е придружен с гинеколог и педиатър.

„Днес в 14.00 часа имам среща с още един лекар – дерматолог, който е препоръчан от хасковската болница е заявил желание да подпомогне дейността в центъра“, коментира Петя Първанов. Според нея винаги има какво да се желая.

За съжаление в бежанския център в Харманли има много материални щети, каза още Първанова.

Днес се очаква посещение на застрахователи, за да стане ясно дали щетите ще бъдат признати. Предстои да бъдат заменени прозорци, много от тях са изпочупени.

Над 300 задържани са в поделения в Харманли, Хасково и близки населени места.

Продължават преговорите за обособяване на център от затворен тип в Харманли, конкретно за халетата, в които са разположени афганистанци, посочи Петя Първанова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното