На 90 години умря Фидел Кастро – революционерът йезуит (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5898645 www.24chasa.bg
Фидел Кастро на среща с Тодор Живков. Кубинският лидер гостува у нас два пъти - през 1972 и 1976 г.

Кубинският лидер написа история,

твърдеше, че тя ще го оправдае

Тъй като нямаха късмета да ме убият, непрекъснато ме обявяват за болен или мъртъв. Проблемът е в това, че когато наистина умра, никой няма да повярва!”

Новината за смъртта на Фидел Кастро наистина изненада и завари неподготвени много хора в Хавана, които го смятаха едва ли не за безсмъртен, пише АП. Тя бе една от многото през последните години. Този път обаче се оказва истина.

След дълго

боледуване

кубинският вожд

си отиде

от този свят на преклонна възраст - 90 години. Той остави след себе си илюзията, че романтичната революция е възможна, и една изолирана от останалия свят Куба, в която хората живеят на купони от 50 години. Но спечели и милиони почитатели по цял свят, за които бе икона от ранга на Че Гевара, “Кока-Кола”, Майкъл Джексън.

Революцията бе неговата професия. Жизненият му път – класическият възход и падение на всеки професионален революционер, успял да събори омразна диктатура и да оглави властта. Днес Куба е бедна, не е свободна, а всеки пети кубинец е избягал от страната. И въпреки че икономиката ѝ затъва все повече, Кастро продължаваше да е убеден: “Историята ще ме оправдае!”.

Мненията по този въпрос се разделят от “осанна” до “разпни го”. Но едно не може да отрече никой - Фидел Кастро написа история.

На 26 юли 1953 г. с шепа другари той напада втората по големина казарма Монкада в Куба. 115 души се бият срещу 1500. Акцията, разбира се, се проваля, повечето от другарите му са убити или заловени, измъчвани и екзекутирани.

Фидел също е задържан, но има късмета да бъде изправен пред съд.

По примера на Георги

Димитров Кастро се

защитава сам

Успява с лекота - освен доброто самочувствие и таланта на оратор той притежава и солидно юридическо образование.

Романтичната легенда за него описва един син на народа, който успява да поведе събратята си срещу колониалния режим. Всъщност Фидел получава добро образование – баща му е богатият плантатор Анхел Кастро Архиз. Испански войник, дошъл с колониалната армия и останал на острова. Има извънбрачна афера с готвачката си Лина Руз Гонсалес и от нея се ражда първо Фидел. Годината е 1926 или 1927.

Младият

Кастро е записан като

извънбрачен син

в кръщелното си свидетелство, но по-късно, след като баща му се развежда и жени за майка му, кръщелното е преправено, за да може Фидел да посещава йезуитско училище и колеж.

Кастро има многобройни братя и сестри - Раул, Рамон, Анхела Мария, Енма, Хуана и Агустина, както и две полусестри от първия брак на баща си плюс един полубрат от друга негова извънбрачна връзка.

Анхел Кастро праща всичките си деца в добри колежи. Той е доста богат - притежава захарни плантации, хотел, телеграфна станция, месарница, хлебарница и многобройни работилници. Самият Кастро следва право в университета в Хавана.

От майка си получава строго католическо възпитание, но по-късно се обръща срещу църквата. Въпреки това, противно на слуховете, не я напуска и не е изхвърлян от нея. Доказателство за това бе и срещата му с папа Йоан Павел II през 1998 г. - всъщност частна аудиенция по желание на самия Кастро.

За противоречивата му биография и действия негов съратник заявява: “Кастро е на първо място революционер, след това йезуит, а чак тогава марксист”.

Фамилията на кубинския лидер се увеличава и с негова помощ. Той самият има деца от съпруги и любовници. Синът му Фиделито се ражда през 1949 г. от брака с първата му жена Мирта, от втората има петима синове, от връзката си с Наталия Ревуелта се ражда дъщеря му Алина, която бяга в САЩ и е един от най-старите му критици. Има още една извънбрачна дъщеря - Франсиска, която също бяга в Америка.

Още в университета Кастро започва да критикува режима на Батиста и да проповядва лявата идея. След нападението на казармата Монкада е

осъден на 15 г. затвор

при либерални условия Заслуга за това има и зет му Рафаел Диаз-Баларт. Излиза на свобода след две години заради обща амнистия.

Напускайки затвора, създава своя собствена партия - “Движение 26 юли”. Концепцията ѝ е борба с режима на терористичен принцип - малки клетки революционери, разпръснати из цялата страна, нанасят удари на системата. Тъй като в Куба няма как да получат военно образование, Кастро и 82-ма от съпартийците му заминават за Мексико, където биват обучени. Там среща и Че Гевара. Нелегално се връщат в Куба заедно през 1956 г. Ел Команданте е принуден да се крие в планините. Германският журналист Фолкер Скиерка, автор на биография на Фидел, пише за плановете му да свали Батиста: “Когато Кастро обявява, че ще свали диктатора, мнозина го смятат за луд”. Но после идва неговият триумф, който го прави освободител в очите на много кубинци. Батиста е принуден да избяга от острова. Той е загубил подкрепата на почти всички - гражданите са срещу него, синдикатите - също, дори САЩ налагат оръжейно ембарго на страната заради клането на бунтовници и опозиционери въпреки ролята на ЦРУ за това. На 1 януари 1959 г. Кастро поема властта.

Въпреки че като революционер той често повтаря, че след победата ще се оттегли, е провъзгласен за премиер, а брат му поема въоръжените сили.

На кубинците Кастро осигурява добра образователна система и здравеопазване. Но социалистическият му курс гневи САЩ. СССР подкрепя финансово Куба, а през 1962 г. разполага там ракети със среден радиус. Вашингтон реагира остро, светът е изправен пред атомна война. Но кризата е преодоляна, без да се стига до ядрен конфликт. Наложеното на острова американско търговско ембарго до днес пречи на отношенията между двете страни и на икономиката на карибската държава. Кризата се задълбочава след разпада на СССР заради силната зависимост на Куба от съветските доставки.

Фидел запазва властта до 2006 г., когато я предава на брат си Раул заради тежки болести.

През декември 2014 САЩ и Куба започват да нормализират отношенията, разменят посланици, ембаргото върви към разхлабване. Американците отново тръгват да пътуват до острова. Под натиск на Вашингтон Хавана пуска от затвора десетки политзатворници.

Харизмата на Кастро е огромна, а ораторското му изкуство - прочуто. Държи речи седем-осем часа. Първо кубинците го обожествяват, но със затъването на икономиката и превръщането на уж свободния остров в социалистически лагер от затворен тип повечето му обръщат гръб. Всеки пети е избягал от страната. В края на живота си Кастро омеква към най-големия си враг - САЩ заради политиката на Обама. Почти половин век той управлява със здрава ръка родината си, сега него го няма. Остава само революцията му и това, което тя направи с Куба.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска