Проф. Константинов: Бежанците не могат да се интегрират

https://www.24chasa.bg/novini/article/5900529 www.24chasa.bg

Бежанците в Харманли са повече жертви, отколкото заплаха. Всички в България, които се страхуват, трябва да бъдат спокойни, че бежанците няма да ни превземат. Това каза в сутрешния блок на БНТ социалният антрополог Харалан Александров, който коментира темата за бунта в Харманли. Заедно с него гости бяха проф. Михаил Константинов и Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет.

Законите трябва да се спазват. Тези хора трябва да разберат, че ако искат помощ от нашата държавата, трябва да го направят по легалния начин. За тази работа има ГКПП, обяви проф. Константинов.

Основният проблем е, че бяха разбичкани и разбомбени диктатурите в Близкия Изток и Северна Африка. Да те бяха диктатури, но българите ходиха да работят там. Тези хора няма да се интегрират тук. Под това се подписвам с две ръце. Трябва да ги върнем в родините им, а САЩ да дадат същите милиарди, които дадоха за войните, за да можем да възстановим Афганистан, Сирия, Ирак, Либия, предложи той.

Абсолютно недопустимо е да се хвърлят камъни по българската жандармерия. Вместо веднага да се потуши бунта, властите оставиха той да се разшири. Пак ще повторя, че международното положение е виновно, че тези хора дойдоха тук. Случилото се в Харманли се дължи на противозаконното затваряне на центъра, каза Кънев.

Този лагер стана затвор. Там имаше 20-30 души с краста, а от свобода се лишиха хиляди. По-буйните от тях реагираха. Държавната агенция за бежанците трябва да си понесе отговорността за това. В предизборната кампания също се изговориха много лъжи за лагера, допълни той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона