Връщаме афганистанци с еврочартъри (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5901656 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов разговаря с жандармеристи, участвали в потушаването на бунта в Харманли в петък вечерта.

50 мигранти се съгласили да си тръгнат доброволно

8000 влезли от началото на годината, можело да ги пратим обратно до края й

Гранични застави стават затворени лагери

Чартъри за връщане на нелегални мигранти, които са платени от ЕС, могат да бъдат използвани, за да се пратят в родината им афганистанците. Това обяви новоизбраната вицепрезидентка Илияна Йотова. Според нея така всички афганистанци можело да бъдат върнати в оставащия един месец до края на годината.

Афганистанците са най-многобройната група мигранти, които в момента са в страната. Само

от началото на

годината в

България са

регистрирани

близо 8000

афганистанци

Вече е започнала процедурата по доброволното връщане на 50 афганистанци, съобщи пък правителствената пресслужба. Това е било докладвано на премиера Бойко Борисов на свикано от него работно съвещание. В сбирката са участвали шефката на агенцията за бежанците Петя Първанова, вицепремиерката Румяна Бъчварова и оперативното ръководство на МВР, представители на Гранична полиция и специалните служби, обясниха от пресслужбата на кабинета.

Освен за 50-те доброволци вече се подготвяли документите за връщане на още 200 афганистанци, съобщиха от Министерския съвет.

Тяхното изпращане станало възможно след подписването на споразумение за реадмисия между ЕС и Афганистан.

Бивши застави на Гранична полиция по границата с Турция да бъдат преобразувани в центрове за настаняване на мигранти от затворен тип, било обсъдено още на съвещанието при Борисов. В тях охраната на мигрантите ще бъде поета от МВР и няма да могат да излизат извън лагерите.

Бежанският център в с. Пъстрогор също ще бъде преобразуван от отворен в затворен, обяснила Първанова пред премиера Борисов. Там щели да бъдат насочени част от настанените в лагера в Елхово. Освен това се разширява с контейнери лагерът в Любимец, където ще се отвори място за 400 от разбунтувалите се в Харманли. В Любимец вече са доставени 50 фургона за тяхното настаняване, докладвала Първанова.

В Любимец ще бъдат пратени 400 от агресивните афганистанци,

участвали в бунта в Харманли, обяви и областният управител на Хасково Станислав Дечев. Другите размирници щели да бъдат разселени до четвъртък, обясни той. В Харманли щели да останат само сирийски бежанци, главно семейни, каза още Дечев.

Разселването на мигрантите от Харманли само ще доведе до нови огнища на напрежение, коментира обаче новоизбраната вицепрезидентка Илияна Йотова в телевизионно интервю. В харманлийския център да останат предимно сирийски бежанци и семейства, коментира областният управител Станислав Дечев.

В центъра в Харманли вече обстановката била нормализирана. Бил увеличен и броят на медиците, които преглеждат мигрантите, докладвали още от агенцията за бежанците на съвещанието при Бойко Борисов.

Лекарите не са констатирали опасни инфекциозни заболявания

В понеделник областният управител на Хасково отново инспектира укрепването на защитната ограда на Регистрационно-приемателния център в Харманли. по съоръжението непрекъснато работят 300 човека. До четвъртък оградата по цялото протежение на центъра от 2920 линейни метра ще бъде завършена. Тя ще бъде с височина 3 метра и ще завършва с бодлива тел.

5-има от погромаджиите за постоянно в ареста

Петима от 18-те размирници, замеряли с камъни полицаи в харманлийския бежански център, вече са задържани постоянно под стража. В следствения арест остават Джамил Шинуарай, Забиулах Дорхай, Забиулах Хотак, Идрис Бабакарчел и Календар Уафа, реши съдия Минка Китова.

За втори съдия бе назначена Ива Григорова, която също гледаше прокурорските искания за задържане под стража.

Всички 18 са обвинени в хулиганство, съпроводено със съпротива срещу органи на властта, отличаващо се с особен цинизъм и дързост. Пред Темида исканията на държавното обвинение представя лично районният прокурор на Харманли Маргарит Стоилов.

Пред съда афганистанците се държаха като ни лук яли, ни лук мирисали, макар и да има достатъчно събрани доказателства за наглото им държание от миналия четвъртък. От петимата вече задържани един твърдеше, че е учител. Той е и най-възрастният - на 33 г. Останалите хулигани са от 20 до 30 г. Един заяви, че има средно образование, останалите са или неграмотни, или с основно образование. Един от тях дори не знаеше рождената си дата. Знаел само, че е на 24 години. Това обясни пред съда преводачът.

Прокурор Маргарит Стоилов, поиска задържане под стража за всички, включително за непълнолетните.

Разглеждането на мерките за неотклонение бе разпределено на 4 групи. В първите три по петима души бяха разпределени пълнолетните, а в четвъртата - тримата, които нямат навършени 18 г. Заседанията на съда приключиха след редакционното приключване на в. “24 часа”.

При обжалване или протест на прокуратурата са насрочени за вторник и заседания в Хасковския окръжен съд (ХОС). Вече е определен и тричленният състав, който евентуално ще разглежда казуса, обясни председателят на ХОС Миглена Тянкова.

Оперираният афганистанец бил със счупен череп

Черепът на 15-годишния афганистанец Агигюл, който бе опериран по спешност в нощта срещу неделя след мозъчен кръвоизлив, бил счупен. Засега обаче е неясно кога и къде момчето е получило тежката трамва. То бе докарано с реанимобил от ямболската болница и оперирано в клиниката по неврохирургия в Стара Загора.

Преди това Агигюл е бил в лагера за бежанци в Харманли, но след размириците там бил сред първите 100, които са преместени в Елхово. Той се намирал във физкултурен салон под охраната на Гранична полиция, когато се оплакал от силни болки в главата и потърсил медицинска помощ.

Тъй като вътре в салона при чужденците нямало охрана, тя била само отвън, засега не можело да се каже дали момчето е пострадало там, или пък това е станало по-рано, по време на бежанския бунт в Харманли.

Лекари припомнят, че при мозъчните кръвоизливи след травми съществува така нареченият светъл период и болестта може да се прояви след няколко часа, до едно денонощие. В конкретния случай пациентът имал крехки кости, установили още в старозагорската болница.

Засега афганистанецът остава в медикаментозна кома и на командно дишане след животоспасяващата операция, която преминала успешно и без усложнения. Състоянието му в момента обаче се определя като критично, решаващи за бъдещето му щели да бъдат следващите 3-4 дни.

Църквата: Бежанският поток се превръща в нашествие

Правителството да работи за спиране на войните в Близкия изток, които са причина за кризата с миграцията в Европа, призовава Светият синод в извънредно обръщение по повод кризата с бежанците.

“През последните месеци сме свидетели на вълна от прииждащи от разорените от война страни на Близкия изток и Северна Африка и търсещи прибежище в европейските държави хора. Вълна, която придобива всички белези на нашествие”, пише в обръщението, подписано от патриарх Неофит и всички митрополити.

Според духовенството ситуацията поставя въпроси като материалното обгрижване на бежанците, но и за стабилността и съществуването на България. Църквата е притеснена и за духовната среда, в която ще пребивава православният български народ, ако бежанският поток продължи до степен, в която да бъде разместен етническият баланс на територията на страната.

“Православната църква изпитва състрадание и призовава към солидарност с всички тези хора, които вече са попаднали сред нас и действително се нуждаят от грижа и подкрепа според възможностите ни. Но нека е ясно, че православната църква е категорично против войната, която е причина за това човешко нещастие. Църквата винаги изследва причините за нещастието и призовава към отстраняването им”, призовават от Светият синод.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си