41,5% от деветокласниците не разбират какво четат

https://www.24chasa.bg/novini/article/5919800 www.24chasa.bg
Министърът на образованието Меглена Кунева, заместникът и? Диян Стаматов и Светла Петрова, национален координатор на PISA, представят резултатите от 2015 г.

41,5% от българските ученици на 15-16 години са функционално неграмотни по четене. Това означава, че не могат да правят сравнения, да улавят детайли и не са в състояние да схванат дълбочината на посланието.

По математика функционално неграмотните у нас са 42%, а по природни науки - 37,9%. За сравнение процентът във Виетнам е 6.

Това показват резултатите от международното изследване PISA, което е с акцент върху природните науки, което беше представено от ръководството на министерството на образованието. Изследването е проведено през периода от 14 април до 15 май 2015 година.

Участвали са

6363-ма ученици

от 180 училища

от България. Изследвани са около половин милион ученици от общо 72 държави. Избрана е възрастта 15-16 години, защото целта на изследването е да измери доколко учениците в края на задължителното училищно образование са подготвени за живота. 92% от извадката у нас са на ученици в 9-и клас. PISA оценява способността на учениците да използват наученото в училище в реален житейски контекст.

Компетентностите, които се оценяват по природни науки, са научно обосноваване на природни процеси и явления, планиране и оценяване на научно изследване и научно тълкуване на данни и факти.

По четене сме

на 49-о място,

а по природни науки и математика - на 45-о.

Мярката, спрямо която се анализират резултатите в PISA, са резултати на държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Ако държавата е с резултат, по-нисък от държавите в ОИСР, там има дефицити. По природни науки имаме 446 точки, което е с 47 точки под средното за ОИСР. PISA превежда точките в година обучение. Според скалата 40 точки съответстват на една година обучение по природни науки в държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Резултатите от 2015 г. са по-добри от 2006 г., но почти сходни с данните от 2012 г. 

“За да може да решим който и да е проблем, трябва да сме честни и да кажем, че проблем има. Да го опишем, да го обясним и да намерим решение. Нашите стъпки са следните: признаване, диагноза, лечение. Едва ли има министър, който да каже лесно следното: 37,9% от младежите в България са функционално неграмотни по природо-математическите науки”, каза министърът на образованието Меглена Кунева.

МОН щяло да направи така, че

семейната среда

да не е

единственият

фактор

за резултата на учениците - повече подкрепа за децата със затруднения, нови учебни програми, повече свобода на учителите, за да направят часовете интересни.

За всеки ученик, участник в PISA, се прави индивидуална комбинация от въпроси, на които той отговаря в продължение на 2 часа, обясни Светла Петрова, национален координатор на PISA. Форматът през 2015 г. е променен. Досега учениците са попълвали тестови книжки, сега за първи път в международно мащаб

оценяването

е било чрез

компютърно

базиран тест

Използвани са математически симулации на природни процеси и явления и симулация на лабораторен експеримент.

Има и държави, които имат висок резултат, са понижили резултатите си през 2015. Във Финландия например за 3 години има понижение с 15 точки, а спрямо 2006 г. - с повече от 30 точки. Сред изводите от последното издание на PISA е, че намалява разликата между средните резултати на момичетата и момчетата. Средният резултат на момичетата намалява, увеличава се делът на функционално неграмотните.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

13 бона дава общината за воаяжа Борислав РАДОСЛАВОВ На хаджилък отива оцелялата в касапницата в Хитрино Шенай Хюсеин. Един месец ще остане в Израел вдовицата, която загуби 42-годишния си съпруг Танер и 18-годишния си син Дениз при взрива на цистерните на 10 декември 2016 година. Там ще бъде придружена от оцелелия си син Юнуз.

Шоуменът и какаов плантатор Кофе Бабоне вече не е момченцето, родено под "огромно мангово дърво в Гана", както казва самият той. Топпапараците на "България Днес" изловиха Кофе далеч от светлината на прожекторите, но доста по-близо до луксозната цивилизация - яхнал мощен джип в центъра на София. Фактът,

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му. Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери,