41,5% от деветокласниците не разбират какво четат

https://www.24chasa.bg/novini/article/5919800 www.24chasa.bg
Министърът на образованието Меглена Кунева, заместникът и? Диян Стаматов и Светла Петрова, национален координатор на PISA, представят резултатите от 2015 г.

41,5% от българските ученици на 15-16 години са функционално неграмотни по четене. Това означава, че не могат да правят сравнения, да улавят детайли и не са в състояние да схванат дълбочината на посланието.

По математика функционално неграмотните у нас са 42%, а по природни науки - 37,9%. За сравнение процентът във Виетнам е 6.

Това показват резултатите от международното изследване PISA, което е с акцент върху природните науки, което беше представено от ръководството на министерството на образованието. Изследването е проведено през периода от 14 април до 15 май 2015 година.

Участвали са

6363-ма ученици

от 180 училища

от България. Изследвани са около половин милион ученици от общо 72 държави. Избрана е възрастта 15-16 години, защото целта на изследването е да измери доколко учениците в края на задължителното училищно образование са подготвени за живота. 92% от извадката у нас са на ученици в 9-и клас. PISA оценява способността на учениците да използват наученото в училище в реален житейски контекст.

Компетентностите, които се оценяват по природни науки, са научно обосноваване на природни процеси и явления, планиране и оценяване на научно изследване и научно тълкуване на данни и факти.

По четене сме

на 49-о място,

а по природни науки и математика - на 45-о.

Мярката, спрямо която се анализират резултатите в PISA, са резултати на държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Ако държавата е с резултат, по-нисък от държавите в ОИСР, там има дефицити. По природни науки имаме 446 точки, което е с 47 точки под средното за ОИСР. PISA превежда точките в година обучение. Според скалата 40 точки съответстват на една година обучение по природни науки в държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Резултатите от 2015 г. са по-добри от 2006 г., но почти сходни с данните от 2012 г. 

“За да може да решим който и да е проблем, трябва да сме честни и да кажем, че проблем има. Да го опишем, да го обясним и да намерим решение. Нашите стъпки са следните: признаване, диагноза, лечение. Едва ли има министър, който да каже лесно следното: 37,9% от младежите в България са функционално неграмотни по природо-математическите науки”, каза министърът на образованието Меглена Кунева.

МОН щяло да направи така, че

семейната среда

да не е

единственият

фактор

за резултата на учениците - повече подкрепа за децата със затруднения, нови учебни програми, повече свобода на учителите, за да направят часовете интересни.

За всеки ученик, участник в PISA, се прави индивидуална комбинация от въпроси, на които той отговаря в продължение на 2 часа, обясни Светла Петрова, национален координатор на PISA. Форматът през 2015 г. е променен. Досега учениците са попълвали тестови книжки, сега за първи път в международно мащаб

оценяването

е било чрез

компютърно

базиран тест

Използвани са математически симулации на природни процеси и явления и симулация на лабораторен експеримент.

Има и държави, които имат висок резултат, са понижили резултатите си през 2015. Във Финландия например за 3 години има понижение с 15 точки, а спрямо 2006 г. - с повече от 30 точки. Сред изводите от последното издание на PISA е, че намалява разликата между средните резултати на момичетата и момчетата. Средният резултат на момичетата намалява, увеличава се делът на функционално неграмотните.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият треньор на "Левски" Делио Роси заяви, че не съжалява за нищо от престоя си на "Герена". "Изживяването начело на "Левски" бе много добро. Натрупах хубав опит в България. Имах желание да тренирам отбор в чужбина и го сбъднах. От футболна гледна точка все още има голяма разлика между местното първенство и най-големите лиги в Европа,

Известният модел Валерия Соколова, която беше гадже на голямата руска хокейна звезда Александър Овечкин, се укри от властите. Тя направи това, след като предизвика катастрофа в пияно състояние и се удари в кола с бременна жена. Наглата манекенка опитала дори да избяга от местопроизшествието. Свидетелите на катастрофата обаче не й позволили да се

Популярното футболно списание "4-4-2" направи материал за 20-те най-млади голмайстори в Шампионската лига. Сред тези имена попада и българският футболист Мариян Огнянов, който вкара за "Левски" срещу "Челси" (1:3) на 18 години. "По-малко от два месеца след 18-ия си рожден ден Огнянов вкара първия гол за български клуб в Шампионската лига.