Спор във ВСС за климатиците и ламината в “съда на Димитър Узунов”

https://www.24chasa.bg/novini/article/5923727 www.24chasa.bg
СНИМКА : Архив

Без заяждания на дребно, унижаваме хората, обърна се главният прокурор Сотир Цацаров към т.нар опозиция

Да се сменят ли климатиците и ламината в районния съд в Сандански, чийто бивш шеф е сегашното „лице” на ВСС Димитър Узунов, спориха дълго висшите магистрати.
Сегашните 18 климатика в съда са стари – от 2000 и 2004 г., китайски, от най-евтините. Изтекъл е и срокът на годност на ламината. Затова настоящият ръководител на съда е поискал от ВСС да му разреши да използва отпуснатите, но не похарчени пари за отоплителна система, за подмяната им.

Калин Калпакчиев постави въпроса знае ли ВСС какво е състоянието на климатиците и подовата настилка в останалите 112 районни съдилища в страната и има ли критерии, при които те трябва да се сменят. Соня Найденова и Галина Карагьозова пък изтъкнаха, че към молбата липсвали 3 оферти на фирми, не било ясно за каква площ ще се използват и това поставяло съда в привилегировано положение.

Главният прокурор Сотир Цацаров призова при коментарите да се изхожда от действителните нужди на съда, а не от факта, че това е съдът, в който е работил и на който е бил председател сегашното „лице” на съвета Димитър Узунов. И увери, че подмяната е само за съда, но не и за прокуратурата в града.

„Не е времето сега, в края на бюджетната година, да се правят критерии. Още повече че не става дума за отпусане на средства, а за вътрешна-компенсирана промяна на даден вече бюджет”, каза Цацаров и подчерта, че климатиците са важни за съда в Сандански. „Знаете ли какви са температурите през лятото в Сандански! Климатиците у вас от коя година са! Хайде без дребни заяждания! Тази ужасяваща конюнктура унижава хората”, реагира главният прокурор.

Димитър Узунов оттегли точката и заяви, че ще посъветва шефа на съда да не прави повече предожения до съвета, за да е „спокойна Соня Найденова”. Оттеглянето не бе прието, със 17 гласа „за” и 4 „против” бе разрешена смяната на климатиците и ламината в съда в Сандански.

Преди това съветът над час дебатира по близо 40 искания на шефове на различни съдилища за отпускане на пари за купуване на климатици, копирни машини, сървъри, компютри, гориво, озвучителна техника, служебно облекло, столове. ВСС ги разгледа сега, защото има средства в тазгодишния бюджет.

Магистратите ги дадоха, но решиха да изготвят критерии от какви точно копирни машини се нуждаят съдилищата, за да не искат машини, каквито ползват копирните центрове, както и да не приемат оферти от една и съща фирма за една и съща копирна машина, но с разлика в цената два пъти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното