Цацаров: Не натрапвайте тезата за война на прокуратурата със съда (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5924841 www.24chasa.bg
СОТИР ЦАЦАРОВ

Делото срещу Сергей Станишев, което 7 пъти бе връщано, след 4 дни се прекратява по давност

“Не натрапвайте тезата за война на прокуратурата със съда. Бил съм съдия малко повече време от вас и знам как да бъде уважаван съда”.

Така главният прокурор Сотир Цацаров се обърна към Калин Калпакчиев на заседанието на Висшия съдебен съвет, когато се обсъждаше предстоящия днес протест на съдии и служители от Софийския районен съд за неуредици в работата им. Той не е свързан с проверките на забавени дела в СРС и Софийския градски съд, които ревизорите на Темида ще направят след сигнал от Цацаров.

“Не съм искал проверки, само внесох справка за забавени наказателни дела в двете съдилища. Една лъжа, казана 100 пъти, не става истина”, подчерта Цацаров. Той допълни, че “лъжите са удобни за Калпакчиев и малкото съдии около него, които се титулуват съдиите в България, но те не са съдиите в България, а съдии”. “Нека да не си разменяме стрели, остана още малко време, през което трябва да се изтраеме около тази маса”, каза още Цацаров на Калпакчиев.

Главният прокурор изтъкна, че като такъв не може да допуска забавяне на наказателни дела. Затова е подал и сигнал в инспектората срещу съдия Мирослава Тодорова. “Когато го направих, не знаех че става дума за нея. Колегите ми съобщиха, че съдия 25 дни не казва дали разкрива или отказва да разкрие банкова сметка, въпреки че по закон срокът е 24 часа”, обясни Цацаров.

“Според вас греша, коhато подавам справки или сигнали. Какво да направя, че всички да си вършим работата”, обърна се риторично главният прокурор към съдия №1 Лозан Панов.

С изричната уговорка, че грешките на прокуратурата съвсем не са малко, Цацаров даде примери за забавени от СГС важни наказателни дела. Още не били готови мотивите по оправдателната присъда на бившия социален министър Емилия Масларова, оневинена на първа инстанция преди повече от година. Делото срещу бившия премиер и шеф на европейските социалисти Сергей Станишев, което съдът върна на прокуратурата 7 пъти, ще трябва да бъде прекратено след 4 дни заради изтекла давност.

По-късно Цацаров поиска от прокурорската колегия на ВСС 3 дисциплинарни дела срещу магистрати. Едното е срещу прокурор и следовател от Ямбол, които в работно време посещавали игрална зала близо година. Другото е срещу прокурор от Пловдив, лобирал за обвиняем по наркодело и за задържани за данъчно престъпление. Имената им не бяха оповестени.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното