ВСС прие оставката на шефа на Софийския районен съд Методи Лалов (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5934259 www.24chasa.bg
Методи Лалов

С 8 гласа “за” и 4 “против” съдийската колегия на ВСС прие оставката на шефа на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов. Той ще напусне поста на 1 февруари 2017 г. и ще остане редови съдия там.

Предстои съветът да обяви конкурс за нов ръководител на най-големия съд в страната, в него работят близо 600 съдии и служители. До дни ВСС ще обсъди и оставките на четирима от сегашните петима зам.-началници.

Лалов подаде оставка в петък по време на протеста на съдии и служители от СРС пред сградата на ВСС. Със специална заповед, която „24 часа” публикува, той бе приканил подчинените си да се включат в протеста.

Съдийската колегия близо три часа дискутира оставката на Лалов. Първо дали да я включи като извънредна точка в дневния ред, после дали не прибързва, вместо да я обсъди на 20 декември или на 10 януари.

Шефът на Върховния административен съд Георги Колев бе категоричен, че няма причина приемането на оставката, което е личен акт, да се отлага. “Няма да коментирам доколко допустими са протеста и издаването на заповеди за учебни мероприятия пред ВСС. Как точно се събраха? Какво правиха протестни мрежи и други - блокираха движението. В момента, в който тече регистрация на конкретен нов политически проект, се провежда протест. Конкретни хора регистрират партии, появяват се пред съвета заедно със съдии и служители. Какви други изводи да направя!?”, попита риторично Колев, визирайки проекта на бившия правосъден министър Христо Иванов.

При дискусията всички бяха единодушни, че оставката на Лалов няма да реши проблемите в работата на СРС.

Георги Колев: В София да има няколко, а не само един районен съд 

В София да няма един огромен районен съд, а няколко по-малко, както е било преди години. Тази идея за разрешаване на проблемите на най-големия съд у нас лансира шефът на Върховния административен съд Георги Колев.

През последните години различни състави на ВСС увеличаваха броя на съдиите и служителите в столичния районен съд, за да успяват да решат гражданските и наказателните дела на 1/3 от българите. Това доведе до превръщането на съда в мегаструктура, която по думите на всички трудно може да се управлява. “Работил съм в районния съд. В периода 1992-1999 г. броят на съдиите бе 63, на прокурорите 68. Сега са 240”, уточни Колев.

Той припомни че с Красимир Влахов, бивш шеф на съда, са работили за промяна на подсъдността, но предложенията им не са били приети.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата