Теодора Точкова: 80% от основателните сигнали за драстични забави са срещу софийски съдии

https://www.24chasa.bg/novini/article/5934276 www.24chasa.bg
ТЕОДОРА ТОЧКОВА

Инспекторатът не е "наказателен отряд" и "маша в чужди ръце", заяви шефът му

Съдебният инспекторат не е „наказателен отряд” и „маша в чужди ръце”, заяви главният съдебен инспектор Теодора Точкова в официална позиция. Тя не приема квалификациите за „бърз и услужлив Инспекторат и главен инспектор”.

Повод за реакцията й са публичните "оценки" за съдебните ревизори от членове на ВСС, съдии, шефове на съдилища, засегнати от дейността им. Те са заради поредните проверки, които инспекторите ще направят в градския и районния съд в София след справки от главния прокурор Сотир Цацаров за забавени наказателни дела.

Точкова припомня, че по конституция всеки може да подаде сигнал до ревизорите, а те са длъжни да се произнесат. За да кажат дали има забавяне или не на едно разследване или дело, те трябва да го проверят. "На инспектората това му е работата - да проверява", изтъква тя.

Според съдебен ревизор №1 причината повечето проверки да са в софийските съдилища е обективна. 80% от основателните сигнали за драстични забави са срещу столичните съдии - по 8-10 месеца неадминистрирани дела, насрочвани само 2 пъти годишно, по две и повече години ненаписани решения и присъди.

"При проверките инспекторите отчитат прекомерната натовареност на софийските съдии, но не могат да извинят априори неспазването от отделни съдии на разумните срокове за разглеждане и приключване на делата, защото има и други столични съдии, които се стараят да спазват разумните срокове с много добро качество на постановяваните от тях съдебни актове", отбелязва Точкова.

"Крайно време е системата да се очисти от недобросъвестните и безотговорните, от непочтените и от тези с двоен морал, защото процесите по оздравяване вече са необратими. Моментът за действителни и ефективни мерки и действия вече е настъпил, съществуващите проблеми в съдебната система вече трябва да бъдат решени, а не само посочвани и ползвани като повод за публични изяви, завърша позицията си съдебен ревизор №1.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното