Машинист с 20 години стаж: Технически проблем е причинил инцидента в Хитрино

https://www.24chasa.bg/novini/article/5935193 www.24chasa.bg
Диан Димитров СНИМКА: bTV

Технически проблеми, а не висока скорост на машинистите е причина за трагедията в Хитрино. Позицията е на председателят на Синдиката на машинистите Диан Димитров и колега на тримата машинисти от авариралата композиция. Според него държавата е абдикирала от проблемите на жп транспорта.

Димитров е с 20-годишен стаж като локомотивен машинист на товарен влак. Часове преди смъртоносния взрив минава по същото трасе – през Хитрино. По думите му по трасето не е имало проблеми. Според него не човешка грешка, а технически проблеми и повреда в цистерната са довели до експлозията.

„Високата скорост може до дерайлиране да доведе, но цистерните са обезопасени, няма как да се взриви. От търкането на спирачките, предната вечер имах същия проблем, оттам се е възпламенило”, смята Димитров.

По думите му подредбата на вагоните е била стриктно спазена, тъй като контролът върху това е изключително строг. Познава и тримата машинисти от злополучния влак, дълги години били колеги.

„Щом чухме за инцидента си казахме: „Хайде машинистите изгоряха”, коментира още Димитров.

Като председател и на синдиката на машинистите той не веднъж е предупреждавал, че е въпрос на време е да се случи поредната трагедия. За проблемите в железницата е писал и до властта. Не получил отговор.

Машинистите настояват за цялостна промяна в жп транспорт - сега, не след поредната трагедия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на