Първо в "24 часа": Българин е ритнал жената в берлинското метро. Всички нападатели са българи

https://www.24chasa.bg/novini/article/5936591 www.24chasa.bg

Нападателите се укриват в България, роднини са. Искат им ектрадиция

И нападателят на жената в метрото в Берлин е българин, съобщи прокуратурата. Говорителят Мартин Щелтнер заяви пред „24 часа“, че задържаният в понеделник и разпитан придружител на нападателя със сигурност е български гражданин и че всичко говори за това, че и останалите са негови сънародници. Малко по-късно той съобщи, че нападателят е идентифициран.

 "24 часа" първи съобщи, че българин е арестуваният за блъснатото момиче в метрото в Берлин, а подозренията на полицията бяха, че цялата компания е била от българи.

Мъжът, който изневиделица рита жената в гръб по стъпалата на метрото в квартала „Нойкьолн“, се е укрил в България и в момента германските власти подготвят иск до българските си колеги за екстрадирането му в Берлин. Според информация на „Берлинер цайтунг“ пък четиримата нападатели са роднини.

На въпрос на „24 часа“ защо жената е подала сигнал за атаката толкова късно, Щелтнер обясни, че тя е забелязала, че ръката й не е навехната, а счупена, едва дни по-късно. Тогава решила да се оплаче в полицията. Видеото от нападението бе публикувано в петък.

В понеделник първият от компанията бе задържан за разпит и освободен. Срещу него засега не е повдигнато обвинение, тъй като няма доказателства, че е участвал в атаката. Може да отговаря обаче за престъпна небрежност, ако това бъде доказано. Според германския закон неоказване на помощ на пострадал при възможност тази помощ да се даде е престъпно нехайство. Задържаният е дал достатъчно показания, за да успее полицията да залови всички извършители.

Трима от нападателите
Трима от нападателите

Берлински известни личности обявиха парична награда за онзи, който издаде извършителя. Щелтнер обясни, че когато това е в помощ на държавата законът поощрява подобни награди.