Бате Николай: Нарекох обвиняемия животно, съдийката се обиди

https://www.24chasa.bg/novini/article/5937212 www.24chasa.bg
Николай Николаев винаги преживява, когато разказва за нападението срещу него.

2 години и 8 месеца затвор за бияча на Николай Николаев

2 г. и 8 мес. затвор получи нападателят на актьора Николай Николаев-Бате Николай, както "24 часа" вече писа.

Делото срещу Стоян Боджов, който бе подсъдим за опит за грабеж, се гледа по съкратената процедура в Ихтиманския районен съд. Той трябва да плати и 5000 лв. лв. обезщетение на актьора.

Преди Коледа проф. д-р по смехотерапия Коко ще зарадва болните деца в
Преди Коледа проф. д-р по смехотерапия Коко ще зарадва болните деца в "Пирогов" с подаръци. СНИМКА: Архив

Боджов нападна Бате Николай на гара Вакарел вечерта на 22 юли. Докато артистът паркирал колата си, Боджов проврял главата си през прозореца и му поискал телефона. После насочил джобно ножче към гърлото му и го ударил по брадата. След това съборил Бате Николай на земята и го удрял, ритал и влачил по перона.

"Съдийката и прокурорът бяха изрядни. Обвиняемият си призна всичко - как ме е бил, как ми е чупил кости, и дори можеха да му дадат условна присъда. Но му дадоха ефективна и това е вече победа. Но няма компенсация за моралните и психическите щети. Продължавам да го сънувам - как нахлува в дома ми, как ме гони с нож. Синът ми, който също е потърпевш,  все още е силно травмиран", разказа Бате Николай.

В типичния си артистичен темперамент заявил, че дивите животни - пантери, лъвове, убиват, за да се нахранят, а това животно убива, за да открадне и да се напие. "Не може да държите такъв език в съдебната зала. Мога да ви глобя за обида на съда", категорична била съдийката по делото.

Николай Николаев, като разбрал, че биячът му ще си лежи на топло в затвора, ще го хранят и дори ще му дават пари от данъците на данъкоплатците, не се сдържал и пак щял да си изпати: "Ако ми падне, с голи ръце ще го удуша тоя, че веднъж завинаги да престане на безчинства", изрепчил се той. Този път се намесил прокурорът: "Господине, знаете ли заплаха за убийство, направена пред свидетели, е подсъдна. Още сега мога да ви изведа в белезници. "Ами изведете ме с белезници! Аз съм раково болен, я ми остават няколко години живот, я не. Не се плаша! По-добре да лежа в затвора, да ме хранят три пъти на ден, отколкото да си слагам решетки на прозорците, да не смея на изляза на улицата и да живея в собствения си затвор, в домашната си килия", отвърнал му актьорът и ситуацията станала напечена. Лека-полека се успокоил. Обеща да почерпи за победата. Но иска да събере опитни прависти и да се направи по някоя телевизия или във вестник дискусия за казуси като неговия и доколко признанието трябва да води до намаляване на наказанието.

Той все още има болки дори 6 месеца след случката, при която нападателят му счупи два пръста на крака, понякога накуцва. "Аз съм на 77 години. Трудно ми зарастват рани, кости, можех там да си остана, проснат на гарата и обран", казва човекът, който два дни в седмицата пътува от дома си край Вакарел, за да ходи в "Пирогов" и да лекува със смехотерапия болните деца.

Във вторник и сряда ще е последно при тях преди коледните празници. Ще из манесе лаковства и малки подаръци - тази година е решил да им подари прасенца касички. "Милите, толкова се радват на всеки знак на внимание. Ех, около тези прасенца що смях ще падне, какви приказки за грухчовци ще си разкажем", обещава проф. д-р по смехотерапия Коко. Той напомни, че по неговата метода вече има подобни клиники в няколко европейски болници, защото е доказано, че смехът лекува.