Срам! Нападателите от метрото в Берлин – българи. Роднини (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5937447 www.24chasa.bg

Основният извършител, който рита германката в гръб, се крие у нас. Ще го издирват с международна заповед

И четиримата нападатели на жена в берлинското метро, които я издебват и един от тях я рита изневиделица в гръб, са българи.

Това съобщи прокуратурата в Берлин.

На въпрос на “24 часа” дали е сигурно, че първият задържан от групата е български гражданин, говорителят на берлинската прокуратура Мартин Щелтнер заяви: “Вярно е! Да”. Той добави, че има достатъчно улики да се смята, че останалите придружители и самият извършител също са българи.

Малко по-късно в сряда мъжът, който рита жената в гръб, бе идентифициран и Щелтнер съобщи, че и той е български гражданин.

Според информация на “Берлинер цайтунг” 4-мата са роднини. Щелтнер потвърди и това.

Задържаният в понеделник участник в инцидента не е издал останалите, но е станало ясно, че са му роднини.

Полицията е

научила имената

и адресите на

цялата група

Във вторник полиция е отишла до квартирата на самия извършител, но той я е напуснал. Вероятно е отпътувал за България, когато е бил извикан за разпит роднината му.

Германските власти подготвят иск за връщането му в Берлин.

От немската полиция са се свързали с българските си колеги, съобщиха от МВР, но не дадоха повече подробности.

Имената на нападателите ще разберем, след като пристигне искането за екстрадиция и европейската заповед за арест, казаха от прокуратурата. Тогава те щели да съобщят в районните управления по местоживеене, за да бъдат мъжете задържани, докато продължава процедурата по екстрадицията.

На 27 октомври четиримата българи слизат по стъпалата на метростанция “Херманщрасе” в кв. “Нойкьолн”. Там живеят най-много българи. Общо с румънците броят на легално регистрираните надхвърля 10 хил.

Близо до тази спирка на метрото има и популярни заведения и кръчми с типична българска кухня и музика. Към метрото върви и младо момиче с черно палто. Сложила е голяма качулка на главата си и върви пред мъжете. Внезапно единият се засилва към нея и с всичка сила я рита в гърба.

Тя прелита

8 стъпала с лице

към пода, пада,

чупи ръка

Мъжът дръпва от цигарата си и продължава пътя си.

Придружителите му се смеят, един от тях - първият задържан, вдига бутилка бира от стълбите, изтървана от приятеля му, и също продължава, без да окаже помощ.

На записа се вижда как двама души с куфари се притичват към момичето и я вдигат.

Жената е на 26 г. и е германка.

Първоначално в интернет тръгва слух, че тя е сирийка и затова е атакувана, а нападателите са неонацисти. Сирийските фейсбук групи разпространяват това мълниеносно, налага се полицията да опровергае слуха и да обяви, че пострадалата е германка. В същото време в руски медии

се появяват

съобщения, че

бежанци нападат

германка,

и тази новина се коментира така дълго време и в българския интернет.

Според полицията жената е отишла в болница едва седмица по-късно, след като е установила, че ръката ѝ не просто е навехната, а счупена, което лекарите потвърдили.

На 17 ноември тя подава жалба в полицията. Първоначално разследването не води до никакъв резултат. Незнайно как обаче видеозаписът попада във вестник “Билд” и той го публикува на сайта си. Четири дни по-късно, в понеделник, полицията получава 10 сигнала за извършителите, като един от тях ги води до първия задържан.

Мъжът е привикан за разпит и е отговарял на въпроси часове наред. Информацията, която дава, не помага много на следствието, но от нея става ясно, че четиримата вероятно имат роднинска връзка, и така полицията стига до адресите и имената им.

Тъй като няма доказателства, че мъжът е участвал лично в атаката,

обвинение не му

е повдигнато и

той е освободен

във вторник. За него се знае, че е на 39 г. В момента следствието проверява дали има и други престъпления в досието му, но прокуратурата не потвърди да е открила нещо. Възможно е да му се повдигне обвинение за престъпна небрежност, ако това бъде доказано.

Според германския закон неоказване на помощ на пострадал при възможност тази помощ да се даде, е престъпно нехайство.

Случаят предизвика цунами от възмущение и придоби толкова голяма популярност, че много известни личности в Берлин

обявиха парична

награда за онзи,

който издаде

извършителя Говорителят на прокуратурата Щелтнер обясни, че когато това е в помощ на държавата, законът поощрява подобни награди.

До 60 000 евро стигна обявената награда за онзи, който разпознае и издаде главния извършител. Звездите обещават да платят лично на всеки, издал побойника. Във фейсбук пък се появиха снимки от камерата с надпис отгоре “Екстрадирайте ги!”.

Още два случая на блъснати в метро жени в Германия

Няколко дни след появата на клипа, в който българин изритва по стълбите в метрото германка, се появиха имитатори на престъплението и в други градове.

Две жени са били блъснати по стълби на метро в Мюнхен и Щутгарт.

Според сводка на полицията в Мюнхен една жена е била блъсната от непознати мадежи на ескалатора на метрото в Мюнхен в събота. Тя се връщала от коледно празненство, когато трима юноши са я блъснали изненадващо. При падането 38-годишната жена е изпуснала чантата си, а нападателите са я грабнали и са избягали. Жертвата е с множесто хематоми по краката.

Полицията търси свидетели на случката, които могат да разпознаят нападателите.

Пак в събота сутринта в района на Щутгарт 19-годишна жена е блъсната внезапно в гръб от непознат мъж. Тя се връщала у дома и отивала към метрото. Паднала е по лице на улицата и е успяла да види двама души, които бягат.

Бежанецът, убил студентка в Германия, е нападал жена и в Гърция

Афганистанецът, който е задържан за изнасилването и убийството на 19-годишна студентка по медицина в германския град Фрайбург, е нападал и други жени. Това става ясно от следствието.

През 2013 г. той нападнал млада жена на остров Корфу и я хвърлил от висока скала. Тя е оцеляла, но е била с тежки наранявания. За деянието си Хусеин К. е осъден на 10 години затвор. Пускат го на свобода обаче след година и половина.

Как е стигнал до Германия, засега не е ясно. По-рано съобщихме, че полицията в Германия, която задържала 17-годишен афганистанец за убийството на студентката Мария Ладенбургер, която се оказа дъщеря на висш чиновник в ЕС, разследва дали е свързан и с друго убийство.

19-годишният афганистанец е разпознат като нападателят от Корфу от гръцката му адвокатка, която го е защитавала тогава. “Това е мъжът, с чиято защита бях натоварена. Нямам съмнение”, казва Мария-Елени Никополу пред “Шпигел”. “Билд” също съобщи за евентуална връзка между двете престъпления. Съществува неяснота и около истинската възраст на афганистанеца. В Германия той е смятан за 19-годишен. Но при извършването на престъплението в Гърция през 2013 г. заявил, че е на 17. Тази неяснота е довела и до това, че германските власти едва преди няколко дни успели да го свържат с престъплението в Гърция.