Магистратите избират нов ВСС през май и юни догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/5938352 www.24chasa.bg
Снимка : Архив

Магистратите ще избират своите представители в следващия Висш съдебен съвет през май и юни догодина. Мандатът на сегашния съвет изтича в началото на октомври 2017 г.
На 13 и 20 май следователите ще излъчат своя човек за новия състав на ВСС.

Прокурорите ще избират четиримата си представители на 27 май и 3 юни. На 10 и 17 юни са общите събрания на съдиите, които ще изберат шестима свои представители.
Два месеца преди въпросните дати е крайният срок, в който трябва да бъдат номинирани кандидатите. След провеждането на изборите е възможно обжалване на резултатите. Произнасянето по всякакви жалби трябва да приключи до 14 юли.

Депутатите трябва да изберат 11-те от парламентарната квота в новия ВСС до един месец преди приключване на мандата на сегашния, т.е. до началото на септемри.
След повече от час дебати ВСС реши още да изпрати IT специалисти в Софийския районен съд, които да установят какви са проблемите и да предложат как да се разрешат. Според главния прокурор Сотир Цацаров ръководството на съда вероятно е идентифицирало проблемите и може да каже какво му е нужно – средства, кадри, външна помощ, за да ги преодолее. „Въпросът опира до кадри и пари, всичко останало са палеативни мерки”, подчерта той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софийска градска прокуратура е образувало досъдебно производство, след получен сигнал от шестима члена на Висшия съдебн съвет. Той е за това, че случайното разпределение на делата в съдилищата, може да се манипулира. Това би могло да стане дори от хора със слаби компютърни умения, единствено имащи електронен подпис, заяви току-що Сийка Милева

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико