Великобритания първа разреши раждането на дете от трима родители

https://www.24chasa.bg/novini/article/5938681 www.24chasa.bg
Техниката ще позволи на жени, които са носителки на генни мутации, причиняващи тежки заболявания, да родят свои деца, необременени с опасните болести. Снимка: pixabay

Британски здравен регулатор даде зелена светлина за процедури по изкуствено оплождане с гени на трима родители. С това Великобритания става първата в света държава, разрешила подобни процедури, съобщава БГНЕС.

Председателят на Службата по оплождане и ембриология Сали Чешир нарече решението за използване на митохондриална генна терапия историческо и първо по рода си. През февруари тази година британските депутати разрешиха изкуственото оплождане на бебета с ДНК от трима души, но за извършването на подобни процедури е необходимо разрешението на Службата по оплождане и ембриология.

Техниката ще позволи на жени, които са носителки на генни мутации, причиняващи тежки заболявания, да родят свои деца, необременени с опасните болести. „Сигурна съм, че пациенти, очакващи подобни процедури, ще бъдат наистина доволни от това, което решихме днес", каза Чешир, но допълни, че процедурите ще се извършват предпазливо.

Миналия месец независима група експерти заяви, че подобна практика трябва да бъде прилагана, но с предпазливост, за да може да се избегне генетичното предаване на нежелани болести.

Митохондриите са структури в клетката, които създават жизнената й енергия и съдържат свои собствени гени, наречени митохондриална ДНК, предаваща се чрез майката. Митохондриалните болести причиняват различни здравословни състояния, вариращи от лошо зрение до диабет и загуба на мускулна маса. Според лекари около 125 бебета всяка година се раждат във Великобритания с подобни мутации