Влакът, дерайлирал в Хитрино, се движел с два пъти над позволената скорост

https://www.24chasa.bg/novini/article/5946066 www.24chasa.bg
Съдебно-техническата експертиза за скоростта на влака и пожаро-техническата експертиза за експлозията са готови.

Влакът, който дерайлира в Хитрино, се е движел с висока скорост - почти два пъти над позволената, съобщи bTV, позовавайки се на свои източници. Това сочи експертизата, която трябваше да установи точната скорост на композицията.

Машинистите на влака, катастрофирал на гарата в Хитрино, са изведени от русенска клиника, където са били лекувани и са отведени на разпит в русенското следствие. Това пък научи БНТ от свои източници.

Нищо не мога да коментирам, не съм виждал експертизите, бе лаконичният коментар на първия машинист Димитър Михнев.

Съдебно-техническата експертиза за скоростта на влака и пожаро-техническата експертиза за експлозията са готови. Повече подробности ще бъдат представени на брифинг тази вечер.

Седем души загинаха, а 29 бяха ранени след като цистерни с пропан-бутан се взривиха на гарата в центъра на Хитрино на 10 декември. Композицията от 26 цистерни е трябвало да направи отбивка, за да пропусне по трасето пътнически влак. 12 от цистерните обаче дерайлират и се взривяват.

Все още не е ясно кога жителите на Хитрино ще се върнат в домовете си. Все още тече операция по обезвреждане на опасните цистерни.