Изтича срокът за изкупуване на частни имоти в улици, в София са стотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/5948522 www.24chasa.bg

След месец изтича срокът по закон, в който Столичната община трябва да отчужди частни терени, попадащи в проекти за улици и техническа инфраструктура.

Такива имоти били стотици, а след този срок собствениците можело да поискат промяна на предназначението, съобщи главният архитект Здравко Здравков на семинар за бюджет 2017 на София в Правец.

Точният брой на имотите не е ясен, но Здравков е поискал до януари районните кметове да пратят списък с приоритетните за отчуждаване терени. Най-много такива имоти имало в “Манастирски ливади”, “Малинова долина”, “Кръстова вада” и “Витоша ВЕЦ Симеоново”.

“Всеки устройствен план, който внасяме в СОС, ще има икономически анализ, за да е ясно колко средства за отчуждаване трябва да даде общината. Само за “Младост” те са между 35 и 50 млн. лв.”, обясни Здравков.

Според прогнози през 2030 г. в София ще живеят 1 485 000 души и при промяната на общия устройствен план ще се заложи оразмеряване на инфраструктурата според този сценарий.

Имало 3 варианта за място на спортната зала, която бившият волейболен национал Владимир Николов иска да строи. Два са в район “Подуяне”, а другият - в “Люлин”. Напролет се очаква да започне и демонтажът на паметника “1300 г. България”. Започва и премахването на част от над 200 телефонни кабини от улиците, които се ползват незаконно като билбордове.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България

Семейство Бекъм се стяга за две сватби следващата година. Големият син Бруклин обяви годеж с приятелтката си Никола Пелц. Двамата планират две отделни церемонии - едната в Англия, а другата във Флорида, където предимно живеят. Сватбите ще струват общо около 4 млн. паунда, твърдят английските медии. Те ще бъдат платени основно от бащата на Никол