С 20 млн. лв. София може да си върне къпалнята “Мария Луиза”

https://www.24chasa.bg/novini/article/5965176 www.24chasa.bg
Къпалнята “Мария Луиза” вече десета година стои затворена и се руши. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Поне толкова ще струва покупката на имота и Летния театър в Борисовата градина, ако общината

реши да преговаря

Поне 20 милиона лева ще струва на Столичната община да си върне къпалнята “Мария Луиза” и Летния театър в Борисовата градина, които от 10 г. стоят затворени.

Преди месец главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че Столичната община трябва да изготви специална политика за изкупуване на частните терени в парковете. Той не отговори еднозначно на въпрос на “24 часа” дали това означава връщане обратно на имоти като къпалнята “Мария Луиза” и 54 дка в Южния парк, станали частни след съмнителни сделки преди години на общинското дружество “Софийски имоти”.

“24 часа” провери каква сума е нужна за връщането на емблематичния градски плаж на софиянци.

Според експерти

сумата при

продажба ще

се реши в съда,

защото при подобни сделки продавачът оспорва оценката на имота, направена от купувача, за да получи по-висока цена.

Затова никой не се наема да посочи точна сума, но според експертите общината ще трябва да приготви поне 20 млн. лв. Освен тях ще са нужни и минимум 5-6 млн. лв. за ремонт на обекта, който е в окаяно състояние, за да бъде отворен отново. Къпалнята се простира на 30 дка в парка, а Летният театър - на 25 дка.

В общината неофициално се говори, че през годините са

правени опити

на мястото на

къпалнята да

бъде построен

хотел

От “Московска” 33 обаче са категорично против строителството в Борисовата градина и намерението е стопирано още преди внасянето на документи. Твърди се, че в миналото са правени опити мажоритарните собственици на къпалнята - близки до бизнесмена Румен Гайтански-Вълка, да бъдат убедени

да се съгласят

да върнат поне

Летния театър

на софиянци

Тогава срещу връщането на имота общината била готова да се откаже от миноритарния си дял в смесеното дружество, в чиито активи е къпалнята. Очевидно опитът е неуспешен, след като до днес София нито има Летен театър, нито градски плаж.

Че къпалнята и Летният театър трябва да бъдат възстановени, е категоричен и ръководителят на екипа на “Ковачев архитекти” проф. арх. Атанас Ковачев. Екипът му спечели конкурса за изработването на проект за подробен устройствен план на Борисовата градина и се очаква той да бъде готов в първите месеци на 2017 г. (Виж долу - б.а.)

“София няма по-прекрасно място за отдих и плаж през лятото.

По-възрастните софиянци помнят плажа “Мария Луиза”, по-младите са почивали на “Република”, но важното е, че няколко поколения столичани живеят със спомена за басейните. Къпалнята има сантиментална стойност за много хора. Същото се отнася и за Летния театър. Разбира се, най-добре ще е, ако може общината да си купи обратно имота, но вероятно сумата ще е голяма. Затова

предлагаме

публично-частно

партньорство

като начин

общината и

собствениците да

се споразумеят,

за да може двата обекта да се възстановят и да се отворят за софиянци”, обясни проф. арх. Ковачев.

Твърди се, че именно устройственият план е първата стъпка към връщането на имотите.

Иначе възстановяването на публичната собственост беше тема за общинарите през 2011 г. Тогава малко преди местните избори групата на ГЕРБ в СОС излезе с политически меморандум. Една от целите на мнозинството беше именно връщането на знакови обекти като къпалнята. Тогава на “Московска” 33 дори се заговори, че след връщането на Общинска банка е дошъл редът и на комплекса в сърцето на Борисовата градина. После общината започна да умува дали да заведе дело, или да преговаря за отварянето на къпалнята. Оказа се, че “Мария Луиза” и Летният театър имат акт за частна собственост, а според кадастралната карта са общински.

Тогава юристи обясниха, че не могат да се ангажират с това кои данни имат по-тежка стойност - отразените в кадастъра или тези в Агенцията по вписванията. А казусът бил “сложен като за пет адвокатски кантори”, което вероятно е причината и до днес да няма дело.

Иначе

през 2012 г.

първо Гайтански

заяви, че иска

да ремонтира

басейна

“Мария Луиза”, за да го отвори. “Не искам общината да дава никакви пари, а само разрешително”, каза тогава бизнесменът. После пък стана ясно, че тогавашното ръководство на “Софийски имоти” е провело среща с мажоритарните собственици, на която те декларирали, че искат да реализират проект за 36 млн. лв., с който да обновят къпалнята. До днес такъв проект няма.

Къпалнята и Летният театър са затворени от 2006 г., когато близки до Гайтански фирми придобиват мажоритарния пакет от “Парк Мария Луиза” АД.

Дружеството е създадено с решение на СОС през 2003 г. между “Софийски имоти” и фирма “Ейнджъл” на покойния вече бос на ВИС-2 Георги Илиев. В съвместното дружество общинската фирма, чийто тогавашен шеф Тошко Добрев беше подсъдим по редица дела за злоупотреби, влиза с непарична вноска - апорт на апетитния имот, а Илиев участва с пари. Сега “Софийски имоти” притежава близо 42% от акционерното дружество. Според устава обаче решенията се вземат с над 50%. Малко след убийството на Илиев през 2005 г. вдовицата му Мая продава дела си в “Парк Мария Луиза” на близки до бизнесмена Гайтански компании. Така според Търговския регистър акционерното дружество е собственост на “Софийски имоти”, регистрираната в САЩ “Карплеон” и “Юромарк асет мениджмънт”. Именно в управата на последната е Николай Проданов, който има общи фирми с Вълка. Проданов представлява и “Парк Мария Луиза” АД.

Това обаче не е единствената промяна след влизането на близките до Вълка фирми в управлението на имота. През 2006 г. в Агенцията по вписванията е отразено, че “Софийски имоти” отчуждава в полза на “Парк Мария Луиза” АД терена от 30 000 кв. м и самата къпалня, както и още 25 973 квадрата, върху които е Летният театър. Не е ясно защо това става три години след създаването на дружеството. То е собственик и на земята под двата обекта, а вписването е направено през 2008 г.

Добромир Бориславов,
зам.-председател на съвета на
директорите на “Софийски имоти” ЕАД:

Нямаме никакви

права, имотите

са частни

- Г-н Бориславов, какъв процент от собствеността в “Парк Мария Луиза” АД притежава “Софийски имоти”?

- 21 869 поименни акции, представляващи 41,96% от капитала на дружеството. То е учредено през 2003 г. с капитал от 50 000 лв. Тогава “Софийски имоти” участва с парична вноска от 24 500 лв., представляващи 49% от капитала, а “Ейнджъл” ООД - с 25 500 лв., или 51% от капитала. Още същата година капиталът е увеличен, като “Софийски имоти” апортира къпалнята “Мария Луиза” и Летния театър. Двата имота са на обща стойност 2 162 400 лв. без ДДС. А частната фирма внася парична вноска от 3 000 000 лв. Така след увеличението на капитала “Софийски имоти” остава с 41,96%, а “Ейнджъл” с 58,04%.

- Променяна ли е собствеността на акционерното дружество в последните години?

- Не сме запознати. За това кои са другите акционери “Софийски имоти” има информация от списъка на акционерите, който се подписва при ежегодното редовно общо събрание на дружеството. Търговският регистър е публичен и може да се види, че от 2010 г. акционери са “Карплеон” ЕООД и “Юромарк Асет мениджмънт”. Съгласно устава “Парк Мария Луиза” АД се управлява от съвет на директорите, в който “Софийски имоти” няма представител, нито има права за избора на състава му.

Не участваме по какъвто и да е начин

в управлението на това дружество

и във вземането на решения. Съветът на директорите се избира от другите двама акционери, които имат 58,04% от дружеството. От 2006 г. досега изпълнителен директор на “Парк Мария Луиза” е Николай Проданов.

- Какво стана с проекта за 36 млн. лв., който мажоритарният собственик беше декларирал преди години, че е готов да реализира?

- През 2012 г. е имало среща, на която е станало ясно, че ръководството на “Парк Мария Луиза” иска да възстанови къпалнята, и другите акционери биха предприели действия, ако “Софийски имоти” също участва според размера на притежаваните акции.

Проект в истинския смисъл

обаче не ни е представян

През 2010 г. е получено писмо с инвестиционна програма и предварителен план за развитие на обекта. И двете са със съдържание от по две страници. По-скоро е представена информация за видовете ремонтни дейности и оборудване и е посочена сумата 33 410 000 лв.

- Какви действия сте предприели, за да защитите общинския дял от собствеността?

- Ако имате предвид апортираните имоти, те са собственост на “Парк Мария Луиза”. “Софийски имоти” няма собственост върху тях, поради което не могат да извършват каквито и да е действия по отношения на тези имоти. За съжаление, те отдавна не са наши и не могат да се свързват вече със “Софийски имоти”. Този въпрос трябва да се зададе на ръководството на “Парк Мария Луиза”, което носи отговорност за състоянието, управлението и развитието им. “Софийски имоти” е единствено акционер с право на глас в общото събрание само за изменение на устава, увеличаване и намаляване на капитала и прекратяване на дружеството.

- Водени ли са разговори с другите собственици да отворят къпалнята или да продадат дела си?

- Нито ние, нито те са предлагали промени в акциите. И тази година получихме предложение за “съвместна дейност по възстановяване на съоръженията на лятната къпалня поради това, че са свързани с огромен финансов ресурс”. Позовават се на предложенията, направени през 2010 г. “Софийски имоти” няма правомощия само да реши дали да участва в тази инвестиционна програма и да вложи такъв огромен финансов ресурс. Освен това е нужен сериозен икономически и финансов анализ дали общинско дружество трябва да инвестира в частни проекти, защото в крайна сметка “Парк Мария Луиза” е такова дружество, или в проекти, които са наша или на общината собственост.

Стадион “Юнак” става

място за срещи, тв кулата

– панорамна площадка,

а конната база

отива в лесопарка

Бившият стадион “Юнак” да е зелена морава с места за сядане, от върха на тв кулата да може да се наблюдава цяла София, а нова спортна зона да се оформи около гара “Пионер”.

Това са идеи, заложени в проекта за подробен устройствен план на Борисовата градина, който се разработва от “Ковачев архитекти”. Заданието и конкурсът бяха подготвени от бившия главен архитект на София Петър Диков, а журито избра този екип заради консервативната визия за парка с минимална намеса, която предложи.

Според проекта зоната на парка от страната на бул. “Драган Цанков” трябва да се оживи. Затова се предвиждат оформяне на нова паркова ос и възстановяване на розариума. В началото ѝ, където сега е дупката от бившия стадион “Юнак”, ще има зелена морава като естествена част от парка с места за сядане и срещи. На мястото на сградите на “Озеленяване” ще се направи информационен център с изложбена зала. Дендрариумът ще се отвори за посетители, а конната база на “Егида” ще се премести в южната лесопаркова част в неизползваеми сега сгради. Около бившата гара “Пионер” пък трябва да се оформи зона за спорт и култура. Ще има спортен център, игрище за пейнтбол и детски площадки. Те ще са на места, на които няма паркова растителност. В лесопарка няма да се лее бетон, алеите ще са само с опесъчена настилка.

Автокъщата

“Капитолия” и

заведения като

“Веселото

село” ще се

премахнат

Плановете са под автокъщата да има подземен паркинг и да се възстанови залата с кривите огледала. Около “Веселото село” пък ще се върнат детската светофарна площадка и водният канал за състезания с лодки, направени от децата. Подготвя се и пропускателен режим за парка, влизането с коли ще бъде ограничено. В градината ще влизат само линейки, пожарна, полиция, почистващи машини и автобуси, возещи футболисти и спортисти, но по определен маршрут. Заради желанието на младите хора “Маймунарника” да продължи да е част от парка от екипа, който подготвя проекта, биха допуснали компромис от първоначалната идея той да бъде премахнат. Заведението може да остане под някаква форма, но без да се предлага алкохол. Очакванията са обществените обсъждания да определят решението.

Идеята за тв кулата е да се превърне в панорамна площадка за наблюдение на София, подобно на Айфеловата кула в Париж или Телевизионната кула в Берлин. Това може да стане чрез външен панорамен асансьор, който да качва посетителите на 100 м височина до покрива. Отпред има и паркинг, където могат да спират автобуси с туристи.

Предлага се и решение за едно от най-натоварените кръстовища - между булевардите “Драган Цанков” и “Евлоги и Христо Георгиеви”. Идеята е

да се направи

пешеходен тунел

от метростанция

“Васил Левски”,

като се ползва денивелацията, и с ескалатор да се излиза пред строителната гимназия.

От “Ковачев архитекти” искат да приобщят към плана и терена на бившия Софияленд, за да стане част от Борисовата градина и да се запази предназначението му за спорт и атракции, а не там да изникнат жилищни сгради например.

“Не предвиждаме никакво строителство в Борисовата градина. От всичко друго сме готови да отстъпим и да търсим компромисни решения, но за строителството сме категорични. Предлагаме идеи, макрорамка и специфични правила за целия парк, които ще регламентират допустимите дейности. Реализацията обаче зависи от общината. Паркът е 3500 дка с доста частна собственост вътре, което означава големи инвестиции, за да си върне общината терените”, смята проф. арх. Атанас Ковачев, ръководител на екипа, който подготвя проекта за плана. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена