Трайков продал евтино държавен дял в ЕВН като прокурист, преди да стане министър (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5970699 www.24chasa.bg
ТрайчоТрайков

Прокуратурата го обвини в умишлена безстопанственост, цената била 1600 лв. на акция, а на борсата след 6 месеца се продавали по 3045 лв.

Бившият енергиен министър и кандидат за президент от Реформаторския блок Трайчо Трайков е обвинен в умишлена безстопанственост. Причината - продажбата на миноритарния пакет акции на държавата в енергоразпределителното дружество ЕВН през декември 2011 г.

Трайчо Трайков бе 4 години прокурист на ЕВН преди да стане министър ва енергетиката. Прокурори смятат, че той е в конфликт на интереси и благодарение на предложената от него процедура и избор на консултант данъкоплатците са ощетени, заради ниската цена, на която работодателят му е изкупил държавните дялове.

Обвинението му е повдигнато на 28 декември. Новината съобщи самият Трайков във фейсбук. От Върховната касационна прокуратура потвърдиха и обещаха подробности във вторник. Освен него в скоро време под отговорност ще бъдат привлечени и други длъжностни лица, увериха оттам.

Преди да оглави Министерството на икономиката и енергетиката в първото правителство на Бойко Борисов през 2009 г., Трайков бе прокурист в ЕВН.

През 2011 г. правителството решава да продаде оставащия държавен дял в ЕВН в размер на 33%. Сделката става в края на годината, два дни преди Коледа, на закрит аукцион на Българската фондова борса, който приключва само за час. Посредник е фирмата на Иво Прокопиев “Булброкърс”, от чиито фирми започва кариерата на Трайчо Трайков. Интересен детайл е, че “Булброкърс” представлява едновременно купувача и продавача.

Часове след аукциона мажоритарният собственик EВН съобщава, че е участвал в процедурата и е изкупил по-голямото количество от предлаганите акции.

Скандалът гръмва почти две години по-късно. През 2013 г. тогавашният шеф на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев обвинява посредника “Булброкърс” и Трайков, че са ощетили държавата с цената на акциите.

На аукциона била постигната средна цена от около 1600 лв. за акция, а 6 месеца след това при търговото предложение на ЕВН цената вече била 3045 лв. за акция.

Комисията за финансов надзор прави анализ и разкрива, че държавата е била ощетена с 88 млн. лв. от сделката.

Мавродиев праща материалите в прокуратурата и налага административни санкции на “Булброкърс”.

През 2005 г. влиза в мениджърския екип на компанията. Като прокурист в дружеството се занимавал с въвеждането на система за корпоративно управление, за намаляване на технологичните загуби и увеличаване събираемостта на вземанията.