Грип повали за седмица повече хора, отколкото в пика преди 1 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5972691 www.24chasa.bg

Рязко вдигане на температура, отпадналост и суха кашлица са най-ярките симптоми

До 9 януари ще е ваканцията в областите с епидемия, обмисля се и за Бургас и София

Грип повали за седмица повече хора, отколкото в пика преди 1 г.

АННА БОТИНОВА

В последната седмица на 2016 г. грипът повали повече хора, отколкото в пика на предишната епидемия, който беше през февруари. Това съобщи за “24 часа” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология.

Стойностите на средната заболеваемост за страната са съответно 169,7 на 10 000 души сега срещу 158 през февруари. (Къде има най-много болни - виж картата.)

В областите с обявена грипна епидемия зимната ваканция на учениците се удължава до 9 януари. Същото е препоръчано и за Бургас, където са пред епидемия, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Прави се преценка за София. На места ваканцията ще бъде удължена заради очаквания арктически студ. (Виж на 8-а стр.)

Грипът е

най-вероломен

за децата между

5 и 14 г.,

сочат данните на НЦЗПБ. Детските отделения са пълни, усложненията след вирусната инфекция са предимно пневмонии и бронхит. “Сред пневмониите има и някои тежки, инфилтративни, с изливи. Трудно се повлияват с антибиотици”, каза педиатърът д-р Елена Колева от отделението по детски болести в УМБАЛ “Св. Анна”.

Важно е болното от грип или друг дихателен вирус дете да се наблюдава внимателно за промени в състоянието. Ако след 3-ия ден продължава високата температура, кашлицата се промени към по-дълбока, детето е вяло и отпуснато, бледо и с лилави сенки под очите, трябва незабавно да бъде прегледано от лекар и по преценка да бъде прието за болнично лечение. Това са белези на усложнения от грипа. Добре е семействата с малки деца да имат инхалатор и готовност за приложение на физиологичен разтвор и инхалаторни лекарства по лекарско предписание.

След вирусна инфекция се препоръчва децата да останат у дома поне 2 седмици. Причината е, че имунитетът е сринат и детето лесно може да се разболее от друг вирус. До момента са известни и

поне 4 случая на

мозъчно засягане

от грип

- две деца с енцефалит, възрастен и 16-годишно дете с мозъчен оток.

“Грипната инфекция започва внезапно. Човек вдига висока температура, често и 39 градуса. Ако има и болки в мускулите, в очните ябълки, главоболие, отпадналост, сухо и болящо гърло, а впоследствие и суха кашлица, това е грип”, обясни проф. Кантарджиев. В такъв случай се препоръчва старт на антивирусна терапия дори и при децата. У нас има 2 лекарства срещу грипни вируси - едното е под формата на капсули - за деца и възрастни, другото се инхалира и действа само в белия дроб и дихателната система. Антивирусното лечение трябва да започне до 48 ч от първите симптоми, за да бъде ефективно. Тези лекарства спират репликацията на грипния вирус и така намаляват щетите за организма, както и риска от усложнения. Оксидативният стрес остава по-дълго обаче и човек трябва да пие високи дози антиоксиданти - витамините С, А, Е, цинк, селен. Добре е да се взема и качествен пробиотик.

“При хипертоници грипната инфекция

води до

покачване

на кръвното

Те трябва да се свържат с лекуващия си лекар за корекция в терапията. Нужна е по-висока доза диуретик, както и по-внимателен контрол на кръвното през деня”, каза доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Александровска”. За хипертониците е важно да внимават с противовъзпалителните комбинирани лекарства, тъй като те съдържат производно на адреналина и може да доведат до покачване на кръвното. Същото важи и за капките за нос с ксилометазолин.

За профилактика на грипа се препоръчва на първо място ограничаване на контактите. Болният не бива да ходи на работа, на гости или на места със струпване на повече хора. По-честото миене на ръцете с топла вода и сапун и обтриването с антибактериални мокри кърпички, както и носенето на противогрипни маски на носа и устата също ограничава разпространението. За укрепване на имунитета се препоръчва прием на витамин D - по 3 капки на ден за възрастни и по 1 капка за деца в продължение на 20 дни с 10 дни почивка и повторение. Високи дози витамин С, витамини от групата В, селен и цинк също усилват защитните сили.