Вместо да кара ски в Копаоник, Асен Петров е мъртъв след падане от високо в Белград (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5987564 www.24chasa.bg
Една от последните снимки на Асен.

Оператор в популярен български спортен сайт бе намерен мъртъв след падане от високо в Белград, а сръбските власти уведомиха нашите едва на 5-ия ден.

Според местния сайт “Блиц” Асен Петров от Спортал.бг се е самоубил. Властите обаче не изключват 26-годишният мъж да е паднал при инцидент или да е бил бутнат.

Мистерията със смъртта му е пълна, тъй като Асен е трябвало да кара ски и сноуборд в курорта Копаоник. Вместо това е бил в сръбската столица с две момичета, които приятелите му не познават, а Асен не е общувал с тях във фейсбук.

Според сръбските власти

с легендата на футбола Христо Стоичков. СНИМКИ: ЛИЧЕН ФЕЙСБУК ПРОФИЛ НА АСЕН ПЕТРОВ

Асен е намерен

Кадър от документалния филм на Асен за морето.

мъртъв на

4 януари

Тялото му лежало на ул. “Милутин Миланкович” № 30 в Белград. Дали младежът е паднал при инцидент, скочил е сам или е бил бутнат, засега не е ясно. Местният сайт “Блиц” тиражира, че операторът се е самоубил, като се позовава на анонимни източници. Публикацията обаче едва ли е достоверна, защото според нея следите на Петров се губели след 6 януари, когато е намерен мъртъв. А всъщност тялото му е открито още на 4 януари.

Версията за самоубийство се отрича категорично от колеги на Асен. Те твърдят, че младият мъж е правил планове за предстоящите Йордановден и Ивановден и не е бил в депресия. Според тях Асен е жертва на злополука.

Една от големите загадки е защо той изобщо е бил в Белград. Младежът е бил на ски и сноуборд в Копаоник, курорт в сръбската Стара планина близо до границата. Той е трябвало да се прибере в България още на 6 януари. Притеснена, че го няма, сестра му пуснала съобщение от фейсбук профила на брат си.

“Здравейте, приятели на Асенчо, може ли да ми дадете повече информация за брат ми, тъй като замина за Сърбия и трябваше да се прибере вчера, в петък, а телефонът му не работи? Моля, звъннете ми или ми пишете на вайбър. Ако знаете телефоните на другите хора, с които е пътувал, ще ми е от полза. Милена”, пише разтревоженото момиче. След много усилия тя

научава, че

брат ѝ е наел

апартамент

в Белград

чрез компанията Airbnb. В резервацията посочил имената на Борислава Ненкова и Михаела Маринова като негови придружители. Милена се ги открила сред фейсбук приятелите на брат си. Асен нямал и разменени съобщения с тях, а и никой от приятелите му не ги познавал.

“Хостът от Airbnb е казал, че Асен е пристигнал на 3-и януари със самолет (въпреки че на близките си е казал, че са с две коли) и е напуснал апартамента, като го е оставил “в чист вид”, на 5-и. Лично не са се срещали, от летището до апартамента Асен и останалите (за тях нищо не се споменава) са откарани с кола, осигурена от собственика на жилището срещу 30 евро. Ден преди да си тръгнат, хостът е писал на Асен дали иска да се възползва пак от колата, която да го откара до летището, но отговор не е получил”, пишат близки на Асен във фейсбук на 7 януари вечерта. Те научават, че той е пътувал с Air Serbia, но не успяват да получат подробности от авиокомпанията. При проверки по летищата името му не фигурирало, обяснява под информацията друг от приятелите на Асен.

След обстойна проверка близките на Петров научили, че в Сърбия е пълно с хора, които не са успели да се приберат по родните си места заради тежките метерологични условия.

“Фактът, че нито едно от тези имена не е в списъка с бедстващите, е най-добрата новина, която можем да ви дадем за момента”, казали от външно министерство на близките на Асен (виж позицията на МВнР в карето долу).

Едва в понеделник вечерта семейството на оператора научило за смъртта му.

Обяснили им,

че е починал

при падане,

но без подробности. Сестрата на Асен отишла още сутринта в редакцията на Спортал, за да каже на колегите му. “Сбогом, Асене”, написаха журналистите в сайта. Там младежът е отразявал различни ресори, но най-често отбора на сърцето му - ЦСКА.

Лятото ходил във Велико Търново да снима състезание с лагерници. Бил ангажиран в проекта от голяма компания, произвеждаща енергийни напитки. Имал и няколко проекта със свои колеги.

След смъртта му негова приятелка публикува късометражна документалка на Асен за морето. Всяко лято той и негови приятели стягали куфарите и отивали за няколко седмици до морето.

След като новината за смъртта на Асен стигна до фейсбук, много от приятелите му си смениха профилните снимки с жалейки. “Светъл път ти пожелавам, Асенчо. Нека душата ти не спира да се развива. Благодаря ти, че беше толкова спокоен и позитивен. Ти си силата и силата е с теб. Почивай в мир!”, пише Александра Ненкова. Момичето не е роднина на мистериозната Борислава Ненкова и също е озадачена какво е правил нейният приятел с две непознати.

МВнР праща протест до Сърбия

Попитали сме сръбското външно министерство и сме изпратили остър протест защо са забавили информацията за смъртта на Асен Петров с 5 дни, съобщиха от МВнР във вторник.

Министерството потърсило съдействие от колегите си, но отговор не дошъл. Вместо това бюрото на Интерпол в Белград ги уведомило за инцидента. От международната полицейска организация съобщили, че на 4 януари около 23,40 ч е намерено тялото на мъж, за когото има основания да се предполага, че е Асен Красимиров Петров.

От Външно са изпратили допълнителни запитвания до колегите си с молба за потвърждение.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Живея с 400 лева, нямам пожизнена пенсия, но не се оплаквам "Видях "другия" свят, но още искам в този! Имам много какво да направя с живота си, а и внучката ми дава крила". Това сподели пред вестника ни голямата ни оперна прима Христина Ангелакова месеци преди да си отиде от този свят на 20 май. Певицата почина на 73 г.

Война за контрол на наркоканали към Блзкия изток и разчистване на сметки заради предателство около разбитата фабрика за амфетамини в софийското село Опицвет са причина за екзекуцията на арабите Фейсал Закка и Матар aл Рулех. В това са убедени криминалисти, разследващи зловещото покушение от края на 2002 г.

Д-р Петър Берон се мотае по столичните пазари, видяха топпапараците на "България Днес". В малко разпасан вид зоологът разгледа внимателно какво предлагат търговците и избра най-доброто за своята