За първи път от 2015 г. инфлация за декември

https://www.24chasa.bg/novini/article/5993928 www.24chasa.bg

За първи път от септември 2015 г. в България е отчетена годишна инфлация. За декември тя е 0,1%, показват данни на Националния статистически институт. На месечна база пък цените са се повишили с 0,6 на сто. (Виж графиката - б. р.)

Причина за завръщането на инфлацията у нас са поскъпване на горивата, транспортните и туристическите услуги, както и някои храни през декември. Най-голямо е увеличението на цените на самолетните билети - с близо 30 на сто.

Поскъпване има и на хотелите - с 10,7%, на автогазта - с 3,8%, на дизела - с 2%.

При храните също е отчетено увеличение на цените като цяло с 0,9 на сто. По-значително са поскъпнали цитрусите - с 13%, зелето - с 6,1%, яйцата - с 3,9%, оризът - с 1,3 на сто.

България обаче остава с годишна дефлация, ако при сметките се ползва еврометодиката, или т.нар. хармонизиран индекс на потребителските цени. Тъй като той дава по-малка тежест на храните и горивата, излиза, че през декември 2016 г. спрямо същия месец на предходната година има отрицателна инфлация от 0,5 на сто.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.