За първи път от 2015 г. инфлация за декември

https://www.24chasa.bg/novini/article/5993928 www.24chasa.bg

За първи път от септември 2015 г. в България е отчетена годишна инфлация. За декември тя е 0,1%, показват данни на Националния статистически институт. На месечна база пък цените са се повишили с 0,6 на сто. (Виж графиката - б. р.)

Причина за завръщането на инфлацията у нас са поскъпване на горивата, транспортните и туристическите услуги, както и някои храни през декември. Най-голямо е увеличението на цените на самолетните билети - с близо 30 на сто.

Поскъпване има и на хотелите - с 10,7%, на автогазта - с 3,8%, на дизела - с 2%.

При храните също е отчетено увеличение на цените като цяло с 0,9 на сто. По-значително са поскъпнали цитрусите - с 13%, зелето - с 6,1%, яйцата - с 3,9%, оризът - с 1,3 на сто.

България обаче остава с годишна дефлация, ако при сметките се ползва еврометодиката, или т.нар. хармонизиран индекс на потребителските цени. Тъй като той дава по-малка тежест на храните и горивата, излиза, че през декември 2016 г. спрямо същия месец на предходната година има отрицателна инфлация от 0,5 на сто.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са