Обвиниха Иванка Ройдова от Брани поле - поръчала 6 убийства заради US наследство

https://www.24chasa.bg/novini/article/5996368 www.24chasa.bg
Иванка Ройдова пред съда СНИМКИ: НАТАША МАНЕВА И РАДКО ПАУНОВ

Сред жертвите на 66-годишната жена трябвало да бъдат брат, ѝ, синът и дъщерята му, зетят и двете внучета, твърдят от прокуратурата

Обещала 10% от милионите на агент от ДАНС и украинец за масовата екзекуция

Тя отрича и сочи болногледачката на баща си като фалшификатор на завещанието

Само една ограда дели къщата на Иванка Ройдова от тази на брат й.
Само една ограда дели къщата на Иванка Ройдова от тази на брат й.

Жителка на пловдивското с. Брани поле отива на съд, след като прокуратурата я обвини в подбудителство за извършване на 7 престъпления.

Некролог за година от кончината на милионера Георги Ройдов
Некролог за година от кончината на милионера Георги Ройдов

Според разследващите Иванка Ройдова е подбуждала двама мъже, единия от които агент от ДАНС, да отвлекат брат ѝ Стойчо Ройдов и да го заставят да подпише на нейно име пълномощно за разпореждане с наследството на починалия им баща в САЩ.

СТОЙЧО РОЙДОВ
СТОЙЧО РОЙДОВ

След това 70-годишният брат, който е диабетик, трябвало

да бъде

инжектиран

с голяма доза

инсулин, за да

изглежда

смъртта му

естествена

Планът на Ройдова предвиждал ликвидиране и на неговите близки - сина му Георги, дъщерята Гергана, зетя и двамата внуци, на 8 и 15 г. Масовата екзекуция била замислена навръх Гергьовден, когато цялото семейство се събирало в Брани поле.

Обвиняемата е обещала на потенциалните извършители 10% от парите, които ще придобие по сметки на покойния ѝ баща в Америка. По собствените ѝ изчисления те възлизали на $ 3-4 млн., се посочва в официалното съобщение на говорителя на окръжната прокуратура в Пловдив Галина Андреева.

Иванка Ройдова е била задържана през март м.г., когато предала 3000 лв. капаро на служителя под прикритие от ДАНС, за да започне подготовка за изпълнение на плана ѝ.

В момента тя е на свобода с парична гаранция от 7000 лв. Апелативният съд я пусна, тъй като прецени, че не са събрани достатъчно доказателства срещу нея.

При разглеждане на мярката ѝ за неотклонение самата Ройдова категорично

отрече да е

поръчвала

похищение

на брат си,

убийството му и ликвидиране на семейството му.

Тя се била свързала с двамата мъже, за да търси начини заедно с роднините си да вземат имането на покойния ѝ баща Георги Ройдов, което било в ръцете на болногледачката му Недялка Бързашка.

“Завещанието на баща ми е било унищожено и е създадено фалшиво в нейна полза”, твърди Ройдова.

Според нея Бързашка се възползвала от това, че Георги Ройдов бил болен от алцхаймер. Иванка твърди, че не се е карала с брат си Стойчо за наследството от САЩ. Единствените им спорове били около започване на дело за връщане на милионите на баща им, тъй като щяло да струва много пари.

“Желанието ми бе да намеря адвокатска кантора, която да се занимава с този въпрос”, обяснява Ройдова. Версията ѝ е, че именно така попаднала на агента под прикритие.

Разследващите пък твърдят, че в ДАНС била получена информация, че Ройдова търси хора да очистят брат ѝ и семейството му. Това станало, след като разбрала, че Стойчо Ройдов и синът му са получили $ 200 хил. от баща ѝ.

Иванка заподозряла брат си в тайна договорка с Бързашка за разпределяне на богатството на родителя .

За Георги Ройдов се знае, че през 1951 г. е избягал в Америка. Там успял да натрупа голямо състояние от строителен бизнес. До 1991-а емигрантът нямал връзка с трите си деца - Иванка, Ана и Стойчо. След демократичните промени у нас ги поканил при себе си във Флорида и те
видели с
очите си
с какви пари и
имоти разполага

Впоследствие обаче отношенията между Георги Ройдов и двете му дъщери се влошили и той престанал да контактува с тях. След 2012 г. милионерът оформил 3 сметки на името на сина си Стойчо и внука Георги. През 2014 г. се споминал, а Бързашка започнала да управлява имуществото му.

“Тя открадна наследството, а атаката срещу мен е постановка, за да ми запушат устата и да не си търся правата”, твърди Ройдова.

Адвокатът Йордан Давчев, бивш шеф на пловдивското следствие, е категоричен, че липсват доказателства за вината .

“Звучи като научна фантастика със средновековен привкус”, добавя правистът. Според него от първоначалното задържане на клиентката му досега не са събрани данни, които да я уличават.

“За мен е много странно, че се внася обвинителен акт в съда. След като прокуратурата и полицията обаче вдигнаха достатъчно дандания, няма как да прекратят делото. Ще се борим в съда”, каза адвокат Давчев.

Той уточни, че вторият мъж, който според обвинението Ройдова е подбуждала към убийствата на родата , е украинец. Чужденецът обаче не е издирен.
Не е разпитана и
болногледачката
на починалия
милионер
Недялка Бързашка.

Защитникът ще настоява тя да се яви на процеса, но се съмнява дали родното правосъдие ще успее да я докара от Америка.

Според разследващите едно от доказателствата за вината на Иванка е бележка с имената на 6-имата роднини, които е предала на агента от ДАНС, за да бъдат очистени. Графологичната експертиза е установила, че почеркът е неин.

“Клиентката ми е изредила роднините, за да бъдат представлявани пред американските власти, когато се заведе дело за наследството. През цялото време е смятала, че служителят от ДАНС е човек, който може да помогне в процедурата”, обясни адвокат Давчев.

Прокуратурата твърди, че Ройдова е
провела
три срещи
с агента,
който се представил за изпълнител на поръчкови убийства и взривове на територията на страната.

Първият им разговор е бил на 14 март м.г. Тогава Иванка поискала от него да отвлече брат . Дала на служителя от ДАНС и пълномощно, което Стойчо Ройдов да подпише, че прехвърля сметките си от бащиното наследство на нея.

Заедно с този документ Ройдова предала и смъртния акт на родителя милионер, както и мобилен номер за комуникация с нея. Телефонният апарат бил открит при обиска в дома на обвиняемата.

Втората среща с агента, насрочена за 16 март м.г., пропаднала, тъй като Иванка му се обадила и казала, че не е събрала парите за възнаграждението му. Видели се два дни по-късно и тогава му броила 3000 лв. за похищение на брат и подготовка за убийствата на 5-имата от семейството му.

Стойчо Ройдов не вярва сестра му да е замисляла план за неговото убийство и ликвидирането на близките му. Той е гледал Иванка от 6-месечната възраст. Къщите на двамата в Брани поле са една до друга. Дели ги само една ограда.

“Гледачката на баща ми имаше интерес от цялата история”, смята братът. Той се надява истината да излезе наяве в съда. Очаква се процесът да бъде насрочен скоро.
Прокуратурата е наложила забрана на Иванка Ройдова да напуска страната.

Стойчо и сестра му така и не си простиха

РАДКО ПАУНОВ

Брат и сестра не успяха да си простят, макар да имаха такива намерения.
Най-напред братът Стойчо Ройдов беше вцепенен от мракобесната новина. И отсече: “Отгледал съм я от 6-месечно бебе, а тя какво е готвила за мен и децата ми!”

След като апелативният съд пусна Ройдова поради липса на достатъчно доказателства, Стойчо смекчи тона. Започна да си задава въпроси кой стои в дъното на този сценарий да скара смъртно брат и сестра.

А и Иванка беше категорична: “Защо ми е да го убивам, след като цялото наследство на баща ни е у неговата болногледачка Недялка Бързашка? Какво ще постигна, като ликвидирам брат си, нали парите не са у него!”

“Искам да знам кой подаде сигнала срещу сестра ми и да се срещна с този човек. Да го погледна в очите и да разбера защо го е направил”, каза през миналата пролет Стойчо Ройдов за “24 часа”. Екипът ни го завари да мие с маркуч двора си в с. Брани поле - една ограда дели дома му с този на Иванка.

Тогава Стойчо заяви, че не вярва сестра му да е поръчала такава масова екзекуция.
“Идат светли християнски празници. Ще седнем с нея на ракия и салата и ще си говорим”, категоричен беше той.

От думите му се разбираше, че е размислил и не допуска Иванка да иска както неговата смърт, така и на децата и внуците му. И е готов на прошка.

“Вярвате ли, че вашият брат или сестра могат да ви сторят такова нещо за каквито и пари да става дума”, питаше той. Хората в Брани поле първоначално бяха шокирани от версията на прокуратурата. Впоследствие и те започнаха да се съмняват в нея, определяйки я като холивудски екшън.

“Това са болни измислици. Познавам Иванка и Стойчо. Те са толкова хубави хора!”, казва съседът им Иван Камжалов. Друг комшия - Минчо Сарафов, нарече обвинението срещу Иванка блъф. “Изобщо не ми се вярва тая работа. Как се убиват 6-има души наведнъж”, допълни той.

В полза на Иванка свидетелства и 77-годишната д-р Мария Коларова. Била близка със семейството на Ройдова.

“С мъжа ми бяхме лекари в с. Голямо Шарково, където е родена Иванка. Когато баща замина за Америка, майка дойде с трите си деца в Пловдивско да търси къща, за да се премести да живее.

Обикаляхме с нея село по село. И знаете ли как избираше мястото - опитваше водата. Хареса в Брани поле и се засели с децата си”, разказа д-р Коларова.

По думите Иванка работила като сервитьор и барман, после отворила частно заведение в Пловдив.

“Тя е почтена жена, работлива, гледа си семейството. Не повярвах, като чух в какво я обвиняват. Тя не е способна да поръча убийство”, заяви лекарката. Въпреки това обаче тежки съмнения отново загризали Стойчо.

“Ако е виновна, какво да простя? Вярно ли е всичко това, не зная. Преживели сме заедно какви ли не трудности. Когато баща ни избяга в САЩ, ни интернираха в Северна България - в Омуртаг. Нямахме хляб, нищо”, разказва той. Подозренията все още не са го напуснали, твърдят съседите му.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заплашил жена с убийство и със сексуални подвизи успя да финтира охраняващ го полицай. Повалил го с дръжка от метла и се покрил в Морската градина в Бургас. Историята започва следобеда на 29 октомври в Подвис, община Сунгурларе. Там от по-рано се заселил Атанас Бундев от котленското село Градец. В онзи вторник, както обикновено,

Петте пострадали деца от добричкото село Кардам вече са добре. Изписани са от болницата и вече ходят на училище и детска градина. Все още не е ясна причината за смъртта на техния 9-годишен брат. От прокуратурата все още изчакват резултатите от всички експертизи, за да обявят окончателната причина за инцидента.

Гола ще пее Гери-Никол! Яката дупара се закани, че ще се качи на сцената само по изрязан бански на луд купон в Пампорово. Варненската фурия е част от голям спеткалък по случай празника на студентите. "Елате да се забавляваме заедно на Студентския празник. Аз мога да дойда по бански, а ако е студено - ще си сложа шалче",