Огнян Донев: Концентрираме фармацевтичния си бизнес под името “Софарма”

https://www.24chasa.bg/novini/article/5996468 www.24chasa.bg
Огнян Донев

КФН поиска уточнения преди покупката на “Унифарм”

“Ще изкупуваме дялове от дъщерни дружества, като целта ни е да обединим фармацевтичния си бизнес под името “Софарма”, за да няма различни марки. Така както постъпихме с търговската дейност, която е под шапката на “Софарма трейдинг”.

Това обяви собственикът на “Софарма” Огнян Донев пред “24 часа”. Той бе потърсен за коментар заради това, че Комисията за финансов надзор издаде временна забрана за търгово предложение от “Софарма АД” за купуване на акции на “Унифарм” АД от останалите акционери.

Компанията, отправила предложението, има 14-дневен срок да отговори на препоръки, обясниха от регулатора.

“Още не съм видял писмото от комисията. Вероятно става дума за направени забележки по него, които ще бъдат отразени в срок, така че търгово предложение ще има”, добави Донев.

Предложението на “Софарма” е от 16 декември и е за изкупуване на 22,37% от капитала на дъщерната ѝ “Унифарм”, става ясно от обявление на фондовата борса.

Фармацевтичната компания вече е миноритарен акционер в “Унифарм”, след като в началото на декември един от акционерите в “Унифарм” - “Телсо” е продал дела си от 8,87%.

Така към 5 декември делът на “Софарма” в капитала на “Унифарм” е достигнал до 77,43%.

По закон при увеличение на акционерно участие над 50% “Софарма” трябва или да изкупи останалите акции, или да продаде свои, докато делът ѝ падне под 50%.

От началото на годината акциите на “Софарма” са поскъпнали с 10,07%, а през 2016 г. ръстът в цената е бил 20,10%. Пазарната капитализация на компанията е 442,1 млн. лв.

Със същото решение, КФН е издала временна забрана и за “Форт” ООД за закупуване на акции на “Унипак” АД, също за корекции.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял