Почина художникът Здравко Мавродиев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6001989 www.24chasa.bg
Напусна ни Здравко Мавродиев (1936 – 2017), съобщиха от Съюза на българските художници.

На 81 години ни напусна ни Здравко Мавродиев (1936 – 2017), съобщиха от Съюза на българските художници.

Здравко Мавродиев е колоритна фигура в артистичния живот на България. Той е един от основателите на празниците на изкуствата „Аполония“ през 1984 г. и техен кръстник.

Роден е в София. През 1960 г. завършва Художествената академия, специалност „Приложна графика“ при проф. Александър Поплилов.

От 1961 г. е член на СБХ. Участва в управителния съвет и в ръководството на Творческия фонд при СБХ.

Той е един от двигателите в българското изкуство, свързани с разчупването на нормативната естетика.

Със своя неуморен и многостранен талант, неизменно висок естетически критерий, неочаквани и запомнящи се пластични търсения той е един от двигателите в българското изкуство, свързани с разчупването на нормативната естетика на 60-те и 70-те години. Неговите интереси в сферата на текстила и гоблена могат да бъдат допълнени от не по-малко значими решения в областта на монументалните форми и живописната материя.

Творби на Здравко Мавродиев от изложбата му в Националната художествена галерия.

С цялостното си творчество Здравко Мавродиев допринесе за осъществяване на един много важен процес в българското изкуство – превръщането на декоративно–приложните изкуства в запазена за пластични експерименти област.

Здравко Мавродиев е автор, който трудно може да бъде обхванат от един обикновен критически обзор. Причините за това се крият в самия характер на неговото творчество: неуморен и многостранен талант, неизменно висок естетически критерий, неочаквани и запомнящи се пластични търсения. Обхвата на неговите авторови интереси - традиционно познати и известни в сферата на текстила и гоблена - могат да бъдат допълнени от не по-малко значими решения в областта на монументалните форми или живописната материя.


      Без никакви уговорки, той трябва да бъде посочен като един от двигателите и фигурите в българското изкуство които са свързани с опитите за динамична промяна на художествената форма, разчупването на нормативната естетика на 60-те и 70-те години, пластичния експеримент. Той допринесе с цялостното си творчество за осъществяване на един много важен процес в българското изкуство – превръщането на декоративно–приложните изкуства в запазена за пластични експерименти област.

От гледна точка на една историческа ретроспекция, защитата на тази художествена ниша от строгостта на една унифицираща артистизма каноничност е процес свързан с усилие за отстояване на независимостта на изкуството.
От гледна точка на един автор обаче, това е непрестанна борба и преодоляване не само на художествени, но и на житейски препятствия. Силата на тази изложба се крие не само в ретроспекцията на произведения, к

Поклон пред паметта му!

Поклонението ще се състои на 20 януари 2017, петък, от 12 часа в храм „Св. Преображение Господне“ в кв. Лозенец.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,

Заради Турция делото срещу Димитър Желязков - Митьо Очите и компания скоро няма да влезе в съда! Родните разследващи са с вързани ръце поради особена процедура, в която заради екстрадицията на несебърския бос са зависими от южната ни съседка и не могат да го дадат на Темида с нови 5 обвинения, разкриха от прокуратурата пред "България Днес".

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават