Меглена Кунева: Ще направим чудесно председателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6002465 www.24chasa.bg

Знам, че ние ще направим чудесно председателство на Съвета на ЕС, каза вицепремиерът в оставка Меглена Кунева днес по време на публична дискусия "ЕС по време на малтийското председателство и къде е България", организирана от ПанЕвропа България, с подкрепата на Българския дипломатически институт, Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Фондация "Конрад Аденауер", предаде БТА. 

Колкото повече четем българските класици, разбираме, че те пишат еднакво за България и Европа, посочи Кунева. Тя припомни разказа "Дядо Йоцо гледа" и анализира, че дядо Йоцо всъщност чува Европа. Финалът на разказа е и тъжен, и оптимистичен - той умира, чувайки този прогрес, усещайки, че България е част от едно голямо цяло, коментира Меглена Кунева и изрази надежда повече български автори да бъдат превеждани на други езици.

Тя припомни приоритетите на българското председателство - "ЕС - съюз за работни места, растеж и конкурентоспособност", "Миграция и сигурност", "Ефективен енергиен съюз и политика в областта на климата" и "ЕС на световната сцена". Кунева постави въпроса за тази част, която се оценява като типично национален интерес и посочи, че тези въпроси трябва да бъдат внимателно прегледани - например имаме ли интерес да защитим българския и европейски потребител, имаме ли интерес да развиваме науката, темата за квалификацията на учителите, което всъщност засяга конкурентоспособността на Европа.

Нито едно от исканията, които България ще има, няма да бъде егоистично, отбеляза вицепремиерът в оставка. Според Кунева можем да намерим най-добрата пресечна точка, за да има повече Европа в България и повече България в Европа. Посланик Любомир Иванов, директор на Националния център за подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., посочи, че най-важното е перспективата пред ЕС като цяло. Разногласията могат да предизвикат сериозни трудности и на ротационните председателства, и на европейските институции, коментира той и подчерта, че консолидацията е ключова във всички усилия.

Вярната основа е консолидирането и стабилизирането на основата и връщането на доверието към обществата в рамките на страните членки, смята Иванов. Той каза още, че се надява да успеем да се справим с ангажиментите във връзка с председателството, които трябва да се изпълняват и по време на служебния кабинет. Въпреки някои коментари, че ангажиментите на служебното правителство са свързани главно с подготовката на изборите, ситуацията е такава, че ние не можем да си позволим стопиране или забавяне, защото отлагане не може да има, коментира той.

Посланикът на Малта Лино Бианко представи основните приоритети на малтийското председателство, които са миграцията, единният пазар, сигурността, социалното приобщаване, съседните на Европа региони и морския сектор. Според него в центъра на работата по тези приоритети трябва да бъдат поставени хората. Ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев коментира, че председателството носи голяма отговорност. Той отбеляза, че основната функция на председателството е да идентифицира важните теми, а същевременно има задължение да гарантира, че страните-членки работят в хармония, договарят се за компромиси, когато е необходимо, и по всяко време се действа само в интерес на всички граждани на ЕС.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Трите малки мечета, които бяха спасени в Родопите, са много стресирани и се плашат от хората. Това разкри пред "България Днес" Явор Гечев от фондация "Четири лапи". Животните бяха открити в безпомощно състояние край смолянското село Барутин, а в момента са настанени в парка за танцуващи мечки в Белица,

Синоптичката на Нова телевизия Нора Шопова си сложи авокадо вместо силикон на бюста, видя "България Днес". Заместничката на Деси Банова обича да провокира последователите си в социалните мрежи и често заявява, че е фенка на натуралните продукти и начин на живот. Интриганти веднага заподозряха, че намекът на моделката се отнася до нейната колежка

Веселин Маринов се поболя! Здравословното състояние на певеца се влоши, след като в рамките само на два дни починаха рождения му баща и композиторът Тончо Русев. След кончините на двамата му най-близки хора Маринов буквално е съсипан. Ходи с посърнало лице и преживява много трудно загубите им. Това е и причината певецът временно да спре с