Меглена Кунева: Ще направим чудесно председателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6002465 www.24chasa.bg

Знам, че ние ще направим чудесно председателство на Съвета на ЕС, каза вицепремиерът в оставка Меглена Кунева днес по време на публична дискусия "ЕС по време на малтийското председателство и къде е България", организирана от ПанЕвропа България, с подкрепата на Българския дипломатически институт, Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Фондация "Конрад Аденауер", предаде БТА. 

Колкото повече четем българските класици, разбираме, че те пишат еднакво за България и Европа, посочи Кунева. Тя припомни разказа "Дядо Йоцо гледа" и анализира, че дядо Йоцо всъщност чува Европа. Финалът на разказа е и тъжен, и оптимистичен - той умира, чувайки този прогрес, усещайки, че България е част от едно голямо цяло, коментира Меглена Кунева и изрази надежда повече български автори да бъдат превеждани на други езици.

Тя припомни приоритетите на българското председателство - "ЕС - съюз за работни места, растеж и конкурентоспособност", "Миграция и сигурност", "Ефективен енергиен съюз и политика в областта на климата" и "ЕС на световната сцена". Кунева постави въпроса за тази част, която се оценява като типично национален интерес и посочи, че тези въпроси трябва да бъдат внимателно прегледани - например имаме ли интерес да защитим българския и европейски потребител, имаме ли интерес да развиваме науката, темата за квалификацията на учителите, което всъщност засяга конкурентоспособността на Европа.

Нито едно от исканията, които България ще има, няма да бъде егоистично, отбеляза вицепремиерът в оставка. Според Кунева можем да намерим най-добрата пресечна точка, за да има повече Европа в България и повече България в Европа. Посланик Любомир Иванов, директор на Националния център за подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., посочи, че най-важното е перспективата пред ЕС като цяло. Разногласията могат да предизвикат сериозни трудности и на ротационните председателства, и на европейските институции, коментира той и подчерта, че консолидацията е ключова във всички усилия.

Вярната основа е консолидирането и стабилизирането на основата и връщането на доверието към обществата в рамките на страните членки, смята Иванов. Той каза още, че се надява да успеем да се справим с ангажиментите във връзка с председателството, които трябва да се изпълняват и по време на служебния кабинет. Въпреки някои коментари, че ангажиментите на служебното правителство са свързани главно с подготовката на изборите, ситуацията е такава, че ние не можем да си позволим стопиране или забавяне, защото отлагане не може да има, коментира той.

Посланикът на Малта Лино Бианко представи основните приоритети на малтийското председателство, които са миграцията, единният пазар, сигурността, социалното приобщаване, съседните на Европа региони и морския сектор. Според него в центъра на работата по тези приоритети трябва да бъдат поставени хората. Ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев коментира, че председателството носи голяма отговорност. Той отбеляза, че основната функция на председателството е да идентифицира важните теми, а същевременно има задължение да гарантира, че страните-членки работят в хармония, договарят се за компромиси, когато е необходимо, и по всяко време се действа само в интерес на всички граждани на ЕС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

През всевъзможни перипетии преминават родните волейболисти. Един от тях е невъзможността да влезнат, в каквото и да е превозно средство. На централният блокировач на националния волейболен отбор Ники Николов му става все по-трудно да влезе дори в собствената си кола, видя "България днес". Заради това той прибягва до услугите на таксита.

Глория никога не е с подуто лице КОЯ Е ТЯ Джулия Ангелова е един от най-популярните гримьори в България вече повече от 15 години. Получила редица престижни награди за работата си, сред които "Златна игла" за "Най-добър моден гримьор" за 2004 г. и 2008 г., "Първа награда за принос към цялостна модна визия на модел".

С просторен апартамент за впечатляващите 339 039 лв. се е обзавела Лили Иванова, показа проверка на "България Днес" в Имотния регистър. Новото жилище на естрадната прима е с впечатляващата площ от 196 квадратни метра, а към него вървят и два гаража. За разлика от повечето българи, които ползват ипотеки при покупки на ново жилище,