Борисов: Когато гласуваш за БСП, идва Орешарски (снимки+аудио)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6011937 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Фейсбук

Когато гласуваш за БСП, идва Орешарски. Това каза Бойко Борисов на откриването на Клиника по неврохирургия с център за лечение на мозъчно-съдови болести и Клиника по урология към УМБАЛ „Св. Анна”. Над 5 млн. лв. са вложени в спешния болничен комплекс и основния ремонт на новите две отделения. Оборудвани са с последен модел техника, за да могат лекарите да прилагат нови методи при мозъчни операции. Благодарих на патриарх Неофит за отслужената литургия. Пожелавам крепко здраве на пациентите и на докторите, които се грижат за тях, написа Борисов на личния си профил във фейсбук. 

Премиерът Бойко Борисов благодари на министъра на здравеопазването Петър Москов, на директора на столичната болница „Св. Ана” Славчо Близнаков и неговия екип за активната им работа в името на пациентите. При откриването днес на реновираните клиники той посочи: „От спешното отделение до края всичко сме го направили ние с тези хора. Така че като дойде един пациент… да излезе от тук здрав и без травматичните увреждания, които носят тези сложни операции. Това е най-доброто и удоволетворение, и оценка”, предаде правителствения пресцентър.

За откриването на реновираните клиники министърът на здравеопазването отбеляза ролята на мениджмънта на болница „Св. Ана”. „Новото ръководство промени начините на разплащане с фирмите, начините на сключване на външните договори и от това останаха пари за увеличение на работните заплати и за ремонти дейности”. Москов даде пример с Клиниката по урология, която е модернизирана със собствени средства на лечебното заведение.

Ясна необходимост, осигурени средства, ясно обосновка на финансирането, ясен и видим резултат – така министърът определи правителствената концепция за развитие на здравеопазването. Той припомни, че тя е приета още през 2014 година, веднага след встъпването в управление на правителството. „В тази концепция беше ясно записано, че мозъчно-съдовите заболявания са една от основните причини за смъртност и инвалидизация на хората в активна възраст. Последва план, финансиране и проект и днес виждате как месец по месец по месец, година по година това се е движело до момента, в който България разполага с модерен начин за пълноценно излекуване на такива пациенти”. Петър Москов поясни, че тези центрове са гръбнакът на мрежа, която ще се разширява, ще обучава специалисти от други лечебни заведения, за да може в течение на следващите няколко години страната да бъде максимално добре покрита”.

Министърът на здравеопазването отчете, че правителството е осигурило на големите болнично комплекси възможността сами да произвеждат т. нар. циклотрони изотопи. „И те работят и произвеждат нещо, което не зависи от това дали самолетът ще дойде от Румъния или Унгария или от някоя друга държава където това го правят“, коментира Москов, подчертавайки много по-ниската цена на материалите.

В отговор на въпрос министърът на здравеопазването посочи: „Наистина ли считате, че възможността през ясните контролни механизми на Касата, през действията на държавата за увеличаване на събираемостта на здравните вноски сме достигнали до възможността лекарствата за високо кръвно налягане да могат да бъдат безплатни и това да бъде проблем?! Има ли друга такава държава, в която това да бъде проблем?! Да не може всяко едно лекарство да бъде безплатно, но ние гарантираме на хората, които сега трябва да доплащат 5, 10 или 30 лв., че ще имат възможност за безплатна алтернатива“.

Още от събитието чуйте ТУК. 

„Европейската комисия много ясно каза, че няма спиране на еврофондовете. Но понеже колегите от БСП вече два пъти им се случва – като се удариш един път в една дъска, втори път, знаеш, че ще се удариш и трети път. И те сега предварително, за да не им се смеят хората, отсега подготвят общественото мнение, че ако се случи това нещо ще е заради нас. Това им е тактиката, деструктивна. Факт е, че при нас всички фондове работят”. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира твърдения на опозицията за възможно спиране на оперативни програми за България.

Министър Петър Москов посочи, че при встъпването си в длъжност правителството е решило да положи усилия за възстановяване на плащанията по заварените спрени еврофондове, без да се оправдава с предишните управления, защото това би лепнало петно върху България. „Навсякъде сме променили това и еврофондовете вървят. В сферата на здравеопазването миналата седмица имахме среща с Комисията и с „Джаспърс”, които бяха впечатлени от напредъка на проекта за спешна помощ. Но сме го направили ние, не казваме какво са направили или не са направили предишните”, коментира Москов.

„Като показваме видимите резултати, ние ни най-малко не си мислим, че сме идеални, че това е максимумът, който може да постигнем, че не е могло да бъде по-добре”, каза министър-председателят Борисов. Той припомни, че само миналата година за американските и руските централи са изплатени 2,5 млрд. лева – средства, с които ако бюджетът е разполагал, правителството е можело да направи още много неща. „С 800 млн. лв. щяхме да купим нови влакове, мотриси и локомотиви и нямаше хората да мръзнат сега по влаковете. Защото през 2006 г., когато са взели влаковете, не са ги платили. Бяхме си дали дума и се старахме две години да не го напомняме. Защото, когато гласуваш за БСП, идва Орешарски. Мандатът на БСП доведе Орешарски. Не мога всеки ден да премълчавам обидите и лъжите… Как да им обясня, че само благодарение на изключително личната си намеса 320 млн. лв. отпусна Брюксел на Съвета в Братислава. И то така, че накарах всичките колеги да ме разберат и целево за България ги дадат. И с личната си уговорка с президента Путин спестих 90 млн. лихви. Близо половин милиард сме донесли в България или сме спестили от работа, която сме свършили. Кажете едно „Благодаря“ и ни намерете други грешки. Със сигурност ги имаме. Те от сутрин до вечер се презастраховат какво ще сгрешат пак с нас. Две години бях толерантен. Всеки парламент започвах с благодарност към всички, защото знаете как трудно направихме правителство. Никой с никого не се харесваше. Ще ги видим как ще направят те, ако им дойде време. Съжалявам, но някой път забравят. На нас искат да ни вменят за две години всичките вини на света, а те са над 100-годишна партия – все едно нямат вина! Да не си спомняме нищо от това, което са направили Жан Виденов, Орешарски! Спомняме си много работи – ако искат, ще ги приказваме. За мен е по-важно, а се надявам и президентът Радев да направи такова правителство, което да надгражда”, беше коментарът на министър-председателя.

В отговор на въпрос за евентуално заседание на КСНС и датата на предсрочните избори, Борисов посочи, че няма никакво намерение да се бърка в работата на президента Радев. „Ние, заедно с колегата Москов, който е шеф на предизборен щаб, като ни освободят, ще отидем да си организираме партиите за изборите. Защото това, което чувам от сутрин до вечер, е че всичко ще е безплатно. На хората трябва да им обясним, че такива безплатни работи като има, след това по две години не можем да вдигнем държавата”, каза Бойко Борисов.

„Бъдещето на България е свързано с думата, която много иронизирахте – стабилност. Сега добре ли е, като не знаете кога какво ще се случи? Защо питате кога какво ще се случи! До преди две седмици – знаехте, а сега не знаете. Ето това се нарича стабилност – да знаеш какво ще се случва следващия ден, животът ти да има ориентир. Това, за мен, може да свърши една дясно-центристка коалиция, която да продължи да управлява България по пътя, по който върви сега”, беше коментарът на министър Петър Москов.

               

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Русата Златка и ММА боецът Георги Валентинов вече не са двойка. Това разкриха категорично пред "България Днес" техни приятели. Двамата приключили връзката си преди около месец, когато сложили край на опитите да закрепят крехките си отношения. Златка и Георги се опитали да скрият, че са скъсали, но само няколко дни по-късно се разчуло и

На лов за евтини обувки тръгна бившата съпруга на режисьора Ники Илиев - Саня Борисова. Блондинката обиколи няколко магазина и изгуби часове, докато намери най-подходящите чепици за себе си. След като пробва различни видове, Саня избра най-удобните обувки, плати ги и доволна напусна

Глория никога не е с подуто лице КОЯ Е ТЯ Джулия Ангелова е един от най-популярните гримьори в България вече повече от 15 години. Получила редица престижни награди за работата си, сред които "Златна игла" за "Най-добър моден гримьор" за 2004 г. и 2008 г., "Първа награда за принос към цялостна модна визия на модел".