Вижте официалните снимки на новите министри

https://www.24chasa.bg/novini/article/6018839 www.24chasa.bg
Огнян Герджиков

От пресцентъра на президентството разпространиха официалните снимки на министрите от служебното правителство.

Новият министерски съвет е назначен с указ на държавния глава Румен Радев от 27 януари 2017 г.

Огнян Стефанов Герджиков - служебен министър-председател на Република България;

Проф. Огнян Герджиков е роден на 19 март 1946 г. в София. Завършва Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е във Виенския университет и в Хамбургския институт „Макс Планк“. Професор по гражданско и търговско право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Бил е и заместник ректор на Алма Матер (1993-1994 г.) Автор на монографии и десетки статии в областта на търговското право. Изнася лекции и доклади в Ягелонския университет в Краков, Европа Институт в Саарбрюкен, Женевския университет, Института „Макс Планк“ и Търговската палата в Хамбург. На 5 юли 2001 г. се кълне и като депутат от НДСВ, и като председател на 39-ото Народно събрание - пост, който заема до 4 февруари 2005 г., когато 119 депутати гласуват "за" свалянето му. Като причина за предсрочното освобождаване на председателския пост е вписано „системно превишаване на правата и неизпълнение на задълженията му в рамките на неговата компетентност“. Проф. Герджиков е избран за народен представител и в следващото, 40-о Народно събрание, където оглавява парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията. През 2014 г. проф. Герджиков участва в инициативата на "24 часа" "Клуб Новатор", в който поканихме за проблемите на България да говорят хора, които доказано мислят мащабно и могат да видят проблемите и решенията в цялостната картина, визионери, хора с опит. Проф. Герджиков е бил гост на официалните церемонии по много от инициативите на "24 часа" като "Най-добрите университети" и други. Преди 2 г. издаде автобиографията си "Аз не бях политик", в която разкри и непознати до момента свои лица извън политиката и правото - на поет, музикант, певец и спортист.

Илко Тодоров Семерджиев - служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването;

Роден е на 25 август 1959 г. в Гоце Делчев. Завършва стоматология в Медицинската академия в София. Специализира в Германия, Обединеното кралство, Испания, Франция и САЩ. Притежава магистърска степен по здравен мениджмънт и докторска по стопанско управление от университета „Проф. Асен Златаров” в Бургас. През 1991-1992 г. е директор на VI градска обединена болница в София. Назначен е за заместник-министър на здравеопазването в кабинета на Любен Беров, но подава оставка поради несъгласие със здравната политика. По-късно заема същата длъжност в правителствата на Стефан Софиянски и на Иван Костов от февруари 1997 до 8 март 1999 г. На 8 март 1999 г. е назначен за директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). На 21 декември 1999 г. с промените в правителството на Иван Костов е избран за зам.-министър на здравеопазването, какъвто остава до края на мандата. 

Стефан Динчев Янев - служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната;

Стефан Янев е бригаден генерал от резерва. Бил е три години военен аташе във Вашингтон и е работил със структурите на НАТО в Брюксел. В Министерството на отбраната е бил шеф на дирекциите „Отбранителна политика” и „Политика за сигурност и отбрана”. 

Малина Валентинова Крумова - служебен заместник министър-председател по европейските фондове; 

Директор на Дирекция „Централно координационно звено“ към МС и член на Работната група на високо ниво за опростяване към ЕК. Зам.-министър на екоминистерството в първото служебно правителство на Плевнелиев, бивш ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда". Малина Крумова е назначена за съветник на вицепремиера по управление на европейските фондове Илияна Цанова на 18 август, 2014 г. 

Деница Златкова Златева - служебен заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018; 

Тя е зав. отдел "Международен" на "Позитано" и участва много активно в кампанията на Румен Радев. Името й се спряга за секретар на президента по европредседателството, но още няма указ за назначението й. Самата тя е написала във фейсбук, че сменя работата и ще се мести отсреща. Тоест от "Дондуков"2 на "Дондуков"1 

Пламен Димитров Узунов - служебен министър на вътрешните работи; 

Роден е в Пловдив. От 1993 г. работи в системата на МВР. Две години по-късно е експерт-криминалист и разследва убийства. В периода 2004-2006 е началник сектор „Криминална полиция” във II РПУ. След това оглавява същият сектор в ОДМВР-Пловдив до 2010 г. Последователно е началник е на V и II РПУ-Пловдив. През 2013 г. е директор на областната дирекция на МВР-Пловдив. Узунов си тръгна от МВР през август 2015 г. след два скандала, при които демонстративно отказа да санкционира свои подчинени. Първият бе свързан със случай от 12 август, когато 63-годишен пешеходец бе сгазен на „зебра” на бул. „Вапцаров” в Пловдив. След като близките на жертвата се оплакаха по телевизиите, от прокуратурата откриха поредица от грешки и нарушения, извършени от служители на полицията. Узунов сам подаде оставка и в обръщение до колегите си опроверга слуховете, че е бил уволнен или принуден да направи това. Месец по-късно, през септември 2015 г. стана известно, че Пламен Узунов е бил притискан от депутата от ГЕРБ Методи Андреев да уволни шефа на РПУ-Първомай. Узунов назначил проверка, която не установила нищо, и отказал категорично, защото не можел да унижава подчинените си. Андреев го заплашвал, че ще отнесе въпроса „по-нагоре” – до министър Румяна Бъчварова. Според Узунов интересите на Андреев били лични, защото искал да бъде назначен негов човек в Първомай. Етичната комисия в парламента наказа Методи Андрееев с мъмрене. 

Кирил Миланов Ананиев - служебен министър на финансите;

Роден на 2 юли 1955 г. в София. Започва работа в Министерството на финансите през 1980 г., след като завършва специалност „Финанси и кредит” в УНСС. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи”. Ананиев е зам.-министър на финансите в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. От 2009 до 2011 г. е секретар по финансова политика в администрацията на президента на Република България, а в периода 2013-2014 г. е съветник към политическия кабинет на министър-председателя. 

Гълъб Спасов Донев - служебен министър на труда и социалната политика; 

Той дойде заедно с Ананиев на сбирката при президента Румен Радев. Донев бе зам.-министър във второто правителство на Бойко Борисов, докато Ивайло Калфин бе министър. Донев има дълга практика в сферата на труда и социалната политика - работил е в Националния институт за помирение и арбитраж, във фонд “Условия на труд”, бил е член и председател на Надзорния съвет на НОИ, главен секретар и директор на дирекция в Министерството на труда и социалната политика. В периода 2009-2014 г. е зам.-шеф на ДА “Държавен резерв и военновременни запаси”. 

Спас Владимиров Попниколов - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството; 

Той е инженер, специалист по пътно строителство. Собственик на фирма, предоставяла инженерни услути в инфраструктурното строителство, включително и на магистрали, имащ и поглед към работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството отвътре, е служебният министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на Огнян Герджиков.

Спас Попниколов завършва висшето си образование в Университета по архитектура, строителство и геодезия през 1997 г. със специалност "Строителен инженер по транспортно строителство". В периода от 1997 до 2003 г. е управител, ръководител строителство и ръководител обекти в частния сектор.

Следва държавна работа, като между 2003 и 2007 година Спас Попниколов е експерт в Дирекция "Благоустройство, инженерна инфраструктура и ландшафт" и в звеното за изпълнение на проекти по програма ФАР в МРРБ.

Според официалната му визитка, публикувана на сайта на президентството, от 2008 до 2017 се връща в частния бизнес, като е учредител и ръководител на инженерно–консултантска фирма, която предоставя инженерни услуги в инфраструктурното строителство. Справка в Търговския регистър показва, че Спас Попниколов е едноличен собственик на фирма "Строй билд инженеринг". 

Николай Денков Денков - служебен министър на образованието и науката;

Проф. Николай Денков подаде оставка като зам.-министър на образованието заради "съществените различия с приоритетите и стила на работа на министъра и част от екипа й". Той заемеше поста от 2014 г. и отговаряше за висшето образование и европейските структурни фондове в мандатите на трима министри - доц. Румяна Коларова, проф. Тодор Танев и Меглена Кунева. Проф. Денков е професор по физикохимия в Софийския университет. Доктор на науките. Специализирал е в Япония и Швеция, работил е като водещ учен в изследователски институти на фирмите Unilever (САЩ) и Rhone-Poluenc (Франция). Автор е на над 130 научни публикации с голям международен отзвук в научната литература. Ръководил е над 30 международни научни и научно-приложни проекти. Носител е на голямата награда "Питагор" на Министерството на образованието и науката (МОН) за високи научни постижения (2010 г.). От 2012 г. е член на работните групи за подготовка на Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" Той беше част от три последователни кабинета в МОН, което осигури необходимата приемственост за реализацията на промени в поверените му ресори- висше образование и европейски структурни фондове. 

Ради Драгнев Найденов - служебен министър на външните работи; 

Роден е в София на 24 август 1962 г. Завършил е Немската гимназия. Следвал е специалност „Международни отношения” в УНСС от 1983 до 1989 г., от която излиза с магистърска степен. От 2001 до 2002 г. е заместник-министър на отбраната. До 2005 г. е началник на кабинета на министър-председателя на България, когато премиер е Симеон Сакскобургготски. От 2005 до 2011 г. е извънреден и пълномощен посланик на България в Австрия. През май 2011 г. е назначен за постоянен секретар на Министерството на външните работи, което е най-високата длъжност в дипломатическата служба. От февруари 2012 г. е извънреден и пълномощен посланик в Германия. 

Мария Енчева Павлова - служебен министър на правосъдието; 

Тя е следовател от Националната следствена служба, а съпругът ѝ е Александър Павлов от Софийската градска прокуратура. До последно името на правосъдния министър в служебния кабинет не бе известно. Спрягаха се различни, но едно по едно отпадаха. Сред тях бяха това на вицепрезидента на Росен Плевнелиев Маргарита Попова и на проф. Емилия Друмева. Но в крайна сметка президентът Румен Радев се спрял на Мария Павлова, твърдят запознати. Мария Павлова е дългогодишен следовател, работи в икономическия отдел на Националната следствена служба. 

Рашко Любомиров Младенов - служебен министър на културата; 

През 1972 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (1972) и започва кариерата си по разпределение в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе (1972-1975). По-късно постъпва в трупата на Театър „София“ (1975), играл е и в Младежкия. Между 1997 и средата на 2006 г. е директор на Сатиричния театър, когато бива сменен след редовен конкурс, обявен Министерството на културата.[1] Освен в театъра, Младенов има роли в киното: сериалите „Хора и богове“ (1979), „Фалшификаторът от Черния кос“ (1983), „Цветовете на изгрева“ (1987) и филми като "Игра на любов " (1980) и „Маргарит и Маргарита“ (1989), Член на САБ (1972). Написал е музиката към пиесата „С бюовта шега не бива“ на Алфред дьо Мюсе (Русе, 1975). 

Ирина Стойнова Костова - служебен министър на околната среда и водите;

Декан на Хидротехнически факултет в УАСГ. Завършва Висш Институт по архитектура и строителство - Строителен инженер по ВиК, профил „пречистване на водите"; Висш Институт по архитектура и строителство - докторантура; Център за изследване на водите VITUKI - Будапеща, Унгария, Специализация по хидроложки методи за управление на околната среда. Член на Управителния съвет на Българската асоциация по водите (БАВ); Член на Висшия консултативен съвет по водите към Министерството на околата среда и водите (МОСВ); Член на Камара на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) – пълна проектантска правоспособност; Член на организационния комитет на ASEMWater. Член на експертни работни групи за оценяване на проектни предложения на бенефициенти по Оперативна програма „Околна среда“ по приоритетна ос 1 (сектор „води“), ISPA и кохезионен фонд, МОСВ. Консултантска дейност към JASPERS за оказване на техническа помощ на Общините и МОСВ в подготовка на проекти във водния сектор, финансирани по кохезионния фонд на ЕК. Обучение на експерти от Общините и Звената за изпълнение на проекти във водния сектор. Преглед и анализ на регионални генерални планове по проект „Разработване на регионални генерални планове за водоснабдяване и канализация – източен регион, България“. Външен експерт към работна група по проект "Подкрепа на реформата в отрасъл водоснабдяване и канализация", МРРБ. Строителен мениджър на реконструкцията на пречиствателна станция за отпадъчни води на гр. Враца. 

Христо Георгиев Бозуков - служебен министър на земеделието и храните; 

Той е носител на грамота за цялостен принос за развитие на българското земеделие и отличен с диплом и три сертификата за иновации в областта на тютюна. Доц. Христо Бозуков започва научната си кариера в Института по тютюна и тютюневите изделия (ИТТИ) през 1984 год. Извървял е пътя от стажант – агроном до директор на научното звено, пост който заема от 2007 г. до назначаването му на председателския пост на Академията. Завършва висшето си образование в ВСИ Пловдив през 1985 година със специалност „Инженер-агроном по защита на растенията и почвата” и специализация „Растителнозащитни технологии при полските култури”. Защитава докторска дисертация през 1999 година, а от януари 2002 година е ръководител на секция "Агротехника и растителна защита". От март същата година е избран за член на Научния съвет на ИТТИ. Хабилитиран е като старши научен сътрудник през 2003 год. Доц. Бозуков има над 110 научни публикации, научно-приложни статии и доклади, 6 ръководства, наръчници и методики. Негови научни разработки са цитирани 62 пъти, като 32 от чужди автори. Член е на Консултативния съвет по тютюна към министъра на земеделието и храните. Участва и в работната група от експерти за изработване „Стратегия за тютюнопроизводството в България”. 

Христо Владимиров Алексиев - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията; 

Христо Алексиев бил заместник генерален директор в Национална компания „Железопътна инфраструктура“, с ресор „Стратегия и администрация“. Притежава магистърска степен по специалността „Международни икономически отношения“ от УНСС, както и международни сертификати за управление на проекти. Работил е като ръководител проекти в сферата на местното самоуправление и като експертен съветник на кабинета на министъра на транспорта в МТ. В НКЖИ е бил още съветник към УС и заместник генерален директор. Христо Алексиев е роден на 19.09.1980 г., женен, с две деца. 

Теодор Венков Седларски - служебен министър на икономиката;

Декан на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е щатен преподавател в катедра „Икономика“ на Стопанския факултет от 2005 г. От 2009 г. е старши, а от 2010 г. – главен асистент. Защитава докторска дисертация през 2009 г. в областта на институциите, трансакционните разходи и икономическото развитие. Получава образованието си във Виенския икономически университет и в Стопанския факултет. (бакалавърска степен по стопанско управление през 2002 г. и магистърска степен по бизнес администрация през 2004 г.). Чете лекции по институционална икономика, икономически теории, международна икономика, икономика на публичния сектор, пари, банки и финансови пазари. Научните му интереси са в областта на новия и стария институционализъм, новата стопанска история, икономическия анализ на правото, история на икономическите учения, поведенческа и експериментална икономика. 

Николай Ангелов Павлов - служебен министър на енергетиката;

Роден е на 9 февруари 1975 г. Досега е изпълнителен директор на „Булгаргаз“ ЕАД. Преди това е бил финансов директор и член на съвета на директорите на НЕК. 

Стела Иванова Балтова - служебен министър на туризма;

Балтова е родена през 1961 г. Завършила е Университета за химични и металургични технологии в София и Университета на Северен Елзас. Има специализация по маркетинг и предприемачество. От 2005 г. до сега Стела Балтова е експерт в дирекция „Външноикономическа политика” в Министерството на икономиката и енергетиката. В периода 2002-2005 г. е ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в посолството ни в Дания. През 2007 година Министър-председателят Сергей Станишев назначава Стела Балтова за заместник-председател на Държавната агенция по туризъм. 

Даниела Станимирова Дашева - служебен министър на младежта и спорта.                  Проф. Даниела Дашева е един от най-големите експерти по теория и методика на спортната подготовка с редица научни публикации в тази област. Завършила е Учителски факултет на ВИФ „Г. Димитров (НСА), с втора специалност треньор по баскетбол. През 1991 г. защитава докторска дисертация, през 2004 г. защитава дисертация за научната степен „доктор на педагогическите науки“. От 1991 до 1994 г. е преподавател във Висшето училище по Физическо възпитание и спорт в гр. Мостаганем, Алжир, след което придобива магистърска степен по спортна психология към Католическия университет в Льовен – Белгия. От 1999 г. е доцент по теория и методика на спортната тренировка, от 2006 г. е професор.                                                                                                                                                                                                                                                                     

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият халф на "Левски" Дарко Тасевски ще се върне на "Герена" в неделя. Един от любимците на феновете ще изгледа на живо двубоя с "Ботев" (Вр) от Първа лига, научи "България днес". Тасевски и семейството му в момента са в България, след като първенството в Тайланд приключи. Договорът на халфа с клуба му изтече и в момента той е свободен агент.

Напрежение се появи между съотборниците в "Пари сен Жермен" Едисон Кавани и Неймар по време на мача между Бразилия и Уругвай. В края на мача Кавани фаулира бразилеца, който впоследствие отказа да приеме подадената ръка на уругваеца. "Това са неща, които се случват във футбола. Ние сме приятели, братя.

Отлично хрумване на Роналд Куман, написано на листче, е козът футболният отбор на Холандия да стигне до 2:2 срещу този на Германия, разкриват в Страната на лалетата. Само пет минути преди края на мача "оранжевите" губеха срещу Бундестима с 0:2, но успяха да стигнат до равенството. Това бе голямата сензация на вечерта в Лигата на нациите.