Проф. Герджиков е първият след 1989 г. шеф на парламента, който става премиер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6020216 www.24chasa.bg
Проф. Огнян Герджиков СНИМКА: Румяна Тонeва

Той е петият служебен министър-председател, назначен от петия президент в края на петото Народно събрание, което не изкарва мандата си

Той е петият служебен премиер, назначен от петия президент по времето на петия парламент, който прекратява мандата си предсрочно.

Проф. Огнян Герджиков удря звънеца за старт на заседанието, на което ще му вземат главата като парламентарен шеф.
Проф. Огнян Герджиков удря звънеца за старт на заседанието, на което ще му вземат главата като парламентарен шеф. СНИМКА: Николай Литов

Огнян Герджиков едва ли вярва на нумерология, а и 5 не е личното му число. Но според тази наука

Герджиков се прощава със заместничката си Камелия Касабова, след като е отстранен от поста.
Герджиков се прощава със заместничката си Камелия Касабова, след като е отстранен от поста. СНИМКА: Николай Литов

5 е добро число

на съдбата,

благоприятно за творци на словото, съдии, политици, актьори, бизнесмени.

Именно като галеник на съдбата възприемат някои професора по търговско право. Защото рядко в политиката се случва човек да бъде реабилитиран.

Проф. Герджиков се завръща в голямата политика като служебен премиер точно 12 г. след като на 4 февруари 2005-а бе отстранен от председателския пост на 39-ото НС и влезе в историята като първия отстранен парламентарен шеф.

Сега ще се разпише в учебниците още веднъж, но като първия политик след 1989 г., заемал два от трите най-високи поста в държавата - председател на Народното събрание и премиер.

За 138 г. от Освобождението на България досега

тази чест са имали

само 9 политици

преди Герджиков - Стефан Стамболов, Александър Малинов, Александър Цанков, Петко Каравелов, Драган Цанков, Иван Гешов, Васил Коларов и Станко Тодоров.

През 2001 г. професорът по право влезе в политиката изненадващо и за самия него. Признаваше си, че е неподготвен, но се справи благодарение на перфекционизма и изключителната юридическа подготовка. Бързо се ориентира в законодателната област и по негово време бяха синхронизирани повечето закони, необходими за членството на България в ЕС.

Признава се обаче за

победен в битката

срещу гласуването

с чужди карти

Заради този проблем нееднократно заплашваше, че ще подаде оставка, но не го направи. “Правя непрекъснато опити и заемам роля, която далеч не ми е най-приятната. Аз съм академичен човек, а трябва да изпълнявам една неприсъща за мен роля като военен, надзирател или възпитател. Това никак не ми харесва. А депутатите на моменти наистина се държат твърде странно, крият чужди карти в ръкавите си, правят неща, които са твърде странни”, обясняваше той.

Може би политическата му кариера щеше да е още по-блестяща, ако през 2005 г. не бе свален от поста шеф на НС. С обвинението, че спира парламентарния контрол и слага чадър над кабинета по повод опитите на вицепремиера Лидия Шулева да направи сделка за приватизация на “Булгартабак” в нарушение на приетата от 39-ото НС стратегия. В сблъсъка на партийни и корпоративни интереси срещу него се обърнаха и депутатите отцепници от НДСВ, създали след това “Новото време”. Техните гласове помогнаха на БСП, СДС, ОДС и “Народен съюз” да свалят Герджиков.

Напусна председателското място със сълзи в очите, но и с достойнство.

“Не съм безгрешен,

но няма от какво

да се срамувам

Съвестта ми е чиста”, бяха последните му думи от трибуната и бе изпратен с бурни аплодисменти. “Човек по този начин натрупва житейска мъдрост. Много е важно да бъде верен на себе си и да следва принципите си. Като същевременно си давам сметка, че не е възможно без компромиси. Въпросът е

кога и как трябва да

направиш компромис

и кога и как не трябва да допуснеш това”, споделя професорът няколко месеца след това. И разкрива, че е усетил кога заплахата е станала сериозна и е можел да я предотврати. Предпочел обаче да бъде чист пред себе си и последователен в действията си.

“Последните няколко месеца на 39-ото НС едва ли могат да бъдат решаващи. Важното беше останалото време, в което се подписаха договорите за НАТО и за ЕС. За да се стигне дотам, трябваше да се свърши огромна работа и от тази гледна точка го считам за огромно признание към работата на този парламент, на който имах честта да бъда начело”, каза години по-късно Герджиков.

И до днес професорът негодува срещу некомпетентни текстове в законите и често дава за пример на студентите си недомислици от тях. А в последните години критиките му към случващото се в държавата намериха стихотворна форма - написа поема срещу недъзите на здравната система, които изпита на свой гръб.

Има развито чувство за обективност, което не се случва често в политиката. Може би заради това през годините царистът бе ухажван и от леви, и от десни. При всяко раздаване на постове името на Герджиков неизменно присъстваше. Номинираха го за президент, за премиер, за кмет... С типичното си чувство за хумор казва, че само за патриарх не е бил номиниран.

Често демонстрира самоирония. “Така съм устроен, човек не трябва да се взема прекалено на сериозно и винаги трябва да се оглежда в огледалото на другите, за да не изкривява представата за себе си”, казва той.

Казва това, което мисли, и често пати заради голямата си уста. Казва, че преди всичко е юрист и преподавател, а за толкова години в политиката така и не се е научил да е политик. Може би затова и кръсти автобиографията си “Аз не бях политик”.

Не съм безгрешен, но няма от какво да се срамувам - с тези думи просълзен и под бурни аплодисменти той слезе от председателското кресло.