Гарелов ще е медиен съветник на Герджиков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6020754 www.24chasa.bg

Журналистът Иван Гарелов ще е медиен съветник на служебния премиер проф. Огнян Герджиков.

Иван Гарелов е популярен български журналист и телевизионен водещ още от времето на социализма в България. Известен е с фразата „Часът и мястото на срещата са известни“.

Иван Гарелов е роден на 6 февруари 1943 г. в Смилец, област Пазарджик. Завършва Софийския държавен университет със специалност журналистика.

През 1972 г. започва работа в БНТ, където дълги години води политическо-информационното предаване „Панорама“. В БНТ създава и популярното за времето си вечерно публицистично предаване „Екип 4“. От 11 септември 2000 г. до 14 септември 2001 г. е на работа в Нова телевизия като шеф на „Новини и актуални предавания". 

През 2004 г. става водещ на телевизионната игра „Вот на доверие“ по бТВ. Водещ е на играта до 31 декември 2006, когато официално е свалена от ефира на bTV. От октомври 2013 до юни 2014 година води предаването „Оригиналът“ по TV7, заедно с Елена Йончева.

В началото на кариерата си е работил във вестник „Народна младеж“ и БТА. От 1973 до 2000 година работи в БНТ. В продължение на 21 години е водещ на най-популярното обзорно политическо предаване „Панорама“, в което участват всички известни политически фигури след промяната от 1989 година. През този период е водил всички политически изборни дебати в нощта на изборите. Непосредствено след това е Директор на „Информация и публицистика“ на Нова телевизия.
Автор на много документални филми от „горещите точки“ на планетата, между които „Гърция без пагони“, „Атила срещу Афродита“, „Къде сте, д-р Терпи?“, „Не забравяйте Бейрут“, „Ахмед“, „Интифада“ и др. Издал е публицистичните книги: „Идвам от Израел“, „Атила срещу Афродита“, „Недалеч и неотдавна“, „Тук и сега“..
Многократно е бил обявяван за „Най-добър журналист“ и „Най-добър телевизионен водещ“. Интервюирал е световно известни политически дейци като: Лех Валенса, Вацлав Хавел, Ясер Арафат, Ицхак Шамир, Шимон Перес, Андреас Папандреу, Константинос Караманлис, Мелина Меркури, Архиепископ Макариос, Збигнев Бжежински, Хенри Кисинджър и много други. На 33 години е награден с орден „Кирил и Методий“ – I-ва степен.
Учредител на Сдружение „Християни“, което построява църквата в Пампорово. Председател на Общонародния комитет, който поканва и посреща Папа Йоан – Павел Втори в България, председател на фондация „Посрещане на ХХI век“, обединяваща най-известните български интелектуалци. Основател на борда на „Атлантическия клуб“. Председател на сдружение „Награда за телевизионна журналистика Свети Влас“.