Туристическият бизнес постави темите за дебат с държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6024647 www.24chasa.bg
Домакинята и един от инициаторите за националната среща на туристическата общност Маринела Арабаджиева получи поздравления от Стоян Денчев и от колегите си хотелиери.

На първата си национална среща за 2017 г. в София в петък браншът поискаобсъждането на Закона за туризма да продължи до края на април

В деня, в който туризмът имаше едновременно две министърки, туристическата общност се събра на национална среща в София. Тя бе инициирана от “Виктория груп” и Националния борд по туризъм, домакин логично бе столичният хотел “Маринела”. Събитието съвпадна освен със смяната на правителствата, и с настъпването на китайската нова година. С идването на Огнения петел, българският туристически бранш си обеща, че ще решава съвместно основните си проблеми и така ще ги поставя пред държавата.

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма и Калоян Николов, шеф на “Виктория груп”, откриха срещата, очертавайки проблемите в туризма сериозно, но и със завидно чувство за хумор.
Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма и Калоян Николов, шеф на “Виктория груп”, откриха срещата, очертавайки проблемите в туризма сериозно, но и със завидно чувство за хумор.

Заедно седнаха собственици на хотели в България, висши мениджъри в туризма, кметове и представители на научната общност. Домакиня бе Маринела Арабаджиева, на срещата бяха Мартин Захариев, изпълнителен директор на Националня борд по туризъм, Поли Карастоянова, Румен Драганов, шефът на БХРА Благой Рагин, кметът на Велико Търново Даниел Панов, Стоян Денчев и много други.

Мартин Захариев, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, разговаря с колежката си в организацията Поли Карастоянова. Захариев пожела на бранша туристическият петел да кукурига от радост.
Мартин Захариев, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, разговаря с колежката си в организацията Поли Карастоянова. Захариев пожела на бранша туристическият петел да кукурига от радост.

Браншът се обръща с писмо до премиера Огнян Герджиков и към министър Стела Балтова. Туристическата общност настоява да се прегледат много по-детайлно предложенията в Закона за туризма и затова предлага срокът за обсъждане на текстовете в основния закон да се отсрочи до 30 април 2017 г. Сега дебатите по закона трябваше да приключат до 30 януари 2017 г.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на Националното сдружение на общините и Георги Пампоров, шеф на Регионална туристическа камара “Родопи” бяха сред специалните гости на срещата.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на Националното сдружение на общините и Георги Пампоров, шеф на Регионална туристическа камара “Родопи” бяха сред специалните гости на срещата.

Ето част от

Председателят на БХРА Благой Рагин и хотелиери преди началото на срещата на туристическата общност
Председателят на БХРА Благой Рагин и хотелиери преди началото на срещата на туристическата общност

предложенията:

Ася Пенчева представи възможностите за обучение в “Хотелиерска лига”.
Ася Пенчева представи възможностите за обучение в “Хотелиерска лига”. СНИМКА: Николай Литов

- Да бъде разгледана нова концептуална рамка на закона, за да се избегне възможността регулиращият орган да сертифицира и контролира сам себе си.

Маринела  Арабаджиева, чието име носи столичният хотел
Маринела Арабаджиева, чието име носи столичният хотел

- Да се посочи ясно ангажиментът на държавата да управлява туристическите атракции - публична собственост.

- Чрез закона да бъде създадена Национална хотелска и ресторантьорска организация между всички категоризирани лица с ясно представителство, избирано от конгрес с мадат и управителни органи.

- По същата схема да бъде създадена Национална организация на туроператорите и туристическите агенции. Браншът настоява още:

- Да се премахне институтът за категоризация на местата за настаняване и регистрация на туроператорите като несвойствена държавна дейност и тя да бъде поверена на националните организации. Именно браншът да поеме Гаранционния фонд за отговорност на туроператора.

- Предлага се и създаване на Национални организации на екскурзоводите, на планинските водачи, които да вписват екскурзоводи, водачи и ски учители, а не държавата.

- Туристическата общност настоява още за механизъм за емитиране на ваучери за здравна превенция, както и да се регламентира създаването на регионални фондове за развитие на въздушните връзки, които да стимулират транспортни хъбове за привличане на туристи извън сезона.

Браншът иска да се изработи механизъм за

определяне на

национално

съкровище №1

и да се подредят туристическите атракции в националния регистър. “Когато в чужбина попитат български министър на туризма кое е най-голямото ви съкровище, той отговаря “природата”, сякаш другите нямат природа”, илюстрира проблема Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Основната болка на българските хотелиери и ресторантьори с кадрите също бе детайлно обсъдена на срещата. (За новата лидерска академия - виж в карето.)

Не бе изненада, че освен нуждата от качествено дуално обучение, трябват и добри заплати, за да задържим свестните служители. Затова бизнесът се обедини около предложението на Националния борд по туризъм и Българския съюз за балнео и спа туризъм средната брутна заплата в туризма да стигне 1400 евро до 2026 г. В противен случай “вашият прекрасен готвач, който сте обучили, още догодина ще иде в Германия”, обърна се Драганов към хотелиерите. “Недейте така, ще ви чуят готвачите ни”, репликира го на шега националният директор на “Виктория груп” Калоян Николов. Впрочем хотел “Маринела” зарадва гостите си с наистина изискано гурме меню, а те аплодираха “шеф - кулинара”, който явно бе чул думите на Драганов, но за облекчение на гостите не пое за Германия, а се върна в кухнята, за да приготви десерта.

И накрая браншът изрази категоричната си подкрепа за въвеждането на Единната система за туристическа информация, предложена от Министерство на туризма. Тя ще свърже регистрите на всеки хотел с МВР, НАП и общините. Идеята е така да се изсветли туристическият бизнес. По неофициални данни сивият сектор у нас е около 50%, а в някои курорти и над 75%.

И макар че заради смяната на министърките на туризма на събитието не дойдоха нито досегашната, нито новата, браншът си обеща, че първата за 2017 национална среща няма да е последната. Дори се заговори за следваща през април в Пампорово...

“Виктория груп” със

свой център за обучение

По примера на барон Мюнхаузен хотелиерите сами се измъкват от трудностите с кадрите. “Виктория груп” представи пред колегите си центъра си за обучение “Хотелиерска лига”. В него работят инструктори с богат практически опит, организират се обучения на място, курсистите задължително са на практика във висококатегорийни планински и морски хотели, обясни доц. Ася Пенчева, директор на център за професионално обучение „Хотелиерска лига”. Обучението може да е на аглийски заради чуждестранните работници в туризма ни. Ще има и специални мастерски класове с прочути шеф-готвачи от цял свят. Най-впечатляващо звучи изнесеното международно обучение за мениджъри средно ниво, което ще се проведе в Дубай. На шестдневно пътешествие мениджърите ще учат тайните на “Изключителното обслужване”".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Милионите ти аз не щА, филър слагам си сама, пее габровката Симона Борисова Кралицата на домашните джуки - габровската онлайн-сензация Ваня Великова, възпя устните си в чалга песен. За това се похвали самата габровка в социалните мрежи, след като стана хит с уменията си сама да инжектира хиалурон в устните си. "Като цена излиза 3 пъти по-евтино

Учителка удряла ученик, защото пишел бавно. 9-годишното момче учи във видинското училище "Любен Каравелов". Майка му разказва, че в средата на миналата седмица получава обаждане от учителката. "Учителката ми се обади и каза, че детето пише бавно и му се е скарала. След това детето я вбесило и тя го нашамарила", разказва Магдалена Каменова

Кралицата на домашните джуки - габровската онлайн-сензация Ваня Великова, възпя устните си в чалга песен. За това се похвали самата габровка в социалните мрежи, след като стана хит с уменията си сама да инжектира хиалурон в устните си. "Като цена излиза 3 пъти по-евтино. Занапред ще бъде така - сама ще си го купувам и поставям