Фермери разляха мляко на протест срещу наредба за субсидии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6025682 www.24chasa.bg

Първият работен ден на новия служебен министър на земеделието проф. Христо Бозуков започна с протест пред прозорците на ведомството му. Животновъди разляха мляко в протест срещу промени в наредба №3 за директните плащания. 

Според тях собствениците на овце и кози под селекционен контрол трябва да доказват с документи продаденото мляко. По новите критерии в стопанството трябва да има поне 50 овце кози майки или 20 кози майки, за да получи субсидия. Животновъдите протестират и срещу ограничението по наредбата за директни продажби мляко да се продава само в областта, в която е фермата и една съседна. 

Искаме  българският фермер да продава навсякъде своята продукция и справедливо разпределение на парите при равни условия, каза Симеон Караколев, председател на асоциацията на овцевъдите. Животновъдите казаха, че новия министър няма вина за ситуацията, но общественото обсъждане на наредбата приключило на 29 януари и затова протестът е насрочен за днес. Те се надявят на неговото съдействие за промяната на наредбата. Фермерите са изпратили и открито писмо и до президента Румен Радев.

Има основания за преразглеждане на спорната наредба, каза проф. Бозуков след среща с протестиращите животновъди.  Той обеща да работи за промяна на правилата, които създават напрежение в сектора.  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.