Фермери разляха мляко на протест срещу наредба за субсидии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6025682 www.24chasa.bg

Първият работен ден на новия служебен министър на земеделието проф. Христо Бозуков започна с протест пред прозорците на ведомството му. Животновъди разляха мляко в протест срещу промени в наредба №3 за директните плащания. 

Според тях собствениците на овце и кози под селекционен контрол трябва да доказват с документи продаденото мляко. По новите критерии в стопанството трябва да има поне 50 овце кози майки или 20 кози майки, за да получи субсидия. Животновъдите протестират и срещу ограничението по наредбата за директни продажби мляко да се продава само в областта, в която е фермата и една съседна. 

Искаме  българският фермер да продава навсякъде своята продукция и справедливо разпределение на парите при равни условия, каза Симеон Караколев, председател на асоциацията на овцевъдите. Животновъдите казаха, че новия министър няма вина за ситуацията, но общественото обсъждане на наредбата приключило на 29 януари и затова протестът е насрочен за днес. Те се надявят на неговото съдействие за промяната на наредбата. Фермерите са изпратили и открито писмо и до президента Румен Радев.

Има основания за преразглеждане на спорната наредба, каза проф. Бозуков след среща с протестиращите животновъди.  Той обеща да работи за промяна на правилата, които създават напрежение в сектора.  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са