Министрите пропускат заседание, за да ревизират Бойко Борисов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6028825 www.24chasa.bg
Огнян Герджиков извика извънредно служебните министри в понеделник, но отмени днешното редовно заседание. СНИМКА: Йордан Симeонов

Герджиков си запази е-правителството и разузнаването, даде ресори само на вицетата мъже

Служебното правителство няма да заседава тази седмица по решение на премиера Огнян Герджиков, обяви правителствената пресслужба. По устройствен правилник редовните заседания на Министерския съвет са в сряда, но премиерът има право да ги размества.

Герджиков е отменил заседанието на кабинета, за да могат министрите му да се съсредоточат върху ревизията на свършеното от правителството на Бойксо Борисов, обясниха от правителствената пресслужба. В понеделник служебният премиер им даде 2 седмици, за да са готови с проверките и да му представят доклади.

Освен това имало нужда и от допълнително съгласуване на подготвените от предишните министри проекти за заседанието на кабинета.

В понеделник на първата сбирка на служебното правителство са приети всички решения, които са важни за подготовката на предсрочните избори, поясниха от пресслужбата на кабинета.

Министрите ще се съберат следващата седмица, но все още не било ясно в кой ден.

Само двамата мъже вицепремиери в служебното правителство - Илко Семерджиев и Стефан Янев, получиха ресори с надзор над други министри. Деница Златева и Малина Крумова остават само със своите ресори - председателството и еврофондовете.

Семерджиев ще надзирава министерствата на икономиката, на енергетиката, на земеделието и храните, на околната среда и водите, на труда и социалната политика, на образованието и науката, на младежта и спорта, на културата и на туризма и подчинените им агенции.

Към вицепремиера Янев са МВР, правосъдието, регионалното развитие, транспортът, ДАНС, ДАТО, архивите, резервът и антикорупционният център БОРКОР. На него бе възложено и да координира организацията и провеждането на изборите.

Служебният министър-председател лично ще контролира работата на Държавна агенция “Разузнаване” и на Държавна агенция “Електронно управление”, която бе създадена от предното правителство.

Съветничка на Йовчев и 2-ма бивши полицаи заместници в МВР

Трима заместник-министри в МВР назначи във вторник служебният премиер Огнян Герджиков. Това са Венцислав Катинов, Емил Ганчев и Маринела Белева.

Последната е била съветничка на вътрешния министър Цветлин Йовчев в кабинета на Пламен Орешарски. След това отиде в ДАТО. Била е заместничка на Йовчев и в ДАНС. Завършила е за счетоводител в Свищовската академия.

Венцислав Катинов е бил директор на ОДМВР в Плевен в периода 2014-2015 г. Емил Ганчев пък бе шеф на полицията в Пазарджик и главен експерт по сигурността на информацията в районния съд в Пловдив.