Първият отстрелян е Румен Порожанов (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6030999 www.24chasa.bg

До дни трябва да се платят над 700 млн. лв. на фермерите

Подайте си оставката до час, нареди след драматична среща в сряда сутринта служебният министър на земеделието Христо Бозуков на шефа на фонд “Земеделие”.

Макар че Румен Порожанов я подаде веднага, тя все още не е приета. Причината - приема я управителният съвет на фонда, който обаче не може да проведе заседание, без да бъдат назначени новите зам.-министри (Виж по-долу).

Така кашата във ведомството, което плаща парите на фермерите по европрограмите и националните схеми, става пълна.

РУМЕН ПОРОЖАНОВ

Мотивите за поисканата оставка служебният министър Бозуков обясни така - назряло обществено недоверие към работата на фонд “Земеделие”, съмнение в легитимността на избора на изпълнителния директор и решение на съда да възстанови предишното ръководство от кабинета “Орешарски” - Мирослав Николов и Виолета Александрова. Освен това Бозуков е

ХРИСТО БОЗУКОВ

получил и

Шефовете на фонд “Земеделие” при тройната коалиция Виолета Александрова и Мирослав Николов били възстановени от съда.

сигнали за

нередности

с проекти

(според запознати те са за оценката и класирането на общински проекти - бел. ред.). Затова било нужно да се извърши цялостна ревизия на фонда. А за да е коректна проверката, Румен Порожанов трябвало да подаде оставка.

“Не съм човек, който ще се прави на интересен. Няма да коментирам мотивите, с които ми поискаха оставката, но очевидно те не са състоятелни, особено за общественото доверие към фонда. Съдебното решение за възстановяване на бившия изпълнителен директор е изпълнено, но след това той е освободен по закон”, коментира пред “24 часа” Порожанов. И допълни, че ще изпълнява задълженията си, докато не бъде освободен от УС на фонд “Земеделие”, защото така е по закон.

“Нямам притеснения, дори и в момента подписвам документи”, добави Порожанов. Той съобщи, че оставя за наследника си обществена поръчка за избор на пощенски услуги, защото е на по-голяма стойност. След срещата със служебния министър е събрал директорите във фонд “Земеделие” и ги информирал, че подава оставка.

Всъщност думите на проф. Бозуков, че има съмнение в легитимността на избора на Порожанов, може да породят огромен проблем. Ако това бъде прието в Брюксел, излиза, че всички подписани плащания от него през миналата и тази година могат да бъдат оспорени и да се поиска връщането на парите.

Казусът е следният. Както “24 часа” писа, след грандиозни скандали с намерени

над 2500

задържани

проекти на

диванчето

в кабинетите на т.нар. земеделско семейство Мирослав Николов и Виолета Александрова, те бяха освободени през лятото на 2014 г. Заради неспазена процедура обаче съдът ги възстанови. През есента на 2015 г., когато шеф вече е Порожанов, УС на фонд “Земеделие” в едно заседание като първа точка ги възстановява на работа, за да изпълни решението на съда, а като втора - пак ги освобождава.

Преди 2 седмици в предаването на Сашо Диков по телевизия БИТ Мирослав Николов и Виолета Александрова обаче заявиха, че те не са подписвали документи за назначаване и встъпване в длъжност.

“Но от заседанието на УС става ясно, че Порожанов е освободен от поста, за да мога аз да застъпя. След това съм бил възстановен, но той повече не е бил назначен на мястото си”, заяви Мирослав Николов. И двамата твърдят, че това застрашава милиарди левове, платени от Програмата за развитие на селските райони, да останат за сметка на българския бюджет.

Явно това е било разказано и на служебния министър Христо Бозуков. Според запознати влиянието, най-вече на Виолета Александрова, в БСП не е пострадало от скандалите. Затова и опитите за връщането ѝ във фонд “Земеделие” продължават.

Шансове

имал и Ивайло

Тодоров,

главен секретар на асоциацията на земеделските производители в България.

Трусовете в агрофонда идват в особено неподходящ момент. До дни трябва да бъдат платени над 700 млн. лв. директни плащания на фермерите. Дали това обаче ще стане, или ще има забавяне, все още не е ясно.

Най-голямата част от парите са по т. нар. зелени плащания. За тях са отделени близо 465 млн. лв. и ще добавят по 12,28 лв. на декар субсидия за производителите, които са покрили определени екоизисквания.

Трябва да бъдат разпределени и над 109 млн. лв. по т.нар. преразпределително плащане, което дава добавка за първите 300 декара, заявени за подпомагане. Допълнителни средства са предвидени и за фермерите под 40 години, за които според разчетите има 2 млн. лв.

Близо 600 млн. лв. за основната ставка по директните плащания вече бяха платени преди Нова година. 11 332 земеделски стопани обаче не получиха нищо, защото земите са в териториите, за които актуализацията на данните в Системата за идентификация на земеделските парцели не е приключила и не им е правена проверка на място. Затова и те сега чакат парите си.

Субсидии в началото на годината бяха планирани и за тютюнопроизводителите.

Годишно над 110

хил. земеделски

производители

кандидатстват

за субсидии по различните схеми за подпомагане.

Прогнозната сума по всички програми, които трябва да плати фонд “Земеделие” до края на годината, е близо 2,5 млрд. лева. Планирани са средства за финансиране на Програмата за развитие на селските райони, Програмата за морско дело и рибарство, директните плащания на площ и пазарните мерки.

8 от членовете на УС на фонда са зам.-министри, но още не са назначени

Управителният съвет на фонд “Земеделие” се състои от 11 членове, от които 8 са зам.-министри на няколко ведомства. Влизат още министърът на земеделието, началникът на кабинета му и шефът на агрофонда. Освен тримата зам.-министри на земеделието в управата са още представителите на финансовото, икономическото, строителното, екологичното и социалното министерство.

Във вторник служебният министър на земеделието Христо Бозуков е разговарял с няколко човека за евентуални негови заместници. Сред тях са бившият зам.-шеф на фонд “Земеделие” Емил Дърев и началникът на кабинета на бившия министър Димитър Греков - Кънчо Кънчев. Обсъждано е името на Атанас Добрев, който през 2014 г. временно беше и.д. шеф на фонд “Земеделие”. Според запознати зам.-министър може да стане и бившият шеф на агенцията по храните Пламен Моллов. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-запалените рибари от София използваха ниските температури за леден риболов на езерото в

Красивата Калина най-вероятно е убита с техника от каратето, предполагат разследващите. Тялото на 25-годишното момиче бе открито в столичния кв. "Банишора" в сряда вечерта, а заподозрян за бруталното престъпление е приятелят на Кали, 23-годишният Васил Василев. Преди време той тренирал киокушин и дори се похвалил с тапия във фейсбук,

Руска легенда води нашите, 15 национални отбора кръстосват кукички Легендарният руснак Виктор Кисельов ще води подготовката на националния отбор на България за световното първенство по риболов на лед. Мондиалът ще се проведе на 26 и 27 януари у нас. Домакин е град Батак, а състезателите ще ловят на язовир "Широка поляна".