6 досъдебни производства за убитите 4 елена и 3 бременни кошути

https://www.24chasa.bg/novini/article/6033127 www.24chasa.bg

Всички са разстреляни с ловна карабина

Районната прокуратура в Попово е започнала 6 досъдебни производства срещу неизвестен извършител за убити 4 елена и 3 кошути, съобщиха в сряда от Апелативната прокуратура във Варна. Всички те са собственост на държавното ловно стопанство “Черни Лом”. Престъплението за убийството на благородния дивеч без надлежно разрешение е по член 237, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Разследващите са впечатлени от факта, че всички животни са разстреляни с ловни карабини, след което

труповете им

са изоставени

демонстративно,

а не са прибрани за месо, както правят обикновено бракониерите.

Първият случай на убит елен шилар датира от 27 октомври 2016 г. Тогава животното е намерено в землището на село Конак, в местност Русева могила, припомнят от прокуратурата.

За времето от 14 до 17 януари 2017 г. в землището на село Славяново е намерен друг убит елен. Серията на престъпни посегателства срещу едрия дивеч в района продължава на 18 срещу 19 януари, когато е открит труп на още един елен.

Две кошути са намерени разстреляни на 21 срещу 22 януари 2017 г. в землището на село Еленово, община Попово. На 22 срещу 23 януари 2017 г. в землището на село Цар Асен е открита убита още една кошута.

Последният случай е от 25 януари 2017 г., когато в района на село Заветно е намерен убит елен.

Престъплението по член 237, ал. 1 се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от 100 до 300 лева, както и с отнемането на право да се упражнява определена професия или дейност, казаха още от прокуратурата.

Продължават действията по разкриването на извършителя.

Назначени са

балистични

експертизи

Извършват се процесуално-следствени действия. Проверяват се всички лица, които притежават ловни карабини, каквото е оръжието на престъпленията и при шестте случая.

Разпитан е заместник-директорът на държавната дивечова станция “Черни Лом”, който е представител на предприятието, пострадало от престъпленията.

Повечето от дивите животни са убити с един и същи почерк, отстреляни са в главите и зарязани на място. Те са

примамвани с

хвърлен фураж

и после са

разстрелвани

Територията на ловно стопанство “Черни Лом” е с внушителните 1,3 млн. декара и е възможно да има още мъртви елени.

“Това е безумие, не знам каква съвест има този човек”, коментира пред “24 часа” шефът на Североизточното държавно предприятие Веселин Нинов, към което е “Черни Лом”.

От понеделник в Попово е изпратена жандармерия и заедно с полиция и прокуратура е започнало следствие по случая.

То е затруднено, защото първите животни са разстрелвани в главите и куршумите са излезли.

В последния труп обаче е открит куршум от ловна карабина, което може да доведе до извършителя. Прокуратурата е

иззела записи

от камери,

на чиито кадри се забелязват джипове “Мерцедес” G класа. Проверява се версия, че извършителят на зверството е свързан с влиятелен местен бизнесмен, собственик на голямо преработвателно предприятие.

“Не мога да коментирам версии, надявам се правоохранителните органи да стигнат до извършителя”, каза директорът на “Черни Лом” Григор Гогов. Той е на поста от 2014 г. Стопанството е известно като едно от местата у нас, които имат най-голяма популация на благородни елени. Според закона срокът за редовното им ловуване изтече на 31 януари.

Въпреки огромната територия на стопанство “Черни Лом” служителите, които се грижат оперативно за охраната, са само 20.

Подобен зверски разстрел на животни е прецедент. Горски с десетки години стаж не си спомнят за подобен случай. Иначе бракониери е имало винаги, но те убиват заради месото, което сега било непокътнато.

Иван Ласкин:

Заради отмъщение

е, на лична основа

“Сигурно става въпрос за кавга и демонстрация на сила. Допускам, че е възможно да е имало дори употреба на алкохол.” Това коментира по Нова телевизия актьорът Иван Ласкин, който е и запален ловец. Според него най-вероятно става дума за спор за територии и отмъщение, а не за бракониерство.

Подобна жестокост към животни е непонятна за истинските ловци. Затова и скандалният разстрел потресе социалните мрежи и предизвика бурни реакции. Допуска се, че е възможно благородните животни да са разстреляни и просто за забавление.

“24 часа” разказа за случая в понеделник и публикува разтърсващите снимки от ловния портал БГ ЛОВ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ЦСКА 1948 ще доиграе сезона във Втора лига и най-вероятно ще приключи съществуването си. Това разкри "Спортал". На проведеното събрание на клубните акционери е станало ясно, че перспективите пред "червените" не са добри. Футболистите ще завършат сезона. След това ще има нова сбирка, за да се реши окончателната съдба на клуба.

Димитър Бербатов не би се кандидатирал да управлява българския футбол, ако не е напълно готов за това. "Имам много амбиции, свързани с различни неща - каза той пред NOVA. - Да ръководиш целия футбол наистина трябва да си много готов. Да знаеш къде отиваш, как ще действаш, хората, с които ще работиш, защото не може да си сам. Да имаш съмишленици.

Жена е новият изпълнителен директор на Висшата лига. Сузана Динидж ще застане на поста от началото 2019-а. Тя ще замени Ричард Скъдамор, който бе начело на Премиършип 19 години. Динидж се превръща в първата жена, която заема толкова важен ръководен пост във футбола. Това на практика я превръща в най-могъщата жена във футбола и в британския спорт.