Виена остава най-добрият град за живеене

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044091 www.24chasa.bg

Виена си остава най-добрият град за живеене в света и за седма поредна година през февруари 2016 зае челното място в престижната класация на Мърсър за град с най-добро качество на живота. Проучването на Мърсър обхваща условията за живот в градовете в десет категории, между които политическа и социална обстановка, икономически условия, образование, обществени услуги и транспорт. Първите пет града се класират с много малка разлика. Австрийската столица печели точки най-вече в областта на жилищните условия и обществения транспорт, но също и заради голямото разнообразие от ресторанти. Значение имат и възможностите за провеждане на свободното време като театри, кина, възможности за спортуване, а също така екологичната ситуация в града – от зелените площи до замърсяването на въздуха.

По отношение на околната среда Виена е град-образец. В австрийската столица има 280 големи парка и общо над 2000 паркови пространства , на територията на централния парк Фолксгартен всяка година цъфтят над 400 сорта рози. Статистиката показва, че на всеки живеещ се падат 120 кв.м. зелени площи. Градът има 18 защитени зони с площ около 15 000 хектара, от Националния парк до защитения биотоп, както и повече от 400 природни паметници. Най-старият съществуващ природен паметник е хилядолетната тиса (Taxus baccata) на Ренвег 12 в трети район като остатък – според преданието – от много стара тисова гора от Римско време. Общо около 30,66% от общата площ на Виена са защитени. Най-голямата защитена зона е Зоологическа градина Лайнц, почти толкова голям е дяла на Виена в Национален парк Донауауен - около 5,5% от общата част.

Най-известната защитена зона на Виена, защото е и част от все по-популярния в международен аспект градски маратон, е Пратерът. Намира се в средата на Виена и е част от 7500 хектара гори, с които градът разполага и където има около 80 ендемични животни и растения, споменати в «Програма за защита на видовете и жизнените пространства».

Зеленината във Виена е навсякъде – даже по сградите. Виенската община е разработила стратегическа програма за борба с горещините, която показва как чрез озеленяване на фасади градското население може да компенсира високите температури. Тези зелени оазиси в градската среда предоставят подходящо място за живот на пойни птички и полезни насекоми и така приближават живота в града до природата. Един от пилотните проекти по озеленяване в австрийската столица е фасадата на отдела по “Чистота”, осъществен преди няколко години. На площ от 850 кв.м. са окачени метални кашпи с обща дължина 2850 м., където са засадени повече от 17 000 многогодишни тревисти растения. Научните изследвания показват, че ефектът от изпаренията на озеленената фасада отговаря на работата на 45 климатика с мощност по 3000 вата в продължение на осем часа. А през зимата по този начин се намалява загубата на топлинна енергия до 50 %.

Чистотата на въздуха в големите градове е деликатна тема. Още повече когато автомобилният трафик продължава да се увеличава или в най-добрия случай се задържа на високо ниво. За да се намали отделянето на въглероден двуокис, през 1991 г. община Виена се присъединява към Алианса за климата. Вероятно най-трудната стъпка в борбата за чист въздух е използването на градски транспорт и колело. Кратките интервали в разписанието и въвеждането на нощните автобуси, както и междувременно доброто покритие с колоездачни алеи са добра алтернатива на колата. Тези възможности трябва да използва засилено всеки един и поради това, че транспортът в крайна сметка е главният замърсител с озон и азотен диоксид.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На китайска храна мина Джони Пенков, видя "България Днес". 85-годишният актьор напазарува малко ориз със зеленчуци и месо и се прибра да хапне вкъщи. Макар и в напреднала възраст, звездният чешит от "Рицар без броня", "Двойникът" и "Сватбите на Йоан Асен" видимо все още държи здраво фронта. Дерзай, Джони!

В "Левски" тръпнат в очакване на нова красавица на трибуните. "Сините" скоро ще посрещнат половинката на халфа Франко Мазурек. "България Днес" научи, че това е моделката Мария Белен Диб. Аржентинката е на 28 години. Двамата с новото попълнение на "Левски" се познават от години, като искрите между тях винаги са били налице.

Един от най-важните футболисти на "Левски" Хали Тиам ще е готов за дербито с ЦСКА-София на 1 септември. Това намекна треньорът Петър Хубчев след победата над "Витоша" с 4:0. Халфът на "сините" се контузи още в началото на злополучния мач с АЕК (Ларнака) 0:4. Първоначалните притеснения на "Герена" бяха,