Деца пробват крокодилска дрога във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6045980 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Хит сред наркозависимите в Търново в момента е т.нар. руска крокодилска дрога, сочат данните на Превантивния информационен център по наркомании в старопрестолния град. "Крокът" се приготвя на основата на кодеин и няколко други съставки. По-евтин е, защото може да се забърка и в домашни условия, или да се получи по Интернет. 

Възрастовата граница за посягане към наркотични вещества спада. Регистрирани са и 10-11-годишни, опитвали дизайнерска дрога, която в момента е най-популярната сред подрастващите. Кокаинът е един от най-скъпите и се използва от хора с възможности, коментират специалистите.

Около 30 души са потърсили помощ в Превантивния информационен център по наркомании във Велико Търново през миналата година. С десет от тях екипът е провел терапия за справяне с проблема, сподели ръководителят му Ивана Стоянова. С някои от случаите е работено съвместно с Пробационната служба.

Веднъж „лепнат”, етикетът наркоман трудно се сваля, а много от хората се справят с проблема и продължават напред. Вариант за това са и комуните, но месечната им издръжка варира между 1000 и 1500 лева.

Затова трябва да са работи с родителите за идентифициране на симптомите при подрастващите, смятат от Центъра. Намаляване на успеха в училище, смяна на средата, разширени зеници, изнасяне на вещи от дома, трябва да са сигнал.

Според Ивана Стоянова от Центъра възрастта за запознаване с дрогата и последиците от нея трябва да е 8-9 клас. Привличане на вниманието на ученици от по-малките класове към тези проблеми може да има обратен ефект, тъй като при тях любопитството и подражанието са много силни.