ГЕРБ публикува програмата си: 1500 лева средна заплата, пенсиите се индексират

https://www.24chasa.bg/novini/article/6049080 www.24chasa.bg
Цветан Цветанов

Скъпи приятели,

днес публикувахме на сайта на ГЕРБ (www.gerb.bg) Политическата програма на партията за предстоящите избори и новия управленски мандат, това написа Цветан Цветанов в личния си профил във фейсбук. И продължава: Всеки от вас може да се запознае с документа и в следващите 10 дни да дава предложения или коментари на имейл: tsvetan_tsvetanov@gerb.bg

ВИЖ ПРОГРАМАТА ТУК

Програмата на ГЕРБ е 50 страници.

Мотото на ГЕРБ за предстоящите избори е: „Да превърнем страховете на хората в надежда за нацията!”.

Още в началото се прави уточнението, че програмата дава нови насоки за развитието на страната, но доразвива и утвъдените практики. При изготвянето й ГЕРБ са заложили и на експертно мнение, но са изходили и от успешните мерки на втория кабинет на Бойко Борисов.

ГЕРБ отново залагат на финансова дисциплина. Партията подчертава, че „трябва да се стремим да харчим през бюджета толкова, колкото изкарваме“, а дефицитите водят до нестабилност. По отношение на доходите, ГЕРБ не обещава по-високи пенсии. Обяснено е, че след тяхното управление се е приело от лятото на 2017 г. пенсиите да се индексират. Предвижда се обаче повишение на работната заплата.

„Ако отново управляваме страната, можем да очакваме увеличаване на средната работна заплата за страната, която в края на мандата да достигне 1500 лв., а минималната работна заплата, без да се създава напрежение на пазара на труда, също ще нарасне и ще достигне 650 лв.“, пишат от ГЕРБ.

„Работим за БВП от над 110 млрд. лв. в рамките на мандата, при около 86 млрд. лв.“, се посочва още в програмата.

В сектор „Сигурност“ ГЕРБ предвижда да увеличи броят на полицаите, които да се грижат за обществения ред.  В програмата е заложено увеличаване на броя на стационарните и мобилните камери за контрол на пътя.

От ГЕРБ ще готвят нов закон за социалните услуги, за да се „осигури достъп до качествена грижа и комплексни услуги според индивидуалните потребности на децата, семействата, рисковите групи“. Като акцент се посочва и подобряване подготовката на социалните работници.

Партията се обявява за нова конституция. Депутатите да останат без имунитет. Да се конфискуват имуществата им, придобити със средства с неясен произход, дори и без наказателно производство.

В програмата се предлага парламентът да изслушва главния прокурор и шефовете на висшите съдилища на три месеца.

ГЕРБ ще продължи да обръща особено внимание на инфраструктурата - ще строи магистрали и пречиствателни станции. Програмата предвижда:

Доизграждане на АМ „Струма” в участъка Благоевград – Сандански, включително
тунел „Железница” и през Кресненското дефиле;
 Ускорено доизграждане на АМ „Хемус”;
 Изграждане на АМ „Калотина – София”;
 Изграждане на тунел под връх Шипка;
 Изграждане на скоростен път Русе – Велико Търново;
 Изграждане на скоростен път по направлението Видин – София;
 Доизграждане на Южната дъга на софийския околовръстен път;
Доизграждане на пътното направление Бургас –Слънчев бряг;

Изграждане на обход на гр. Пловдив