ГЕРБ: 1500 лв. средна заплата и саниране и на тухлените сгради (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050204 www.24chasa.bg

Управленската програма предвижда засилване на връзките със САЩ и Канада, но и с Русия

1500 лв. ще е средната и 650 лв. минималната за 4-годишен мандат. Това гарантира окончателно ГЕРБ в управленската си програма, като я публикува в пълен вариант на сайта на партията.

“Ние в ГЕРБ знаем, че бизнесът плаща заплати, а правителството помага, като създава среда”, аргументират подхода си експертите на Бойко Борисов. И изчисляват, че партията работи за брутен вътрешен продукт от над 110 млрд. лв. в рамките на мандата, при положение че през 2015-а той е бил около 86 млрд. лв. През последните няколко години икономическият растеж в България се ускори до над 3% и стигна едно от най-високите нива в ЕС, а брутният вътрешен продукт нарасна от 83,6 млрд. лв. за 2014 г. до 91,7 млрд. за 2016 г., напомнят от ГЕРБ.

Работещите да имат възможности за по-гъвкава заетост и допълнителна квалификация, предвижда партията за нов управленски мандат. Заложени са и мерки за осигуряване на равни възможности на мъжете и жените, а също - и за връщане на част от българите, които живеят и работят в чужбина.

“Работните места се създават от икономиката, а не от държавата. Повишаването на доходите и заетостта са пряк резултат от работеща икономика”, напомнят от ГЕРБ. И посочват, че през последните години, в които е управлявала партията, икономическата среда е позволила увеличение на минималната заплата от 360 на 460 лв., а на средната - от 833 лв. в края на 2014 г. до 954 лв. в края на септември 2016 г., което е повишение от 14 процента и половина за по-малко от 2 години.

Съществуват статистически прогнози, че

към 2030 г. у

нас няма да има

работни места за

хора с основно

образование,

което изостря нуждата от квалификация, за да избегнем маргинализирането на тези групи, отчитат от ГЕРБ. Оттам готвят политики, които да отговорят на прогнозите, че през следващите няколко години ще има ръст в търсенето на работна ръка в преработващата промишленост, образованието и социалните дейности. От партията планират специален акцент на младежката безработица и изготвяне на програма за заетост на граждани на възраст над 50-55 г.

Ще се увеличи бюджетът за саниране, което ще обхване и тухлени многофамилни и еднофамилни жилищни сгради, планират от централата на Борисов.

Оттам имат план как до 2018 г. да изпълнят всичките 17 препоръки от последния мониторингов доклад по Механизма за сътрудничество и оценка на ЕС. Искат промени в конституцията - след написването на проект за нов основен закон да се свика Велико народно събрание. ГЕРБ е за промени в Изборния кодекс и въвеждане на мажоритарна система, както пожелаха над 2 и половина българи на референдума през ноември.

В мандат на ГЕРБ ще се довърши автомагистрала “Хемус” и ще се построят нови трасета. А също - тунел под Шипка.

Партията има готовност за промяна в НПК, нова наказателна политика и намаляване на административната тежест. Залога мерки за

преодоляване

на имотните

измами,

а също за по-високи наказания за престъпленията, свързани с корупция, тероризъм, компютърни престъпления, пране на пари и търговия с влияние. ГЕРБ е за интензивни връзки със САЩ - планират се пет българско-американски работни групи: за сигурност и отбрана; енергийна сигурност; върховенство на закона; образование и връзки между България и САЩ; борба с тероризма. Отмяна на визите за Щатите е оптимистичен акцент в програмата.

В средносрочен план българско-руското сътрудничество зависи от преодоляване на напрежението между ЕС, НАТО и Русия заради Украйна, посочват от ГЕРБ. И залагат на сътрудничество с Москва в борбата с тероризма и екстремизма, по темите Сирия и ИДИЛ, но и в търговията, енергетиката, туризма, транспорта, образованието, науката, културата, труда и социалната политика.