Фермерите трябва да регистрират до сряда земите си за субсидии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052829 www.24chasa.bg
Земеделските производители първо трябва да регистрират правното основание за ползваните земи и после ги заявяват за директни субсидии.

15 февруари е срокът да се заяви правно основание

До сряда фермерите, които искат да получат субсидии по схемите за директни плащания за 2017 г., трябва да регистрират правното основание за ползването на земите. Това става в общинската служба по земеделие според мястото на имота.

От земеделското министерство напомнят, че площите за подпомагане за кампания 2017 г. ще се заявяват само ако има регистрирано правно основание. До 15 февруари стопаните трябва да представят някой от следните документи: нотариален акт или решение за възстановено право на собственост, договор за наем или аренда, споразумения по чл. 37в от закона за земята. Правното основание включва и разрешителните за паша.

Всички, които искат да кандидатстват за преки субсидии за 2017 г., ще трябва и да се пререгистрират в общинските служби “Земеделие”, като срокът за това е 28 февруари. Стопаните трябва да представят актуална информация за дейността си чрез анкетна карта по формуляр. Заверените в общинските служби документи могат да се подадат в областната дирекция “Земеделие” лично от фермера, чрез пълномощник или по служебен път. Важно е уточнението, че ако стопанинът се регистрира като земеделски производител за първи път, той лично трябва да заяви данните за дейността си в земеделската служба.

Бенефициентите по Програмата за развитие на селските райони също трябва да извършат своята пререгистрация за стопанската 2016-2017 г. до 28 февруари. Само регистрацията на нови агропроизводители може да се прави през цялата година. След 28 февруари представянето на документи за заверка в областните дирекции по земеделие може да стане само по служебен път.

Създадена е пълна организация за пререгистрацията на земеделските производители, казаха от агроведомството. Във всички общински земеделски служби в страната са поставени обяви, в които се напомня на стопаните за наближаващия краен срок.

Иначе самото кандидатстване за преки плащания се прави между 1 март и 15 май. След това до 9 юни също се приемат заявления, но със санкция от 1% за всеки просрочен ден.

Ще има и временна

защита на храни

Ще се дава временна национална защита за храни, които кандидатстват за регистрация в ЕС. Това предвижда проект на наредба на земеделското министерство, който е обявен за обществено обсъждане до 9 март.

Временната защита ще е за храни, чиито заявления са преминали националната процедура за одобрение и са изпратени за разглеждане в ЕК, за да бъдат вписани в европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. В наредбата са разписани правилата, а контролът за спазването им ще се прави от агенцията по безопасност на храните. Предвижда се при проверка производителите и търговците да представят сертификати или други писмени доказателства за съответствие на продукта със спецификацията на храна със защитено географско означение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са