Фермерите трябва да регистрират до сряда земите си за субсидии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052829 www.24chasa.bg
Земеделските производители първо трябва да регистрират правното основание за ползваните земи и после ги заявяват за директни субсидии.

15 февруари е срокът да се заяви правно основание

До сряда фермерите, които искат да получат субсидии по схемите за директни плащания за 2017 г., трябва да регистрират правното основание за ползването на земите. Това става в общинската служба по земеделие според мястото на имота.

От земеделското министерство напомнят, че площите за подпомагане за кампания 2017 г. ще се заявяват само ако има регистрирано правно основание. До 15 февруари стопаните трябва да представят някой от следните документи: нотариален акт или решение за възстановено право на собственост, договор за наем или аренда, споразумения по чл. 37в от закона за земята. Правното основание включва и разрешителните за паша.

Всички, които искат да кандидатстват за преки субсидии за 2017 г., ще трябва и да се пререгистрират в общинските служби “Земеделие”, като срокът за това е 28 февруари. Стопаните трябва да представят актуална информация за дейността си чрез анкетна карта по формуляр. Заверените в общинските служби документи могат да се подадат в областната дирекция “Земеделие” лично от фермера, чрез пълномощник или по служебен път. Важно е уточнението, че ако стопанинът се регистрира като земеделски производител за първи път, той лично трябва да заяви данните за дейността си в земеделската служба.

Бенефициентите по Програмата за развитие на селските райони също трябва да извършат своята пререгистрация за стопанската 2016-2017 г. до 28 февруари. Само регистрацията на нови агропроизводители може да се прави през цялата година. След 28 февруари представянето на документи за заверка в областните дирекции по земеделие може да стане само по служебен път.

Създадена е пълна организация за пререгистрацията на земеделските производители, казаха от агроведомството. Във всички общински земеделски служби в страната са поставени обяви, в които се напомня на стопаните за наближаващия краен срок.

Иначе самото кандидатстване за преки плащания се прави между 1 март и 15 май. След това до 9 юни също се приемат заявления, но със санкция от 1% за всеки просрочен ден.

Ще има и временна

защита на храни

Ще се дава временна национална защита за храни, които кандидатстват за регистрация в ЕС. Това предвижда проект на наредба на земеделското министерство, който е обявен за обществено обсъждане до 9 март.

Временната защита ще е за храни, чиито заявления са преминали националната процедура за одобрение и са изпратени за разглеждане в ЕК, за да бъдат вписани в европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. В наредбата са разписани правилата, а контролът за спазването им ще се прави от агенцията по безопасност на храните. Предвижда се при проверка производителите и търговците да представят сертификати или други писмени доказателства за съответствие на продукта със спецификацията на храна със защитено географско означение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фолклегендата Руси Русев стана учител! Изпълнителят на вселенския хит "На бургаската гара" преподава на деца в училище "Христо Ботев" в бургаския кв. Долно Езерово. "Започнах втора учебна година като вокален педагог. Музикалната ми кариера продължава - имам участия и концерти, опитват се да правя нови песни, но и искам да уча деца.

Оплюваната и сочена с пръст за глупава плеймейтка Нора Недкова прецака Биг брадър! Блондинката изненадващо беше изгонена от риалити шоуто, но реално тя печели от цялата ситуация. Предисторията. В деня на напускането си на къщата Нора се скарва с продуцентите, защото личният й фризьор не я посещава достатъчно често.

Чалгарки + лоши момчета = класическа комбинация. Представителките на кръшния жанр имат силно влечение към мъже, които имат проблеми със закона. Или към парите им. Жоро Бирмата е последният виден любовник на фолкпевици, който е преследван от органите на реда и беше обявен за издирване. Младежът дълго време имаше връзка с Преслава,