Екоминистърът: Два проекта за 2,2 млн. евро са рискови

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056651 www.24chasa.bg
СНИМКА: Дeсислава Кулeлиeва

Нямало нарушения при обществените поръчки в министерството на околната среда и водите

2 проекта по финансовия механизъм от т.нар. Норвежка програма са рискови. Те са на обща стойност 2,2 млн. евро и са за система за управление на водите и за мониторинг на биологичното разнообразие. Това съобщи служебният екоминистър доц. Ирина Костова при представяне на екипа и приоритетите си. 

Срокът за изпълнение на проектите е 20 април и нямало възможност да се удължи. Забавянето дошло от непрекъснати обжалвания на поръчките за изпълнението на дейностите. Бенефициент е изпълнителната агенция за опазване на околната среда, която е към екоминистерството. 

По проектите трябва да се актуализира информацията за защитените животни и растения у нас, както и за навлизането на т.нар. инвазивни чужди видове, които не са характерни за България. 

Тъй като проектите от програмата са взаимообвързани, ако се компрометират и бъдат прекратени тези 2 договора това застрашава целия имидж на България пред Европейското икономическо пространство, както и изпълнението на целите на другите проекти за води и биоразнообразие, които са за 9 млн. евро, каза и зам.-министър Мариела Начева. Затова се предприемали спешни мерки те да бъдат изпълнени.  Обсъждали се възможностите за максимално намаляване на обхвата на дейностите и те да бъдат направени със собствен ресурс и персонал от агенцията за опазване на околната среда. 

В понеделник вечерта изпратихме доклад по имейл до премиера Огнян Герджиков за извършената проверка на обществените поръчки в министерството на околната среда и водите, обяви още министър Костова. Нарушения при вътрешния одит не били констатирани.  Такива не са открити и от външна инспекция, която е била за периода до средата на 2016 г. 

Костова представи и заместниците си - Красимир Живков, който беше част и от екипа на предишната министърка Ивелина Василева, както и Мариела Начева, която идва от частния сектор и Ренета Колева - досегашен директор на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Футболната мъжемелачка Кати Прайс тръгна на йога, за да влезе във форма отново, свитетелства "Дейли Мейл". Джордан, както е известна моделката заради връзката си с боса от Формула 1 Еди Джордан, е майка на четири деца, но още има амбиции да е модел. Отделно от това, Кати е във фалит с дългове от около 500 000 паунда,

Халфът Георги Костадинов е оптимист за бъдещето на националния отбор. Играчът на руския "Арсенал" (Тула) съжалява за изпуснатата победа в гостуването на Кипър. "Имаме добра основа - смята Костадинов. - Все още ни липсват някои неща, които се изграждат с времето. Имаме добро бъдеще. При 1:0 се оголихме и затова съперникът ни вкара гол.

Голмайсторът на България в мача срещу Словения Галин Иванов остана разочарован от неуспеха на отбора да се класира за следващата фаза на турнира. Халфът на "Славия" отбеляза дебютното си попадение за "лъвовете". "Разочароващо е, че не успяхме да се класираме напред - каза Иванов. - Има голямо желание, имаше и голяма цел,