Екоминистърът: Два проекта за 2,2 млн. евро са рискови

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056651 www.24chasa.bg
СНИМКА: Дeсислава Кулeлиeва

Нямало нарушения при обществените поръчки в министерството на околната среда и водите

2 проекта по финансовия механизъм от т.нар. Норвежка програма са рискови. Те са на обща стойност 2,2 млн. евро и са за система за управление на водите и за мониторинг на биологичното разнообразие. Това съобщи служебният екоминистър доц. Ирина Костова при представяне на екипа и приоритетите си. 

Срокът за изпълнение на проектите е 20 април и нямало възможност да се удължи. Забавянето дошло от непрекъснати обжалвания на поръчките за изпълнението на дейностите. Бенефициент е изпълнителната агенция за опазване на околната среда, която е към екоминистерството. 

По проектите трябва да се актуализира информацията за защитените животни и растения у нас, както и за навлизането на т.нар. инвазивни чужди видове, които не са характерни за България. 

Тъй като проектите от програмата са взаимообвързани, ако се компрометират и бъдат прекратени тези 2 договора това застрашава целия имидж на България пред Европейското икономическо пространство, както и изпълнението на целите на другите проекти за води и биоразнообразие, които са за 9 млн. евро, каза и зам.-министър Мариела Начева. Затова се предприемали спешни мерки те да бъдат изпълнени.  Обсъждали се възможностите за максимално намаляване на обхвата на дейностите и те да бъдат направени със собствен ресурс и персонал от агенцията за опазване на околната среда. 

В понеделник вечерта изпратихме доклад по имейл до премиера Огнян Герджиков за извършената проверка на обществените поръчки в министерството на околната среда и водите, обяви още министър Костова. Нарушения при вътрешния одит не били констатирани.  Такива не са открити и от външна инспекция, която е била за периода до средата на 2016 г. 

Костова представи и заместниците си - Красимир Живков, който беше част и от екипа на предишната министърка Ивелина Василева, както и Мариела Начева, която идва от частния сектор и Ренета Колева - досегашен директор на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,

Камен Тонов свързан с неофициалния охранителен бизнес на Балбузанов Участник от „Биг брадър“ се оказа коз на прокуратурата срещу Камен Балбузанов-Куката. Камен Тонов-Михаловски бе викнат в спецсъда, за да даде показания по дело за рекет, палежи и побои срещу плевенския ъндърграунд герой заради връзките си с неофициалния му охранителен бизнес,

Живея чрез изкуството. То ми е необходимо, за да съм това, което съм. Така обяснява работата и призванието си актрисата и художник Диана Димитрова. Шармантната красавица, която спечели симпатиите на широката публика след превъплъщението си в образа на д-р Зорница Огнянова от популярния сериал "Откраднат живот",