Шуменският университет въвежда електронни изпити

https://www.24chasa.bg/novini/article/6057665 www.24chasa.bg

За първи път тази година Шуменският университет „Епископ Константин Преславски” въвежда индивидуален електронен изпит. Това е форма на провеждане на кандидатстудентски изпит чрез попълване на електронен тест.

„Наблюденията ни показаха, че много от желаещите да се обучават в нашето висше училище нямат физическа възможност да участват в определените дати за предварителни и редовни кандидатстудентски изпити. Причините са различни – много от тях работят или имат семейни ангажименти. Затова решихме да дадем и този шанс”, обясни заместник-ректорът по кандидатстудентската дейност доц. д-р Константин Константинов.

Индивидуалните електронни изпити се провеждат всеки работен ден до 7 юли в Центъра за кандидатстудентска дейност в Шумен. Времетраенето им е 3 часа. В удобно за тях време кандидат-студентите могат да се явят и да попълнят тест за съответната специалност. Вариантът за електронния индивидуален изпит се изтегля лотарий¬но от изпитващата компютърна система след регистрацията на канди¬дат-студента в системата чрез входящ номер и парола. Резултатите от изпита стават ясни веднага. Всеки кандидат-студент може да се яви неограничен брой пъти. Таксата е 20 лева.

Кандидатстудентската кампания във висшето училище вече започна. Първият етап за прием на документи е до 19 май. За удобство на кандидат-студентите Центърът по кандидатстудентска дейност до Корпус 1 в Шумен ще работи и в събота от 8 до 16 часа. Документи се приемат също в Колежа в Добрич и в Департамента за информация, квалификация и продължаващо образование във Варна.

Предварителните изпити са на 18 февруари, 18 март, 22 април, 13 май и 10 юни.

Вторият етап за прием на документи е от 12 юни до 3 юли, а редовните кандидатстудентски изпити ще се проведат на 4 юли и на 7 юли.

Университетът признава държавните зрелостни изпити, проведени в периода 2008-2017 г. като кандидатстудентски изпити. Признават се и оценки от кандидатстудентски изпити, проведени през 2017 г. в други висши училища.

Шуменският университет няма да променя семестриалните такси за следващата учебна година и така те остават едни от най-приемливите в страната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Психичноболен простреля в главата полицай след семеен скандал. Кървавият инцидент се разигра по обед в столичния кв. "Илинден". Униформеният Георги Йовчев се отзовал на сигнал за буйстващ мъж в апартамент на блок 78. Оплакването подава майката на стрелеца Живка, която посреща лично ченгетата. Когато отваря жилището,

Феновете на една от най-сексапилните жени в Италия Мелиса Сата могат да си отдъхнат! Съпругата на Кевин-Принс Боатенг, който в момента рита в "Сасуоло", се завръща на малкия екран. Моделката ще води риалити предаването "Бащата на булката" по LA5. Това ще е последното издание на шоуто, което се радва на огромен успех на Апенините.

73-годишната Атидже се бори за оцеляването си Иво АНГЕЛОВ Изоставена в страховита мизерия живее 73-годишната Атидже. Злочестата история на бабата от благоевградското село Абланица трогна хора в региона, които се опитват да я измъкнат от нищетата. "Бабичката има четири деца - две дъщери и двама сина, и много внуци,