Шуменският университет въвежда електронни изпити

https://www.24chasa.bg/novini/article/6057665 www.24chasa.bg

За първи път тази година Шуменският университет „Епископ Константин Преславски” въвежда индивидуален електронен изпит. Това е форма на провеждане на кандидатстудентски изпит чрез попълване на електронен тест.

„Наблюденията ни показаха, че много от желаещите да се обучават в нашето висше училище нямат физическа възможност да участват в определените дати за предварителни и редовни кандидатстудентски изпити. Причините са различни – много от тях работят или имат семейни ангажименти. Затова решихме да дадем и този шанс”, обясни заместник-ректорът по кандидатстудентската дейност доц. д-р Константин Константинов.

Индивидуалните електронни изпити се провеждат всеки работен ден до 7 юли в Центъра за кандидатстудентска дейност в Шумен. Времетраенето им е 3 часа. В удобно за тях време кандидат-студентите могат да се явят и да попълнят тест за съответната специалност. Вариантът за електронния индивидуален изпит се изтегля лотарий¬но от изпитващата компютърна система след регистрацията на канди¬дат-студента в системата чрез входящ номер и парола. Резултатите от изпита стават ясни веднага. Всеки кандидат-студент може да се яви неограничен брой пъти. Таксата е 20 лева.

Кандидатстудентската кампания във висшето училище вече започна. Първият етап за прием на документи е до 19 май. За удобство на кандидат-студентите Центърът по кандидатстудентска дейност до Корпус 1 в Шумен ще работи и в събота от 8 до 16 часа. Документи се приемат също в Колежа в Добрич и в Департамента за информация, квалификация и продължаващо образование във Варна.

Предварителните изпити са на 18 февруари, 18 март, 22 април, 13 май и 10 юни.

Вторият етап за прием на документи е от 12 юни до 3 юли, а редовните кандидатстудентски изпити ще се проведат на 4 юли и на 7 юли.

Университетът признава държавните зрелостни изпити, проведени в периода 2008-2017 г. като кандидатстудентски изпити. Признават се и оценки от кандидатстудентски изпити, проведени през 2017 г. в други висши училища.

Шуменският университет няма да променя семестриалните такси за следващата учебна година и така те остават едни от най-приемливите в страната.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода излита Анита Мейзер, подсъдима за убийството на съпруга си Николай Димов. Тя е освободена срещу 5000 лева парична гаранция, а решението на Варненския окръжен съд не подлежи на обжалване. Така след близо 2 години зад решетките скандалната силиконка най-накрая напуска Сливенския зандан и се завръща с гръм и трясък в хайлайфа.

"Левски" има с какво да се гордее на световното първенство. Една "синя" половинка привлича погледите по стадионите в Русия. Съпругата на исландския защитник Холмар Ейолфсон - Йона, спокойно може да се нареди в Топ 10 на най-красивите жени на мондиала. Блондинката подкрепя "викингите", въпреки че мъжът й още не се е появил в игра.

Полицейски патрул в центъра на Нижни Новгород, Русия следи за сигурността на феновете по време на Световното първенство по футбол. Снимка: REUTERS/Gleb