Шуменският университет въвежда електронни изпити

https://www.24chasa.bg/novini/article/6057665 www.24chasa.bg

За първи път тази година Шуменският университет „Епископ Константин Преславски” въвежда индивидуален електронен изпит. Това е форма на провеждане на кандидатстудентски изпит чрез попълване на електронен тест.

„Наблюденията ни показаха, че много от желаещите да се обучават в нашето висше училище нямат физическа възможност да участват в определените дати за предварителни и редовни кандидатстудентски изпити. Причините са различни – много от тях работят или имат семейни ангажименти. Затова решихме да дадем и този шанс”, обясни заместник-ректорът по кандидатстудентската дейност доц. д-р Константин Константинов.

Индивидуалните електронни изпити се провеждат всеки работен ден до 7 юли в Центъра за кандидатстудентска дейност в Шумен. Времетраенето им е 3 часа. В удобно за тях време кандидат-студентите могат да се явят и да попълнят тест за съответната специалност. Вариантът за електронния индивидуален изпит се изтегля лотарий¬но от изпитващата компютърна система след регистрацията на канди¬дат-студента в системата чрез входящ номер и парола. Резултатите от изпита стават ясни веднага. Всеки кандидат-студент може да се яви неограничен брой пъти. Таксата е 20 лева.

Кандидатстудентската кампания във висшето училище вече започна. Първият етап за прием на документи е до 19 май. За удобство на кандидат-студентите Центърът по кандидатстудентска дейност до Корпус 1 в Шумен ще работи и в събота от 8 до 16 часа. Документи се приемат също в Колежа в Добрич и в Департамента за информация, квалификация и продължаващо образование във Варна.

Предварителните изпити са на 18 февруари, 18 март, 22 април, 13 май и 10 юни.

Вторият етап за прием на документи е от 12 юни до 3 юли, а редовните кандидатстудентски изпити ще се проведат на 4 юли и на 7 юли.

Университетът признава държавните зрелостни изпити, проведени в периода 2008-2017 г. като кандидатстудентски изпити. Признават се и оценки от кандидатстудентски изпити, проведени през 2017 г. в други висши училища.

Шуменският университет няма да променя семестриалните такси за следващата учебна година и така те остават едни от най-приемливите в страната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Освободеният изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров плюе на улицата, видяха папараците на "България Днес". Бившият шеф явно трудно приема новината за съкращението си заради сериозни пропуски в провеждането на обществени поръчки за поддръжка на влаковете и реши да демонстрира и сериозни пропуски във възпитанието си.

Предаде се Евлоги Станоев - Голямата Бирма. Той бе обявен за издирване в средата на септември по обвинения, че е част от банда за производство на нелегални цигари, в която попадат синовете му Антон и Георги. Евлоги Станоев сам се е явил днес в специализираната прокуратура на ул. "Черковна" 90. Той е бил заедно с адвоката си Ина Лулчева.

Капитанът на "Левски" Иван Горанов подкрепи благотворителния турнир Scapto Cup в Благоевград. Той застана зад каузата чрез специално видео. Надпреварата е от 21 до 23 декември в зала "Скаптопара". Събраните от турнира средства ще бъдат дарени на родилното отделение на болницата в Благоевград. Каузата обедини водещи футболисти от "Лудогорец",