Шуменският университет въвежда електронни изпити

https://www.24chasa.bg/novini/article/6057665 www.24chasa.bg

За първи път тази година Шуменският университет „Епископ Константин Преславски” въвежда индивидуален електронен изпит. Това е форма на провеждане на кандидатстудентски изпит чрез попълване на електронен тест.

„Наблюденията ни показаха, че много от желаещите да се обучават в нашето висше училище нямат физическа възможност да участват в определените дати за предварителни и редовни кандидатстудентски изпити. Причините са различни – много от тях работят или имат семейни ангажименти. Затова решихме да дадем и този шанс”, обясни заместник-ректорът по кандидатстудентската дейност доц. д-р Константин Константинов.

Индивидуалните електронни изпити се провеждат всеки работен ден до 7 юли в Центъра за кандидатстудентска дейност в Шумен. Времетраенето им е 3 часа. В удобно за тях време кандидат-студентите могат да се явят и да попълнят тест за съответната специалност. Вариантът за електронния индивидуален изпит се изтегля лотарий¬но от изпитващата компютърна система след регистрацията на канди¬дат-студента в системата чрез входящ номер и парола. Резултатите от изпита стават ясни веднага. Всеки кандидат-студент може да се яви неограничен брой пъти. Таксата е 20 лева.

Кандидатстудентската кампания във висшето училище вече започна. Първият етап за прием на документи е до 19 май. За удобство на кандидат-студентите Центърът по кандидатстудентска дейност до Корпус 1 в Шумен ще работи и в събота от 8 до 16 часа. Документи се приемат също в Колежа в Добрич и в Департамента за информация, квалификация и продължаващо образование във Варна.

Предварителните изпити са на 18 февруари, 18 март, 22 април, 13 май и 10 юни.

Вторият етап за прием на документи е от 12 юни до 3 юли, а редовните кандидатстудентски изпити ще се проведат на 4 юли и на 7 юли.

Университетът признава държавните зрелостни изпити, проведени в периода 2008-2017 г. като кандидатстудентски изпити. Признават се и оценки от кандидатстудентски изпити, проведени през 2017 г. в други висши училища.

Шуменският университет няма да променя семестриалните такси за следващата учебна година и така те остават едни от най-приемливите в страната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българската фигуристка Александра Фейгин се класира на историческото 17-о място на световното първенство в Сайтама (Япония). 16-годишната Саща се представи отлично във волната програма, като записа 108,62 точки. Тя събра обща оценка 165,31 т. Така се предвижи с три места напред спрямо класирането си след кратката програма.

Голмайсторът на "Милан" Кшищоф Пьонтек се развихри и за националния отбор на Полша. Той заби единствения гол за успеха с 1:0 над Австрия като гост. Пьонтек се появи като резерва след час игра, а само десет минути по-късно се разписа с глава. За талантливия футболист това беше едва трето участие в националния тим, но той вече има две попадения.

Финалистът от последното световно първенство Хърватия се измъчи яко при домакинството си на Азербайджан. "Шахматистите" стигнаха до труден успех с 2:1 след обрат. Изненадващо гостите започнаха по-добре. В 14-ата минута удар на Рамил Шейдаев бе спасен от вратаря Ловре Калинич. Пет по-късно отново той вече празнуваше втория си гол с екипа на своята