Студът вдигна до 1,3% инфлацията през януари, рекорд от 3,5 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6059946 www.24chasa.bg

Студът и затворените заради снега пътища, които затрудниха снабдяването с някои храни, се отразиха и на инфлацията у нас. Тя се ускорява до 1,3% за януари спрямо декември, съобщи Националният статистически институт. На годишна база пък инфлацията скача до 1,4% при само 0,1 на сто през последния месец на 2016 г. Това всъщност е и най-високото ниво, което се отчита юни 2013 г. насам.

Най-поскъпнали през януари са пресните зеленчуци - с близо 28%. Ябълките са с 6,4% по-високи цени, а картофите - с 10 на сто. Като цяло увеличението на храните е с 3,5 процента.

Значително поскъпват и горивата за отопление. Например въглищата са с 9,1% по-високи цени, а дървата - с 3,1 на сто.

Увеличението на газообразните и течни горива за битови нужди е съответно с 2,6 и 4 процента. Дизелът е поскъпнал с 3,5%, а бензин А95 - с 2,1 на сто.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са