Доходите по-високи с 5 на сто за година, разходите - с 4,1%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062094 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Средно 1325 лв. е общият доход на човек у нас през четвъртото тримесечие на 2016 г., съобщи НСИ. Увеличението спрямо година по-рано е с 5 на сто.

Доходите от заплати са с най-висок дял - 53,9%, но той намалява с 1,3 - процентни пункта. Увеличават се постъпленията в семейните бюджети от пенсии с 2,1 на сто до средно 715 лв. за четвъртото тримесечие. С 4,3% нарастват и доходите от социални обезщетения и помощи.

Разходите на домакинствата също се увеличават, но с по-малък темп, твърди статистиката - с 4,1% за година до средно 1209 лв. Най-висок дял продължават да имат харчовете за храна - 31,3%, следвани от разходите за жилище - 18,2%, данъци и социални осигуровки - 12% и транспорт и съобщения - 10,7 на сто.

Като сума обаче парите, които се дават за храна от лице от домакинството, не се променят - средно 376 лв. Ръст с 12,7% до 219 лв. на човек има на битовите сметки за ток, вода, отопление и поддържане на дома.

С почти 15 на сто се увеличават и разходите за здраве, като на човек се падат по 67 лв. за тримесечието. Повече с 5,5% са и харчовете за алкохол и цигари - от 52 на 55 лв. на лице от домакинството.

При потреблението на основни храни няма съществени промени.

По-голямо е увеличението на консумацията на зеленчуци - от 13,8 на 14,3 кг, на плодове - от 6,1 на 6,5 кг и на кисело мляко - от 6,1 на 6,5 кг. Намаление има на хляб и прясно мляко (Виж графиката - б. р.)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.