Д-р Атанас Кундурджиев: Трябват общи усилия по проблема с паралелния износ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062912 www.24chasa.bg

През годините се сблъскваме с едни и същи проблеми. Преди 17 г. пак имахме криза с доставката на инсулин, не бяхме в ЕС, но решихме проблема. Сега проблемът е в паралелния износ и се нуждаем от общи усилия, за да го решим. Това каза служебният зам. здравен министър д-р Атанас Кундурджиев на дискусията "Фармацията - между иновативните и генеричните лекарства", организирана от в. "24 часа". 

Свободното движение на хора, стоки и капитали е сред основните ценности в ЕС, но трябва да степенуваме ценностите, защото животът и здравето са най-висшата ценност, добави д-р Кундурджиев. Той призова за общо становище по този въпрос, тъй като без общите усилия на всички институции, фармаиндустрията и цялото общество не можем да решим проблема, има и законови пречки, каза още зам.-министърът.  

Той напомни още, че около 30% от общо 3-те милиарда лева пазар на лекарствата у нас се плащат с публични средства. Ключовата дума тук е баланс, каза д-р Кундурджиев. "Разбрали сме се, че самолетоносачи не ни трябват, спрели сме се на лекарства", илюстрира той. 

"Ние сме "за" генериците да навлизат бързо на пазара, като тактът се задава от институциите. Сблъскваме се обаче с факта, че някои нормативни актове са остарели. На всеки 3-4 г. навлизат нови групи медикаменти, такова ускорение не сме виждали в последните 10 г. Не можем даже да се ориентираме в новите молекули, които се появяват", каза още д-р Кундурджиев. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,