Унгария измести България на втора позиция за най-нисък корпоративен данък в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6063224 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

От тази година България вече не е на първо място по най-нисък данък печалба в страните - членки, съобщи БТА.

Конкуренцията в областта на данъчното законодателство в рамките на ЕС е сериозна, съобщиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

С предвидените промени от 2017 година Унгария измества България в едно от най-важните предимства за привличане на инвеститори.

"В Унгария се увеличава минималната заплата, но се намаляват данъците и осигуровките, а в България досега се говори само за вдигане на минималната заплата, без да се мисли за данъците и осигуровките", посочват от БТПП.

Някои държави, благодарение на правителства и социални партньори, договарят с взаимни отстъпки и компромиси по-привлекателна предприемаческа среда за инвеститорите - местни и чуждестранни, изтъкват от БТПП и посочват, че в България "заради заиграване със синдикатите се увеличава по административен път най-ниското възнаграждение, вместо да се приеме механизъм за определянето му".

"Очевидно увеличението на минималната заплата е добре да се балансира с намаляване на данъците или осигуровките, плащани от работодателите, за да има краен положителен ефект", изтъкват от Палатата.