НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Момчета от Момчиловци дариха над 3000 лв. на болни хора и за 180-годишен храм

С помощта на читателите “24 часа” избира достойните българи на годината

“Достойните българи на годината” е една от най-ярките и вдъхновяващи инициативи на “24 часа”. Нейното 15-о поредно издание предстои.

За четвърта поредна година кампанията е подкрепена от Мтел.

В началото на 2017 г. в. “24 часа” се обърна към своите читатели да предложат или подкрепят някоя от номинациите ни за достойните българи.

От 2003 г. вестникът всяка година отличава хора с големи сърца, спасявали човешки животи, помагали безкористно на хора в нужда, проявили храброст или щедрост, направили добро без някой да ги е молил, дарявали радост.

Тук ви представяме историите, които кореспондентите ни описаха, на българи, предложени за изданието на инициативата през 2017 г.

15-ината младежи участват във всички обществени начинания с безвъзмезден труд

Нищо не става без тях. Момчетата винаги са насреща, помагат всеотдайно и безкористно, казват в смолянското с. Момчиловци.

Казват на групата от 15-ина ученици просто “Момчетата”. Те даряват средства, участват във всички обществени начинания, където е нужен труд.

Преди дни

направиха трето

дарение от

над 1000 лв.

за кауза в

родното си село

Момчетата участвали в богоявленската надпревара за кръста в Момчиловци и дарили събраните пари за обновяване на храм “Св. св. Константин и Елена”. Те ходили от къща на къща в Момчиловци за здраве и благословение, както повелява традицията. Така събрали 1120 лв.

Дарените пари решили да предоставят за кампания за обновяване на храма.

“Сами преценяваме къде да отидат средствата. Това стана, след като приключи обиколката. Дадохме ги на майката на едно момче от групата и тя ги преведе по сметката за черквата”, каза Николай Чакъров, един от Момчетата.

Храмът се нуждае спешно от обновяване. През септември миналата година започна дарителска кампания и заедно с дарените от учениците пари в сметката вече има 2400 лв.

Първата цел е изработване и поставяне на нов иконостас. Вече има готов проект за него. За да започне пълноценно работата, са необходими около 10 000 лв. За завършването му ще трябват общо 40 000.

“Св. св. Константин и Елена” е на 180 г. Дарителската кампания се организира от сдружение “Моята България” и съмишленици.

Преди това на Коледа групата тийнейджъри дарила 1000 лв., събрани от коледуване на дете с увреждане в селото - първокласника Илия Гунчев.

“Събрахме се и на 4 групи ходихме по къщите да благославяме с песни и наричания. Всеки даваше пари и така събрахме за Илийчо, за да може да ходи на терапия”, казва Райчо Симидчиев.

Миналата година пък организирали акция за набиране на средства за тяхна бивша учителка. Снежана Маламова, която вече е пенсионерка по болест, има онкологично заболяване, нуждае се от помощта на близките си, които не могат да работят и не може да си позволи скъпите лекарства.

Момчетата изработили кутии и ги поставили в търговските обекти в селото. С помощта на хората и с техните инициативи събрали за бившата си учителка 1200 лв.

“Връзката между нас е каузата да помагаме. Когато свършим нещо, често ни предлагат пари, но ги отказваме и затова хората са съпричастни при акциите ни”, обяснява Константин Павлов.

“Никого не връщаме - всеки който иска, е добре дошъл в някоя от кампаниите ни. Понякога сме 15 души, понякога по-малко. Случват се ангажименти на някого в училище или вкъщи, но никога не е имало упреци към когото и да било”, обяснява Константин.

Той и приятелите му нито са чували, нито знаят нещо за Аркадий Гайдар и книгата “Тимур и неговата команда” и не разбират такова сравнение, каквото правят възрастните им съселяни.

“Жестовете на децата трогват всички. Те са на възраст от 14 до 17 г. Всички знаем какво правят някои от техните връстници. За мнозина може да е непонятно, но

вместо да

създават

проблеми, те хем

решават такива,

хем са в помощ

на хората

в селото”, казва кметицата на Момчиловци Сийка Суркова.

Тъй като няма нито един човек по временната заетост да помага на кметството, управничката признава, че при нужда винаги се обръща първо към тях за помощ.

И въпреки че Момчетата учат в Смолян и пътуват всеки ден до родното си село, винаги се отзовават. С безвъзмездния им труд се чисти паркът, поддържат се туристическите пътеки, спортните съоръжения.

“С тяхна помощ правим украсата за Коледа, участват в подготовката и организацията на целия празничен календар през годината”, горда е кметицата.

“Първата ни акция бе преди 8-9 г., бяхме в началния курс. Изработихме мартеници в помощ на сираците от дома в Стойките. Много са начинанията, особено в оказването на помощ на възрастни и бедстващи хора”, спомня си Симидчиев.

Есента разтоварили, пренесли и помогнали да се нарежат дървата на Роска Георгиева. Къщата на Роска, която е приемна майка, изгоря в средата на март м.г. Тя и детето, за което се грижи, успели да се спасят по чудо. Без дом останаха още майка ѝ и двете ѝ биологични деца.

Цяло Момчиловци събира пари за възстановяване на дома ѝ в множество иниициативи.

През декември м.г. групата се включила в

помощ за

откриването на

параклиса

“Св. Стефан” в

местността

Въртоля, който

е 27-и поред в

Момчиловци

Момчетата лакирали стряхата, вратите и всички дървени елементи, за да посрещне в приветлив вид хората. Участвали са и в ремонта на покрива на музея, както и в разчистването при реставрация на тракийска могила на 5 км от селото.

Те обявяват за своя кауза поддръжката на комплекс “Васильов чучур”, който е една от атракциите на Момчиловци. Той е създаден от съселянина им Васил Василев на доброволни начала. Авторът му вече е покойник и няма кой да го поддържа, а е любимо място за туристите.

Комплексът е насред гората и всичко в него е направено изцяло от причудливи природни форми - плод на фантазията и любовта към природата на автора си. Паркът е строен близо 20 г. и в него има чешма, заслон за отдих и малко параклисче.

След смъртта на бай Васил, който го е поддържал, грижата за него поемат още от тази пролет малките доброволци от Момчиловци.

Автор на статията

Валентин Хаджиев Валентин Хаджиев


Споделете статията

Четете още