Лекарствата у нас най-евтини в ЕС, но пациентът доплаща 55% (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6064174 www.24chasa.bg
Участници в дискусията “Фармацията - между иновативни и генерични лекарства” слушат презентация на Зоя Паунова, председател на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители, за иновативните лекарства СНИМКА: Николай Литов

Надписват килограми на болни от рак, за да точат здравната каса

Цените на лекарствата в България са най-ниски в целия Европейски съюз, но пациентите доплащат между 50 и 55% за тях, което е най-много.

Това съобщи Владимир Афенлиев, директор “Бизнес развитие” в “Софарма” и член на изпълнителния комитет на Европейската генерична асоциация. Той участва в дискусия, която е част от Националната кампания “Новата БГ икономика” на в. “24 часа” и сп. “.bgИноватор”, с подкрепата на “Софарма”, “Българска банка за развитие” и “Булфарма”.

Здравната каса ще поиска онколекарствата да се отпускат на килограм средно тегло за мъжете и жените. Сега те често се отпускат на килограм лично тегло за всеки пациент и в много случаи било заявявано по-високо тегло - нерегламентирана практика за по-висок разход на лекарства. Това съобщи подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Димитър Петров на дискусията.

Служебният вицепремиер и здравен министър д-р Илко Семерджиев разговаря с Николай Хаджидончев (вдясно), изпълнителен директор на “Тева-Актавис”, и Деян Денев, директор на асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (в средата). СНИМКА: Николай Литов

От заявяваните количества спрямо теглото сега излизало, че онкопациентът у нас тежи към 120 кг.

Д-р Илко Семерджиев СНИМКА: Николай Литов

Общо към

доц. Асена Стоименова СНИМКА: Николай Литов

17 000 души

Зоя Паунова СНИМКА: Николай Литов

получават

Проф. Николай Данчев СНИМКА: Николай Литов

онколекарства

Владимир Афенлиев СНИМКА: Николай Литов

чрез НЗОК. В тази група е и най-сериозният скок в разходите за лекарства на касата - с 27% за последната 1 г., което е твърде много, отбеляза д-р Петров. Според него пациентите не са се увеличили значимо.

Д-р Атанас Кундурджиев СНИМКА: Николай Литов

С цел ограничаване на разходите и по-добър контрол касата ще заложи няколко мерки, договорени с лекарския съюз. В онкологиите трябва да въведат автоматизирани смесители за лекарствата, което позволява по-точна дозировка.

При лекарствата за домашно лечение има ръст 20% за 1 г., каза още д-р Петров.

Той допълни, че ще бъде продължена политиката на предишния здравен министър д-р Петър Москов относно електронния търг на болниците. “Търсим вариант с подзаконови актове да прехвърлим плащането на търговци на едро да стане директно, да не преминава през болниците. Това е и една косвена мярка за намаляване на паралелния износ”, обясни д-р Петров.

Паралелният износ се очерта като сериозен проблем и причина за липсата на животоспасяващи лекарства като инсулин в момента у нас.

Основните разходи при медикаментите идват от иновативните, посочи д-р Петров. Затова здравната каса ще работи за въвеждане на инструмента оценка на здравните технологии при новите медикаменти и за някои от плащаните от касата. “Според нашия анализ големите разходи в системата вървят точно от тях, защото едно лекарство, като влезе в системата, цената му пада. Появяват се нови лекарства. Покрай иновативните лекарства, които решават кардинално проблемите и имат висока ефективност,

навлизат и доста

псевдомолекули

- има около 10 позиции със съмнителен ефект и по-висока цена”, обясни д-р Петров. Те са под патентна защита, имат 10% по-добър ефект, а цената е 2-3 пъти по-висока.

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България предлага изпитани в Европа практики за проследяване на ефекта от терапията с лекарства, съобщи директорът на асоциацията Деян Денев.

Работещите механизми за такова проследяване включват създаване на експертни групи по заболявания с участието на научната общност, които проследяват и събират данните за заболеваемостта и терапиите на пациентите. След това на базата на тези данни ще се създадат регистрите по заболявания, които представляват реалната информация за болните. 

Д-р Илко Семерджиев: БВП расте с 30%, лекарствата - с 200%

БВП е нараствал с общо 30% за 10 г., а ръстът на разходите за лекарства е с над 200%, каза служебният вицепремиер и здравен министър д-р Илко Семерджиев.

По повод разходването на публични средства той заяви: “Не би трябвало да е чрез лобизъм и механизъм за придърпване на ползите, а чрез основния въпрос - как да върнем на потребителя онова, което е гарантирал чрез данъците и осигуровките си? Върху този въпрос се концентрира и нашето управление”, каза още министърът. Той допълни, че обществото ще е успешно, ако се намери пресечната точка между интереси, принципи, цени и ценности. 

Проф. Николай Данчев: При свободни цени лекарствата без рецепта скочиха с 29%

Когато цените на лекарствата без рецепта не бяха замразени, се вдигнаха с 29%. Ако ги освободим, това ще доведе до рязко поскъпване. Това каза проф. Николай Данчев, председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата.

Много се спекулира с изтеглените лекарства, а те са само 14 и повечето не се използват в Европа, добави проф. Данчев. Няма нито един продукт от отпадналите, чиято липса да застрашава здравето на българина, посочи той. Някои лекарства дори били отпаднали, а не се реимбурсират от НЗОК. Продават се свободно на цена от 5 лв.

Данчев даде пример: за алфа-липоева киселина като лекарство България преди време харчи 2,5 млн. лв. на година, а в Германия тя е просто хранителна добавка.

“Генерични и оригинални лекарства в момента липсват, а от това страдат пациенти”, заяви шефът на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Той покани подуправителя на НЗОК д-р Димитър Петров за ден да работи на горещите линии на организацията, за да разбере реалните проблеми на пациентите. 

Д-р Атанас Кундурджиев: Трябват общи усилия срещу реекспорта

През годините се сблъскваме с едни и същи проблеми. Преди 17 г. пак имахме криза с доставката на инсулин, не бяхме в ЕС, но решихме проблема. Сега проблемът е в паралелния износ и се нуждаем от общи усилия, за да го решим.” Това каза служебният зам. здравен министър д-р Атанас Кундурджиев.

Свободното движение на хора, стоки и капитали е сред основните ценности в ЕС, но трябва да степенуваме ценностите, защото животът и здравето са най-висшата ценност, добави д-р Кундурджиев.

Той призова за общи усилия на всички институции, фармаиндустрията и обществото. Има и законови пречки, каза още зам.-министърът. И напомни, че у нас около 30% от общо 3 млрд. лв. за лекарства се плащат с публични средства. Ключовата дума тук е баланс, смята д-р Кундурджиев.

“Ние сме “за” генериците да навлизат бързо на пазара. Сблъскваме се обаче с факта, че някои нормативни актове са остарели. На всеки 3-4 г. навлизат нови групи медикаменти, такова ускорение не сме виждали в последните 10 г. Не можем даже да се ориентираме в новите молекули”, обясни д-р Кундурджиев. 

НЗОК да плаща 100% най-евтиния медикамент във всяка група


Трябва да се преодолее дисбалансът между генеричните и оригиналните, като се въведе
отделна политика за иновативните медикаменти


“У гражданина се появява илюзия, че цените тук са най-високи, а те са на санитарния минимум. Заради това доста генерични продукти се изтеглиха от пазара. Цените са такива, че чужди търговци могат да си позволят да ги купят евтино и да продават с доста добра печалба в други страни от ЕС”, обясни Афенлиев.
Той подчерта, че никъде по света не се регулират цените на лекарствата, които се продават без рецепта, а у нас те са замразени. В същото време хранителните добавки нямат контрол, каза Афенлиев и обясни, че фармацевтичните компании страдат от това.
Като един от основните проблеми пред фармаиндустрията той посочи липсата на предвидимост и дългосрочност в политиката на Министерството на здравеопазването през последните над 20 г. Той е категоричен, че този тип политика трябва да бъде консенсусна и да не се променя без значение кой управлява, за да не се затруднява секторът.
“Говорили сме точно по същия начин за фармацията преди години, когато д-р Илко Семерджиев беше министър на здравеопазването. Изкарахме цяла една кариера, говорейки за лекарства, политика и прогенерична политика”, обобщи той.
Афенлиев подчерта, че в България работят 10% от заетите в производството на лекарства в Европа, което значи, че страната ни има добре развита фармацевтична промишленост. Над 50% от опаковките на лекарства на нашия пазар пък са произведени от компаниите “Тева-Актавис” и “Софарма”.
Според Афенлиев е наложително да се преодолее дисбалансът между генерични и оригинални медикаменти, като се въведе и отделна политика за иновативните лекарства.
Той е категоричен, че здравната каса трябва да реимбурсира 100% най-евтиния медикамент във всяка от лекарствените групи, предписвани при кардиологични заболявания. Тези лекарства се използват от около 3 млн. души у нас, като се вземат предвид и диабетиците, уточни Афенлиев.

Зоя Паунова: България е в топ 5 в ЕС по инвестиции в иновация

Иновативната и генеричната индустрия сме заедно на пазара на лекарства, каза Зоя Паунова, председател на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители у нас и изпълнителен директор на “Астра Зенека” за България.

“Страстта по иновативните лекарства се разпали след разчитането на човешкия геном. През 2015 г. са одобрени 45 нови медикамента в САЩ, това не се е случвало от 1940 г.”, отбеляза Паунова. Иновативният сектор заема 2-о място по инвестиции в Европа след автомобилния.

Зад иновацията стоят колосални инвестиции в създаването на всяка нова молекула. Стойността на нов медикамент е от 1 до 4 милиарда долара.

“България е сред първите 4-5 страни в ЕС като процент на общите инвестиции в иновация, а 70% от инвестициите у нас са насочени към клинични проучвания”, разясни Зоя Паунова. Тя напомни, че зад нарастващите разходи стоят и непокрити нужди на пациентите. Разходите растат с увеличението на продължителността на живота. В САЩ например смъртността от онкозаболявания е намаляла с 24%, в Европа - с 21%. В САЩ всеки 10% от намаляването на смъртността водят до 2 трилиона долара ползи за икономиката. 

Доц. Асена Стоименова: Повече контрол върху хранителните добавки

Отговорните институции да засилят контрола при проверката на състава на хранителните добавки, призова доц. Асена Стоименова, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), в отговор на предложение този контрол да премине към ИАЛ. То бе дадено от Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители.

“Тези продукти никога не са били в ИАЛ. Там само се преглежда информацията по опаковката. Не е проблем нормативната уредба, а как се разбира и прилага тя. Не е проблем режимът, а контролът”, обясни доц. Стоименова. Тя даде пример с хранителна добавка, допусната като лекарствен продукт и изписвана по лекарско предписание. По този случай ИАЛ се е самосезирала и производителят е бил глобен с 30 000 лв.

Николай Хаджидончев, председател на БГФармА и изпълнителен директор на “Актавис” - компания на “Тева”, призова за промяна в политиките към генеричните лекарства.

“Трябва да се потърси вариант да се преустанови изтеглянето на генерични продукти от нашия пазар. Сега това се случва поради невъзможност производителите да продават медикаментите под себестойността им”, обясни той. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Арестуваните пишман обирджии се издали преди две седмици Крадец и ортакът му, който е наркодилър, са двама от задържаните при акция край банкомат в центъра на София, научи "България Днес". Третият им съучастник е с чисто криминално досие до момента. Стойне С. се смята за инициатор на схемата. 40-годишният мъж е засичан и преди за кражба от банкови

Кристиано Роналдо ще стане баща за пети път! Половинката на звездата на Португалия - Джорджина Родригес, призна, че отново е бременна. Слуховете за това тръгнаха през уикенда. Тогава тя се появи с впит по нея тоалет на модно събитие, а коремчето й беше очертано. "Аз съм във втория месец и половина - призна половинката на Кристиано пред испанското

Днес е международният ден на