За операция „Чисти ръце“ за политици и магистрати, която в България да се казва „Левски”, настоя Бареков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6064493 www.24chasa.bg

„Презареди България” се явява на изборите с антикорупционна програма

На парламентарните предсрочни избори „Презареди България” ще се яви само с антикорупционна програма. Формацията гарантира, че ще работи за нейното реализиране, независимо от изборния резултат. Слоганът на кампанията ще бъде „Да сменим системата”. Това стана ясно по време на конференция „Корупцията - ефективни практики на противодействие“, която се проведе под егидата на евродепутата от Групата на ЕКР и лидер на формацията Николай Бареков. На събитието официален гост беше лидерът на парламентарно представената партия “Нова странка” и премиер на Сърбия в периода 2003-2004 Зоран Живкович.

Операция „Чисти ръце“ за политици и магистрати, която в България да се казва „Левски”. За това настоя Бареков и представи част от мерките на формацията в борбата с корупцията: ревизия на всички знакови дела за корупция и знакови убийства на прехода от международен екип прокурори, доживотна лустрация при доказани резултати от проверка за корупция срещу всеки политик и висш бюрократ, разваляне на всички концесии, дадени от държавата и общините и провеждане на нови прозрачни конкурси по нов закон.

Като политическа цел „Презареди БГ” си постави създаване на мощен антикорупционен радикален политически блок в следващото Велико народно събрание. Презареждане във властта , политиката, съдебната система и в медийната среда. За това основно ще настояват от партията. Като акцент бе поставено въвеждането на 100% мажоритарен избор на депутати, отзоваване на народни представители с гласовете на 1/10 от избирателите, премахване на имунитета на депутатите, мандатност от два мандата за депутати, министри и премиер, намаляване броя на депутатите наполовина и фиксиране на броя на министрите.

Като гост-лектори участие в форума взеха още лорд Мартин Каланан, британски политик от Консервативната партия, председател на групата на Европейските консерватори и реформисти (2011-2014) и настоящ член на Камарата на лордовете; Кети Мамулашвили, председател на младежката организация на ЕКР; Ренета Инджова, служебен премиер на България в периода 1994-1995 г.; Роман Василев, бивш заместник-градски прокурор на София, и проф. дфн. Христо Кафтанджиев, доктор на филологическите науки и професор във Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет.

В рамките на събитието домакинът Николай Бареков представи анатомията на мафията и основните функции, чрез които то съществува и източва милиони левове от парите на обикновените граждани. „Мафията в България е хидра, а тя е чудовище, което обикновено има три глави, като на всяка отсечена глава се появяват нови две или три глави”, обясни Бареков като подчерта, че слабото място на хидрата са краката. От графиката, която беше представена на участниците в конференцията, стана ясно че първата главата на мафията са Иво Прокопиев, Огнян Донев и Цветан Василев, които Бареков слага под общото наименование „Бели якички”, втората е контрабандата , а третата – политиците. Според евродепутата най-важният орган, а именно сърцето на мафията са приватизацията, започнала по времето на Иван Костов, чрез която е разграбено народно имущество и индустрия на стойност 30 млрд. лв (Каолин, Софарма, Кремиковци и т.н.) и банките с държавни пари, визирайки основно КТБ. Хидрата „диша” чрез данъчните престъпления, корупцията и злоупотребата с европейските фондове, категоричен е Бареков. Правителствата той посочва като стомаха на това тяло, а краката по думите му са съдът и политическите партии, като посочва точно кои – „Да, България”, „Воля”, „Нова Република” и граждански организации като „Протестна мрежа”.
Има един хибрид между политиката и проституцията - корупцията. Тя е тяхното дете, което по-добре да не се бе раждало, но - уви - вече се е родило. Корупцията е язвата на обществото. Това заяви от своя страна бившият сръбски премиер Зоран Живкович. Като припомни, че е бил кмет на град Ниш, министър на вътрешните работи, а по-късно и премиер на Сърбия , Живкович заяви, че основната му цел винаги е била да сведе престъпността до минимум и разкри с подробности как и за колко време е реализирана операция „Сабя”. „Започнахме акцията по-малко от 24 часа след убийството на Джинджич и в продължение на 37 дни не политици, а професионалисти в политиката и съдебните органи решиха 78% от тежките наказателни дела, влачени с години - 40 наказателни дела с масови убийства, няколко стотици тежки дела, търговия с наркотици. Практически беше решено всичко, което беше важно за върха на Сърбия - тонове наркотици, милиони муниции. Сърбия се превърна в държава, в която полицията продаваше дрога, започнаха да умират наркомани от свръхдози. Борбата беше толкова успешна, че цената на хероина скочи 3-4 пъти, не можеше да се намери. След тази полицейска и съдебна акция моето правителство, което даде зелена светлина на полицията и прокуратурата, получи много забележки. Изгубихме изборите и години по-късно корупцията отново започна да расте”, разказа Живкович. Той изтъкна, че участници в организираната са винаги такива, които имат връзка поне с един политик, съдия, прокурор, лекар, журналист, полицай, за да се прикрива тази дейност.

Българските и сръбските престъпници си сътрудничат от времето на Георги Димитров, разкри сръбският премиер. Той е категоричен, че корупцията убива. „Стотици хиляди хора губят живота си, заради корупция. В Сърбия почти 2 млрд. долара годишно изчезват заради корупцията. Ако тези пари оставаха в държавата, хората не биха останали без закрила и лекарска помощ, училищата не биха приличали на училищата от времето на моя баща. Образованието и здравеопазването биха били на много по-високо ниво. Ето защо корупцията е опасна колкото проституцията и престъпността”, каза Живкович и подчерта ,че работа на политиците е да предвождат тази борба.

Решителните граждани, свободно общество и независими медии е формулата към успеха, убеден е Живкович. „Лоша държава е тази, в която граждани и политици се плашат от престъпниците. България и Сърбия имат шанс и се надявам тази конференция да е началото на нашата борба срещу престъпността”, отсече на финал бившият сръбски премиер.

Бившият служебен премиер похвали Николай Бареков, че вади темата „Чисти ръце”, от която политиците бягат като дявол от тамян. За тази наша среща ще се говори повече защо сме се срещали, дали е заради наближаващата кампания, но няма да се намери този, който да каже, че в Сърбия борбата с корупцията върви много по–добре, че е необходимо да се сигнализират външни и регулаторни институции, които да инициират дейност вътре в нашите институции, заяви от своят страна експремиерът на България Ренета Инджова. Във връзка с поставената пред служебното правителство цел, а именно да бъдат проведени честни избори, Инджова категорично заяви, че без борба с корупцията такива е изключено да бъдат проведени и призова настоящият премиер да сложи този проблем на масата.

Ако успеете да създадете законодателна система, съдебна система и инвестирате в гражданското общество, ако постигнете независимост на институциите, успехът ще е налице, убеден е лорд Мартин Каланан. Той разказа пред участниците в конференцията, че Тони Блеър е бил обвинен в злоупотреба за привличане на дарения за политическата сила, беше арестуван на Даунинг стрийт. Във Великобритания няма страх в правоприлагащите органи, няма имунитет за депутатите, няма имунитет за нито един вид нарушения на какъвто и да било закон. Всички се подчиняват на едни и същи правила. В борбата с корупцията важен фактор и важно условие са свободните медии, категоричен е британският политик. На финал гост-лекторът похвали домакинът Николай Бареков като заяви, че представлява чудесно България в Европейския парламент.

ПРЕЗАРЕДИ БЪЛГАРИЯ, ИЗКОРЕНИ КОРУПЦИЯТА!

ПРОГРАМА

на „ДВИЖЕНИЕ ПРЕЗАРЕДИ БЪЛГАРИЯ”

Корупцията няма цвят, но има лице. Време е да й отрежем главата, като презаредим системата и сменим сбъркания чип.

А. Презареждане във властта и политиката

100% мажоритарен избор на депутати
Отзоваване на народни представители с гласовете на 1/10 от избирателите
Премахване на имунитета на депутатите
Мандатност от два мандата за депутати, министри и премиер, намаляване броя на депутатите наполовина и фиксиране на броя на министрите в Конституцията
Премахване на държавната субсидия за партиите на досегашния принцип
Премахване/преструктуриране на ЦИК и създаване на надпартиен орган, който да финансира партиите на проектен принцип и да администрира изборите
Премахване на партийните квоти във всички регулаторни органи
Демонополизация и деполитизация на Здравната каса
Операция „Чисти ръце“ и проверка на имуществото на всички политици за десет години назад във времето. Клетвена декларация от всеки политик, че не притежава дялове в офшорки, и криминално преследване, ако е излъгал.
Ревизия на целия изтеглен външен дълг, на цялата приватизация, на концесиите и на всички обществени поръчки с европейски и бюджетни пари през последните 20 години. В ревизията да участват признати европейски експерти, европейски прокурори и разследващи журналисти с безспорна репутация. Създаване на Черна книга на прехода, която да приключи с обвинителни актове към извършителите на деянията.
Образователен ценз за всички гласуващи българи и за получаващите социални помощи и детски надбавки от държавата
Въвеждане на текст в Наказателния кодекс за криминализиране на всички лъжливи предизборни обещания на българските политици.
Детектор на лъжата по американски образец за всеки политик на изборна длъжност и кандидат за министър
Разследване и ревизия на строителството на магистрали, санирането и всички обществени поръчки, дадени от общините. Ревизия от европейски прокурори на ДФ Земеделие и Агенция „Пътна инфраструктура“
Доживотна лустрация при доказани резултати от проверка за корупция срещу всеки политик и висш бюрократ
Разваляне на всички концесии, дадени от държавата и общините и провеждане на нови прозрачни конкурси по нов закон
Политическа цел - създаване на мощен антикорупционен радикален политически блок в следващото Велико народно събрание

Б. Презареждане за бюрокрацията

Операция „Чисти ръце“ за всички чиновници с повече от 1 година стаж, детектор на лъжата за всеки среднопоставен чиновник до висшите кадри на всеки 6 месеца по американски модел
Доживотна лустрация за всеки чиновник, участник в корупционна схема
Съкращаване на бюрократичния апарат с 30%
Без право на партийни квоти в цялата държавна администрация и всички регулаторни органи. Осигуряване на експертна приемственост в административния апарат
Назначения на чиновници – само след експертен изпит, свързан с конкретната сфера на дейност. Без „калинки“ в администрацията.

В. Презареждане в съдебната система

Операция „Чисти ръце“ за всички магистрати и въвеждане на детектор на лъжата по американски модел на 6 месеца за всички съдии и прокурори
Нов избор на председатели на висши съдилища в България от специален надпартиен орган, включващ браншови и обществени организации с висок престиж, цялата съдийска гилдия и делегати, избрани от всяка българска община, по германски модел. Прозрачен и публичен избор с 3/4 мнозинство от НС на следващия Главен прокурор
Пряк избор от народа на всички градски и районни съдии в страната
Публична отчетност пред обществеността на всички ръководители на съдилища в България. За ръководителите на върховни съдилища – отчет на всеки 6 месеца и пред Народното събрание
Премахване на слабо натоварените прокуратури и съдилища и засилване капацитета на всички натоварени институции
Разформироване на СГС и нова пътна карта за всички съдилища и прокуратури на България.
Въвеждане на лимит от 6 месеца за всяко съдебно дело на всяка инстанция. Максимум 18 месеца за приключване на съдебната фаза на едно дело
Въвеждане на 100% електронно правосъдие
Ревизия на всички знакови дела за корупция и знакови убийства на прехода от международен екип прокурори
Олекотяване на обвинителните актове на Прокуратурата в съда откъм факти и обстоятелства
Изчистване на всички адвокатски организирани политически лобита в българския съд и незабавно отстраняване на купените от мафията съдии и прокурори
Във всички конкурси и обществени поръчки в България, провеждани от общини, институции и министерства, задължително участие на представител на специалните служби и прокуратурата
Право на индивидуална жалба на всеки български гражданин до Конституционния съд

Г. Презареждане на медийната среда

Операция „Чисти ръце“ в националните медии. Ревизия десет години назад за всички водещи журналисти и лидери на мнение. Проследяване на техните доходи и съотношението им към стандарта им на живот , както и закупените от тях движими и недвижими луксозни притежания
Лустрация за конфликт на интереси на всеки журналист, който не се придържа към обективността, ако не е декларирал предварително политическите си пристрастия и икономическите си зависимости
Осветляване на собствеността на всички медии и забрана офшорни фирми да притежават медии в България
Публичен регистър на всички грантове от неправителствени организации, които спонсорират медии в България. Забрана медиите да бъдат субсидирани от чуждестранни субекти.
Криминализация на фабрикуването и разпространението на фалшиви новини

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жорж Ганчев се забелязва отдалеч и привлича погледите повече, отколкото известен фолкпевец, видя "България Днес". Политикът седна на масичка пред заведение за бързо хранене, която видимо му бе тясна, пи кафе и чете вестник. На това му се вика да си сред

Ловът в Русия официално се спира от днес! Това обявиха властите в страната. Причината е световното първенство по футбол, което започва на 14 юни. Еуфорията в страната е много голяма заради един от най-големите спортни форуми на планетата. Това все пак никак не се харесва на запалените ловджии, които няма да могат да упражняват хобито си.

Талантлив, но непознат художник реди изложба в кошара. Срещата между изкуство и селски бит се случва в софийското село Драготинци. Дядо Иван е уникален майстор с четката и върху белите платна извайва религиозни мотиви, пейзажи и животни. Красивите му картини са наредени в кошарата му, тъй като старецът художник не може да си позволи изложба в