Средната заплата с ръст от 258% за 10 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6067011 www.24chasa.bg

В държавния сектор вземат 1070 лв., в частния - 994 лв.

За 10 години от влизането на България в ЕС средната заплата е скочила над 2,5 пъти, или с точно 258%. Това показват сметки по данните на Националния статистически институт.

През декември 2006 г. средното възнаграждение у нас е било едва 392 лв. А в последния месец на миналата година - 1012 лв. Така за първи път средната заплата минава психологическите 1000 лева. Всъщност това се дължи на по-високите възнаграждения в обществения сектор, които са средно 1070 лв., докато в частните фирми отчитаните към статистиката официални данни са за 994 лв.

На годишна база средната заплата е нараснала с 8,2% през четвъртото тримесечие на 2016 г. Най-голямо e увеличението в икономическите дейности “Култура, спорт и развлечения” - с 21,6%, “Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - с 12,9%, и “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - с 9,7%.

Заплатите се увеличават с 5,2% и спрямо периода юли-септември. За последното тримесечие на миналата година средното възнаграждение е 990 лв. Секторите, в които е регистриран най-голям ръст, са “Образование” - с 12,6%, и “Операции с недвижими имоти” - със 7,3%.

Иначе най-високи заплати продължават да се получават в “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - 2248 лв. Тук влизат работещите в IT сектора. Следва “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1757 лв. На трето място са финансистите и застрахователите със средно 1699 лв.

Въпреки отчитаните рекордни ръстове в туризма там пак вземат най-ниските официални заплати - едва 600 лв. Не така стоят нещата с друг сектор, който доскоро беше с ниски средни възнаграждения - земеделието. В него вече средната заплата е 835 лв. За година

увеличението в

земеделието е

с над 100 лв.

Това показва, че селското стопанство изсветлява и все повече работници се осигуряват на реални заплати. Вероятно принос имат и еднодневните трудови договори, които станаха масова практика.

Въпреки че в частния сектор средната заплата продължава да е по-ниска, отколкото в обществената сфера, темповете на нарастването са по-високи - съответно 9,4 и 5,1 на сто.

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на декември 2016 г. намаляват с 39 500, или с 1,7% спрямо края на септември 2016 г., като достигат 2,27 милиона. Това се дължи на приключването на сезонната заетост в земеделието и туризма. Така намалението на наетите в “Селско, горско и рибно стопанство” е със 17%, а в “Хотелиерство и ресторантьорство” - с 16 на сто.

Според данните на статистиката като цяло

доходите на

домакинствата

у нас растат с 5%

през четвъртото тримесечие на 2016 г. На човек се падат по 1325 лв., но за 3 месеца. Доходът от работна заплата се увеличава от 697 на 715 лв. Този от самостоятелна заетост обаче пада с 11,2% - от 89 на 79 лв.

Нараства и приносът на пенсиите към семейните бюджети. Те се увеличават от средно 327 на 372 лв., което прави 13,6 на сто. По-високи са и приходите от социални обезщетения и помощи - с 4,3%, или от 47 на 49 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на